Na de ki adta ezt a hülye címet?

Tavaly került a kezembe Andy Weir – A marsi című bemutatkozó regénye, amit az utóbbi évek legnagyobb sci-fi szenzációjának kiáltottak ki. Nem érdemtelenül, ugyanis a mű zseniális! Az elejétől kezdve magával ragadott az író sziporkázó stílusa, egyedi humora, lebilincselő cselekményvezetése.

 

A kiadók eleinte le sem tojták a könyvet, majd amikor a szerző ingyen feltette saját weboldalára, a nép rögtön elkezdte komálni. Ekkor már persze a kiadók is sorban álltak az ajtaja előtt, nem sokra rá pedig meg is jelent nyomatott formában. A kritikusok imádták, felkerült az összes létező bestseller listára, így törvényszerű volt, hogy előbb vagy utóbb Hollywood is felfigyel rá.

MV5BMTc5OTgyODI3N15BMl5BanBnXkFtZTgwMjE0MDE5NTE@._V1__SX1857_SY903_

Kép: 20th Century Fox

A megfilmesítés jogait a 20th Century Fox vásárolta meg, a rendezői székbe pedig a legendás Ridley Scott ülhetett le. Az angol veterán direktor az elmúlt 10 évben nem igazán brillírozott, mondhatni pocsékabbnál pocsékabb filmeket jegyzett, így itt volt az ideje, hogy újra megcsillogtassa zsenialitását. 

 

Kicsit félve ültem be a moziba, hiszen iszonyatosan nehéz jó könyvadaptációt készíteni. Kevés olyannal találkoztam eddig, amely fel tudott nőni az alapjául szolgáló regényhez, meg tudta közelíteni vagy netán hozni tudta annak színvonalát. Drew Goddard forgatókönyvírónak ez sikerült, ugyanis a Mentőexpedíció (???) teljesen egyenrangú lett a könyvvel. Szerencsére nem változtatott sokat a sztorin, néhány mellékszálat kivett belőle ugyan, de a nagy része hűen követi a könyv cselekményét. 

martian-tifrss0003frnleft-1001rrgb_0

Kép: 20th Century Fox

Hát igen, Mentőexpedíció… Most komolyan, ki adta címnek ezt a borzadályt (hogy hangolódna el a zongorája)? Még ha valaki elő is áll egy ilyen emberiség elleni merénylettel, nincs egy olyan fószer, aki megkérdezi az ötletgazdát: “Hé te, Dezső, biztos, hogy ezt jól átgondoltad?” Vagy ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná: “Há nooormális Margit?” Szeretném leszögezni, a továbbiakban nem vagyok hajlandó a “Mentőexpedíció” címet használni!  

 

Tehát A marsi (!) történetéről röviden: Az Ares 3 küldetés legénysége éppen mindennapi tevékenységeit végzi a Marson, amikor egy hatalmas homokvihar következtében pucolniuk kell a nem túl barátságos bolygóról. Menekülés közben a csapat mérnök-botanikus tagját, Mark Watneyt baleset éri, társai pedig abban a hitben, hogy elvesztették barátjukat, otthagyják. Mark persze túléli a bulit, és MacGyver-t megszégyenítő módon elkezd Robinson Crusoe-t játszani a zord vöröskén, hogy kihúzza míg megmentik.

 

Zseniális, ahogy feltalálja magát, és a tudományt használva megoldja a leglehetetlenebbnek tűnő problémákat! Sokszor csak egy paraszthajszál választja el a biztos haláltól, neki még akkor is van kedve viccelődni. Mondjuk a harmadik “majdnem felrobbantottam magamat” és a “hogyan fogom kihúzni ilyen kevés kajával, míg kimenekítenek” után kicsit hiteltelen lesz az örökös lazasága, de néhol azért láthatunk drámaibb jeleneteket is.

MV5BMTUxODUzMDY0NF5BMl5BanBnXkFtZTgwMDE0MDE5NTE@._V1__SX1857_SY859_

Kép: 20th Century Fox

A film hihetetlenül intelligens! Nem fikciókra épít, hanem a kőkemény tudományra, teszi ezt úgy, hogy teljesen befogadható. Nem akar a szánkba rágni semmit, nem megy bele hosszas magyarázatokba, egyszerűen csak csinálja, amit kell: szórakoztat, 141 percen keresztül.  

 

Egy éven belül (az Interstellar után) már a második film után éreztem azt, hogy pályát tévesztettem, és legszívesebben most rögtön jelentkeznék a NASA-hoz, bármilyen csillagászattal kapcsolatos munkára. Persze tudom, kb. kiröhögnének… Ilyenkor sajnálom a legjobban, hogy nem voltak olyan tanáraim, akik csak egy kicsit is igyekeztek volna velem megszerettetni a természettudományokat, ahelyett, hogy a száraz elméletet próbálják belém sulykolni. 

MV5BMTUzNTE4MTkwOV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTE0MDE5NTE@._V1__SX1857_SY903_

Kép: 20th Century Fox

A főhőst alakító Matt Damon remekül hozza a karaktert. A 2007-es “A Bourne-ultimátum” óta nem láttam tőle ilyen jó alakítást. A mellékszerepekben is meggyőző játékokat láthatunk: Jeff Daniels mint NASA igazgató, Jessica Chastain (őt imádjuk) mint Lewis parancsnok, Sean Bean (végre egy film, amiben nem murdel meg) mint Mars-programigazgató… stb. 

 

A szereplők egytől-egyig pozitív karakterek, mindenki haza akarja juttatni Markot. Példaértékű az az összetartás és csapatszellem, ami köztük működik. A túlélés és megsegítés érdekében felszínre tör az emberi együttérzés és segítőkészség.

MV5BMTQ1MjE5Nzg5MF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTA0MDE5NTE@._V1__SX1857_SY859_

Kép: 20th Century Fox

A Földet már sokszor láthattuk az űrből nézve, viszont a Mars vörös homoksíkságai, kráterei és hegységei még nem jelentek meg ilyen látványosan filmvásznon. A film egy részét (etyeki Korda stúdió, illetve Bálna Budapest mint NASA-központ, Művészetek Palotája mint a Kínai Népköztársaság űrhivatalának székháza… stb.) egyébként Magyarországon forgatták. Hál’istennek az álomgyár szereti hazánkat, mi pedig szeretjük, ha idejönnek, tehát mindenki szeret mindenkit, ergo boldogság van! A stáblistát nézve (mely alatt Gloria Gaynor – I Will Survive című slágere szól) rengeteg magyar név feltűnik, így kicsit a miénknek is érezhetjük ezt a szuperprodukciót.

 

Ugyan a zene nem hasonlítható Hans Zimmer Interstellar-ban elhangzó monumentális tételeihez, de bőven hozza a kötelezőt, Harry Gregson-Williams nem vall szégyent! Felcsendül néhány 70-es évekbeli disco sláger is, melyek megmosolyogtató szituációkat okoznak főhősünknek. 

 

A nyolcadik utas: a Halál és a Szárnyas fejvadász után ismét egy remek sci-fivel örvendeztetett meg bennünket Ridley Scott! Kijelenthetjük: a vén róka megint megcsinálta! Bár A marsi vélhetőleg nem lesz akkora klasszikus, mint “elődei”, az viszont biztos, hogy az idei év egyik legjobb filmjét láthatja, aki beül a moziba. 

Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
Szerelem számkorlátok nélkül Az Egy őrült pillanat című film már látható a mozikban.
Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Filmek, melyek végén garantáltan leesik az állad Szereted a csavaros végű filmeket? Mutatunk tízet, melyek megnézése után biztosan meg fogsz lepődni.
LogIn: Veszedelmes webes viszonyok A LogIn című magyar film október végétől látható a mozikban, melyet Barnóczky Ákos rendezett.
Telik az idő: Délután érkezik Marty McFly 30 éves a Vissza a jövőbe. Összeszedtünk néhány érdekességet, hogy gyorsabban teljen az idő, míg Marty megérkezik.
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar