Különleges esküvői szokások a nagyvilágban

Talán mindenki egyetért azzal, hogy az esküvő az életünk egyik legfontosabb napja. Természetesen mi nők, sokkal jobban várjuk, hogy lagziba vigyük párunkat, de azért mégiscsak mindenki akkor boldog igazán, ha a nagy nap tökéletesen alakul. 

 

Életünket számtalan sokszínű kultúra szövi át, így nem meglepő, hogy országonként, más és más módon készülnek a nagy eseményre.
Nézzünk körbe együtt a nagyvilágban, milyen is egy igazán különleges lagzi!

 

Egyiptomi esküvő

A piramisok országában igazán komolyan veszik az esküvői hagyományok betartását. Az ókori egyiptomiak ismerték el először a házasságot, mint jogviszonyt, és tulajdonképpen vallási kötelezettségnek tartották. A lányokat már a megszületésük pillanatától kezdve feleségnek nevelték, ám tiltották őket a csóktól, valamint a szexuális felvilágosítástól.

 

A régi Egyiptomban nem volt túl rózsás a helyzet, hiszen az esküvők mindegyike elrendezett házasság volt. Ha a menyasszonyt, valamint családját megfelelőnek találták, akkor a vőlegény felkereste őket és kifizette a hozományt. A leendő feleség ajándéka arany és drágakő volt. A nagy napot házassági szerződéssel kezdték, ami nagyon fontos szerepet töltött be. Az esküvő templomban vagy mecsetben zajlott le, ahol a pár hagyományos vászonruhát viselt, amit arannyal vagy ezüsttel díszítettek. Mielőtt elkezdődött a ceremónia, a násznépet hastánccal, kürtökkel, lángoló kardokkal szórakoztatták az előadóművészek. Az ifjú pár hagyományosan a Kosha-ra, azaz egy emelvényen felállított dekoratív székre ült fel, majd rózsavizet ittak, az esküvő végén pedig zöld búzát szórtak a párra, a termékenység szimbólumaként.

our-guest-share-egyptian-wedding-two-ways-travel-cairo-egypt+1152_12747921063-tpfil02aw-31613

 

A házasságok egy része ma is elrendezett, ahol a fiú addig nem is kérheti meg a lány kezét, amíg nincs saját lakása. Valószínűleg, ha ez a szabály Magyarországon lenne, sokan pártában maradnának!
Természetesen a mai Egyiptomban a számunkra is ismert esküvővel is találkozhatunk. A menyasszony fehér ruhát visel, a vőlegény szmokingot. Általában hastáncos és énekes szórakoztatja a vendégeket, gazdagabb családoknál híres előadóművészek. Különleges szokás, hogy a fogadáson a vőlegényt barátai a levegőbe dobálják, minél többször van a levegőben, annál népszerűbb. Egyiptomban általában csütörtökön naplemente után kelnek egybe a párok, így egy felejthetetlen ceremónia kereteiben fogadhatnak örök hűséget egymásnak.

eskuvo_1072486_3418

 

Görög lagzi

A csodálatos Görögországban a nagy nap előtt a leendő feleség lisztet rostál, melybe az összegyűlt rokonság érméket dobál, hogy szerencsét kívánjon. Eközben a vőlegény körbejárja a rokonságot, ahol a férfiakat borral, a nőket cukorkával csábítja el a nagy napra.
Az esküvő napja általában vasárnap, ahol a rokonság is részt vesz az előkészületekben, mindenféle babonával, praktikával kívánva szerencsét a fiatal párnak. Megrendezik az úgynevezett “ágy napot”, melyet a lányok megvetnek a párnak, a pap megáldja és a vőlegény háromszor lerombolja a majdnem kész ágyat. Ezután szépen elrendezik a nászágyat, majd rizst és rózsaszirmokat szórnak rá, a termékenység elősegítésére. Sőt! Még kisgyereket is ültetnek rá, és a babona szerint amilyen nemű ül az ágyra, olyan nemű lesz az első gyermek.

 

A nagy nap a vőlegény házánál zászlófelvonással kezdődik. A görög egyházi szertartások fontos eleme a korona, vagyis stefana. A templomba érve a vőfély, már a pap jelenlétében a koronát ráhelyezi a pár fejére, mely selyemszalaggal van összekötve és háromszor megcseréli azokat, majd szintén háromszor körbevezeti őket a házasságot jelképező asztal vagy oltár körül. Egyébként a pár a ceremónia alatt mély hallgatásba burkolózik.

28_greek-wedding-photos-900x600

 

A lagzin számtalan finomságot kóstolhatunk, hiszen az ételek többnyire tengeri különlegességek, de borban és birs, méz és szezámmag felhasználásával készült esküvői tortában sincs hiány. A hagyományos görög tánc sem maradhat el, ahol bizony még a tányérok is repkednek. A ceremónia végén a házastársak visszamennek a férj házához, majd ismét felvonják a zászlót, de most a feleség tiszteletére, aki cserébe vasdarabokat szór a tetőre, ami az erőt és a stabilitást biztosítja az újdonsült házasoknak.

our-first-big-fat-greek-wedding

 

Hawaii esküvő 

Ki ne álmodna egy csodálatos Hawaii esküvőről, ahol a nászindulót a tenger „fújja”? Hawaii szigetén régi szokás volt, hogy a leendő feleségnek 1001 darab papírdarut kellett hajtogatnia az esküvő előtt, hogy ez szerencsét és boldog életet hozzon az ifjú párnak. A várva várt ceremónián a pár az úgynevezett Pandango nevű esküvői táncot járta el, miközben a vendégek jókívánságait fejezték ki pénzben. A tradicionális esküvői viselet a holoku volt, mely egy hosszú ruha. Régebben a menyasszony fején virágból font koszorút viselt. A vőlegény hosszú fehér nadrágban és ingben volt, ez általában ma is így van. Nyakukban színes szalagra fűzött virágkoszorú van. Az biztos, hogy egy Hawaiion megrendezett esküvőn romantikában nincs hiány!

hawaiian-wedding-traditions

Bárhol is mondjuk ki a boldogító igent, a lényeg mégiscsak abban rejlik, hogy a választásunk egy örök életre szóljon. 

Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Mutatjuk, mitől félnek más országok babonásai Utánajártunk milyen balszerencsék „leselkedhetnek ránk” külföldön, avagy babonás bolondságok a nagyvilágból.
Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven A fűszerek nem csak a főzésben lehetnek a segítségedre! Mutatjuk, mit tudnak még!
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!
A Márton napi legendák nyomában A zsíros kenyér, a liba és a lampionok senkinek sem ismeretlenek. De vajon honnan ered ez a népi hagyomány?
Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz Minden munkahelyen találni olyan karaktereket, akik mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. De vajon ki a legfárasztóbb?
Nagymamáink legendás praktikái nátha ellen Sajnos idén sem úszhatjuk meg a bacilusok támadásait, így itt az idő, hogy felvegyük velük a harcot!