Jövő idő: Bizarr ruhák

A jövő divatja már itt kopogtat az ajtókon. Ami nemrég még csak a fantáziában létezett, hamarosan egytől-egyig valósággá válik. Némelyik ruhadarab igazán bizarr, és egyelőre nehéz elképzelni, hogy az utca embere magára ölti majd. De vannak olyanok is, amelyek egészen hordhatónak és kényelmesnek tűnnek.

 

1939-ben a British Pathé készített egy rövidfilmet arról, hogy szerintük milyen lesz a 2000-es divat. A bemutatott női ruhák valamennyi darabja már létezik, ilyen pl. a levehető ruhaujj, vagy a rövidre cipzárolható hosszú ruha. Ezek praktikus dolgok, és ezért is valósultak meg, ezért kevésbé bizarrak, mint néhány másik új divathullám. A kisfilmen egyébként feltűnik egy cipő is, amelyről Lady Gaga juthat eszünkbe, hiszen először ő hordott hasonlót. A múlt emberei tehát nem lőttek mellé az elképzeléseikkel.

 

A praktikusság viszont nem mindig a tervezők első szempontja. A többféle életvitelhez és életkörülményekhez való viszonyulás a fő céljuk sokszor, de ahány mester, annyi kreáció. Talán az egyik legismertebb darab, melynek híre gyorsan bejárta a nagyvilágot, a holland Anouk Wipprecht által megálmodott csontváz-szerű ruha, becsületes nevén a Robotic Spider Dress, mely mi mással készült volna, mint 3D-s nyomtatással. A tervező az Intel Corporation mérnökeinek segítségével készítette el a ruhát, melyben 20 szenzor található. Ezek pillanatok alatt érzékelik, ha a ruha viselőjéhez valaki túlságosan közel merészkedik, és a pók-karok máris védelmet nyújtanak egy esetleges támadás ellen. Ha a csodaruha tulajdonosa hirtelen stresszhelyzetbe kerül, vagy megijed, abban az esetben hirtelen kinyúlnak a csápok, és privát teret biztosítanak annak, aki viseli. A dizájner elmondása szerint a divat számára egyfajta kommunikáció a világgal, ez a ruha pedig azért jó, mert viselőjének olyan személyes teret biztosít, ahová nem léphet be akárki.

 

Ez a ruha egyébként az Intel és a holland tervezőnő második közös munkája, az első Synapse névre hallgat. Számomra ez méginkább lenyűgöző, hiszen nem a test mikrorezgéseinek segítségével “működik”, hanem az agyunk által irányítható. A csodadarab hátsó részébe egy mikrokontroller van beszerelve, valamint tartozik még hozzá egy fejpánt is, szintén szenzorokkal. A ruha ezek segítségével tudja érzékelni, hogy aki viseli, éppen milyen szintű koncentrációra képes, mennyire stresszes vagy lehangolt. Ha például egy másik személy közeledik, és a ruhát hordó alany nem akarja ezt, hirtelen erős fények villannak fel rajta, hogy ezzel jelezze a külvilágnak: “Vissza!” Érdekessége még, hogy a mellkasi részén van egy kamera, amely akkor készít felvételt, amikor a ruha tulajdonosa akarja. Hasznos ez például egy stresszes nap végén, hiszen ha tudni akarjuk, miért is lettünk olyan feszültek aznap, könnyedén visszanézhetjük a felvételen. Ezáltal a ruha nemcsak önkifejezési, hanem önismereti eszköz is lehet.

 

Maradjunk még egy kicsit Anouk munkáinál, hiszen nem kicsit alkot ő a divatiparban. A Smoke Dress elnevezésű ruhája szintén a privát szféra védelmét hivatott szolgálni, ugyanis füstöt bocsát ki, ha viselője nem akar közeledést. Kérdés, hogy valóban ennyi szabad térre van-e szüksége az embernek, vagy már-már a világtól való túlzott eltávolodás és antiszociális látásmód tükröződik ezeken az alkotásokon? Valószínűleg erre a dizájner is ráébredt, ezért fordított egyet a kockán, és a szintén holland Daan Roosegaarde feltalálóval karöltve megalkotta az Intimacy nevű ruhát. Ez pont az eddigiek ellentéte, hiszen ha magunkra öltjük, szexuális izgalom hatására átlátszóvá válik. Ezzel egyértelmű jelzést adhat mindenki a partnerének, mindezt szavak és flört nélkül. Vajon kell-ez nekünk? Mindenesetre, ha a dolog technológiai megvalósítását nézzük, igencsak nagy kaliberű találmányról van szó.

 

Nyilván ezeket a darabokat nem moshatjuk ki a többi ruhánkkal együtt, 40℃-on, centrifugával, de valószínűleg nem is kell. Ám nem csak ezek a rendhagyó alkotások nem igényelnek tisztítást. Létezik ugyanis olyan öntisztuló ruha, amelyre baktériumokat telepítenek. Ezek az apró élőlények a szövetekre és az azok közé kerülő koszból táplálkoznak, valamint a szagokat is semlegesítik. Egy másik mosásmentes anyag fény hatására tisztul, elég kitenni a napra, vagy egy megfelelő égővel megvilágítani, és pár óra alatt olyan lesz, mint új korában. Ezek egyelőre nem tömeggyártás alatt lévő termékek, de idő kérdése, és talán nekünk sem kell több napi mosást elindítani. Aki pedig nehezen talál a méretének megfelelő ruhát, az nemsokára elég, ha befújja magát a spanyol Manel Torres találmányával. Ez ugyanis egy olyan spray, amely a testre fújva megszárad. Mosható és szárítható, sőt, egy másfajta eljárással ismét folyadékká alakítható, és újra felhasználható.

 

Nos, akármelyik csodaruha is lesz a közeljövőben tágabb körben a befutó, annyi biztos, hogy kezdetben nem lesznek pénztárca kímélőek.

Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
Őszi csizmadivat Eső, szél, hideg...ideje melegebb lábbelikbe bújni! Mutatjuk az ősz legtrendibb darabjait!
Őszi divatszínek Az idei őszi divat egyáltalán nem lesz olyan szürke, mint az időjárás. Elő a színekkel!
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.
Fogyasztóbarát Vállalkozás: bajai cég a nyertes Városunk egyik családi vállalkozása büszkélkedhet a címmel. Felkerestük az ügyvezető igazgatót.
Megkérdeztük – Nálatok ki pucolja a halat? "Halas" cikksorozatunk első részében a családi hal-előkészítési, halfőzési szokások nyomába eredtünk.
“A nők múlandóságuk foglyai” – Beszélgetés Gorotyák Daniellával Első önálló fotókiállítása kapcsán kerestük meg a fiatal, bajai művészt.