Jövő idő: Mágneses levitáció

Sok gyártó próbálkozott már a Vissza a jövőbe sorozat második részéből áhított légdeszka megalkotásával. Kevés sikerrel. Aztán júniusban nagy szenzációt keltett a Lexus, mikor bejelentette, hogy elkészítette Marty McFly kedvenc járművét.

A Lexus azt üzeni:

Nincs olyan, hogy lehetetlen, csak azt kell kitalálni hogyan.

És tényleg, vajon hogyan? Sokan tanakodtak, hogy mi lehet a technika. Legtöbben egyből a mágnesességre gondoltak, ugyanis az egy évvel ezelőtt bemutatott légdeszka ezen az elven működik. Viszont a Lexus videón a légdeszka alatti pálya borítása nem fémből van. Felkeresték személyesen is a bemutató pályát, hogy kiderítsék mi lehetett a trükk. Aztán kiderült, hogy a vékony beton hatású borítás alatt mégiscsak fém rejtőzött.

 

A Hover névre keresztelt deszkát hamburgi mérnökök készítették el, és nem az autógyár mérnökei. Az eszköz folyékony nitrogénnel és szupravezetőkkel működik, illetve mágnesek segítségével győzi le a gravitációt. A szupravezetők olyan anyagok, melyek kb. -200 fokon elvesztik az elektromos ellenállásukat, és kizárják magukból a mágneses mezőt. Az elektromos ellenállás hirtelen esik nullára, mikor elérik az úgynevezett kritikus hőmérsékletet. Ezt a folyékony nitrogén képes biztosítani. Tehát a deszka körül lebegő fehér füst valójában a nitrogén párája.

légdeszka

 

A barcelonai bemutatón Ross McGouran, profi gördeszkás demózta a légdeszkát, és több hónapnyi gyakorlás után is csak meghajtani tudta, komolyabb trükköket nem igazán tudott bemutatni, mégis sokszor csapódott a földhöz.  Sajnos annak ellenére, hogy tényleg csúcstechnológiával készült, sorozatgyártása még nem alkalmas, mivel nehéz egyensúlyban tartani, és a használatához elektromosságot vezető talajra lenne szükség. Technológiáját tekintve viszont mindenképp lenyűgöző.

 

 

Egyébként a mágneses levitáció hasonló technológiáját már alkalmazzák más járműnél, gondoljunk csak a Maglev vonatra. A vonat ”U” alakú csatornában halad, és a szerelvény oldalán irányítómágnesek helyezkednek el, ezért lehetetlen a kisiklása. A kerekek mellett elektromágnesek is vannak a szerelvény aljában, melyeket akkumulátor táplál. Gumikerekeken gyorsul fel 100 km/h-s sebességig, ekkor a kerekek visszahúzódnak, mert az elektromos ellenállás nullára csökken, és a szerelvény lebegni kezd, akár 10 cm-es magasságban. A frekvencia növelésével nő a vonat sebessége. A végsebessége kb. 500 km/h, ez az érték megközelíti a repülőgépek végsebességét, így az utazás szinte észrevehetetlen.

 

 

Hátránya, hogy teljesen különálló pályára van szüksége, amit semmi sem keresztezhet, ezért 6-10 méteres oszlopokon halad. Előnye viszont a menetidő lerövidülése, nagyobb emelkedőket is képes leküzdeni, súrlódás és rázkódás nélkül, a pálya élettartama jelentősen hosszabb, hosszú távon pedig energia- és költséghatékony.

 

A Maglev vonat egyébként német fejlesztés volt, és az eredeti tervek szerint Berlintől Prágán és Bécsen át Budapestig építették volna ki a vasútvonalat, de túl költségesnek bizonyult, és végül a kínaiak vették meg a technológiát. Egyedül Shanghaiban van közforgalomban egy 30 km hosszú szakasz, Japánban pedig a tervek szerint 2027-től lesz használható, de már 603 km/h-s rekord végsebességet is sikerült elérniük a kísérleteken.

Rengeteg lehetőség rejlik még a technológiában. Tervben van már a repülő autó is. Hamarosan forgalomba hozzák a lebegő billentyűzetet, mely eszméletlen sebességre képes, és rengeteg alkatrész elhagyható belőle, ezért sokkal vékonyabbá válhatnak a laptopok. Az építőipar is hasznát venné, mivel súlyos tárgyakat mozgathatnánk könnyedén. A mágneses autóutakon pedig sokkal kevesebb baleset történne. Szóval hatalmas technikai fejlődést hozhat az emberiség számára a lebegés.

Biológiai gyógyszerek – Biotechnológia a gyógyszeriparban A tünetek kezelése helyett a fő problémát célozza meg a gyógyszeripar csúcsterméke.
Humai – Halhatatlanná válhat a tudatunk 2040-ben már visszahozhatja az embereket a halálból a mesterséges intelligencia.
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
Jövő idő: Mesterséges intelligencia Tudja mire vagy kíváncsi, tudja milyen autót szeretnél, tudja mit eszel vacsorára. És ez még csak a kezdet.
Jövő idő: Mi lesz, ha lecserélnek egy gépre? A gépek és robotok térhódítása már elkezdődött. A hatásuk egyre inkább érzékelhető lesz a munkaerőpiacon.
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Így tornáztasd a szemedet – Meglátod, megéri! A szem túlterhelését leginkább a számítógép előtt eltöltött órák okozzák, de szemtornával megelőzhetjük a bajt!
Jövő idő: Lítium-levegős akkumulátor – ígéretes eredmények Olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nagy reményt keltenek a technológia megvalósulásához.