Jövő idő: Levegőből energia

Sokunkat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mi lesz a jövő energiája. A földgáz valószínűleg már nem tart sokáig és az elektromosság előállítása is egyre költségesebb. Ami biztos: nem mondunk le az elektromos kütyüinkről és térünk vissza a meghitt barlangi tábortűzhöz!

 

Tudósaink keresik a választ

 

Tesla már az ezernyolcszázas évek végén rebesgetett valamit egy megoldásról, és cikkeztek is róla az újságok ezzel a címmel: “Az üzemanyag nélküli motor” – de akkoriban ezt még leginkább szemfényvesztésnek gondolták az emberek. A cikk címe valójában hibás, mert azt nyilatkozta, hogy olyan motort álmodott meg, ami képes üzemanyagként hasznosítani az anyagnak azt a formáját, ami normál körülmények között mindenhol jelen van. Tehát a motor üzemanyaga lényegében a levegő, és már csak egy olyan eszközt kellett kidolgoznia, ami képes kinyerni a levegőből az energiát. A technika elmélete az öngerjesztés elvén alapul. A generátor tekercseiben áram jön létre a Lorentz-erő következtében, ami azt az elektromágnest táplálja, ami az őt generáló mágneses teret hozza létre.

 

Ötlete a Faraday-korongon alapul

 

 

Ennek a technikának a nagy kérdése az volt, hogy milyen hosszú ideig forog a motor tovább önmagától. Teslának sikerült egy fordított mechanikával olyan gépet készítenie, amelyben az áram, ha egyszer elindult, nemcsak fenntartotta magát, hanem még növekedett is. Az viszont Tesla tanulmányaiból sem derült ki, hogy milyen anyagot vont ki a levegőből, az anyagról alkotott elképzelései pedig mára már teljesen elavultak.

 

Most októberben nagy előrelépést tettek Tesláéhoz hasonló elképzelésen alapuló technológia terén. A Freevolt  a levegőben található rádiójelekből, 4G-től a digitális televízióadás jeléig gyűjti be az energiát, és külön hálózat kiépítésére sincs szükség. A mosógép vagy tévé nem működik vele, de a kisebb energiaigényű készülékek, mint például a viselhető eszközök, igen. A termék bemutatóján kimutatták, hogy mennyi energia van a teremben, és egy hangszórót is megszólaltattak.

Freevolt

Freevolt

A fejlesztők szeretnének a közeljövőben több olyan készüléket piacra dobni, aminek a működtetéséhez nincs szükség se elemre, se konnektorra.

 

Tesla szerette a volna a technológiáját mindenki számára elérhetővé tenni, hogy még a szegényeknek is jusson áram. De természetesen mindig van olyan, aki ezzel rosszul járna, főleg az, aki addig az áramszolgáltatásból kereste a pénzét. Sajnálatos módon halála után egy nappal le is égett az egész laborja, és minden kutatási eredménye odaveszett. Most itt egy új lehetőség, ami lehet, hogy végre mindenkinek elhozza a megálmodott ingyen áramot.

Biológiai gyógyszerek – Biotechnológia a gyógyszeriparban A tünetek kezelése helyett a fő problémát célozza meg a gyógyszeripar csúcsterméke.
Humai – Halhatatlanná válhat a tudatunk 2040-ben már visszahozhatja az embereket a halálból a mesterséges intelligencia.
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
Jövő idő: Mágneses levitáció A levitáció rejtélye magyarázható. Már komoly lépéseket tettünk a lebegés elérése felé.
Jövő idő: Mesterséges intelligencia Tudja mire vagy kíváncsi, tudja milyen autót szeretnél, tudja mit eszel vacsorára. És ez még csak a kezdet.
Jövő idő: Mit eszünk majd 30 év múlva? Tudósaink gondolnak a jövőre, és előálltak már néhány alternatívával, csak nem tudjuk, hogy jó e ez nekünk.
Polgári engedetlenségi akció volt Baján és Jánoshalmán is A Tanítanék Mozgalom tiltakozást hirdetett, hogy nyomatékosítsa az oktatással kapcsolatos problémákat.
Jövő idő: Mi lesz, ha lecserélnek egy gépre? A gépek és robotok térhódítása már elkezdődött. A hatásuk egyre inkább érzékelhető lesz a munkaerőpiacon.
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.