Hogyan használjuk a rossz harisnyát?

Praktikus nagyanyáink sokkal kevesebb szemetet gyártottak, mert igyekeztek mindent hasznosítani, jobban mondva sok “hulladékban” láttak még lehetőséget. Az elhasználódott nejlonharisnyára is várt még feladat. Manapság elég egy felszaladt szál, és repül a kukába, mert úgyis olcsó, minek vele bajlódni. A szemfelszedés tudománya már teljesen feledésbe merült. De kidobás helyett megéri néha felhasználni a háztartásban.  Nézzünk néhány trükköt:

 

Takarításhoz kiváló

Nedvesíts be egy harisnyadarabot, tegyél rá tisztítószert, és próbáld ki a konyhában és a fürdőszobában. Lesikálhatod  vele a csempét, kádat, mosdót, és még a teflon bevonatú edényeken is használható.

 

Pucold a cipőket is harisnyával! Minden szennyeződést eltávolít, sőt még fényleni is fognak.

 

Mivel antisztatikus hatású, ideális monitor és tévéképernyő tisztításra, valamint összeszed minden hajszálat, szőrt és szöszt a bútorszövetekről. Húzzuk a kezünkre, és enyhén  nedvesítsük be, majd dörzsöljük át a felületet vele. Cicás és kutyás otthonok remek kelléke vedlési időszakban.

 

Antisztatikus hatása miatt a porcicákat is könnyebb vele összeszedni a kevésbé elérhető helyeken, csak húzzuk egy seprűre és kitakaríthatunk vele a szekrények alatt is. Ezzel a módszerrel a pókhálókat is begyűjthetjük.

 

Praktikus megoldások

Friss illatúak maradhatnak a ruhák, csak töltsünk egy harisnyába potpourrit vagy szárított virágokat, csepegtessünk rá illóolajat, és akasszuk be a szekrénybe. A molyokat is távol tarthatjuk, ha levendula, rozmaring, kakukkfű és menta keverékével töltjük fel a harisnyát. Ráadásul ez nem is tartalmaz emberre káros anyagokat.

 

Szűrőnek és szitának is tökéletesen alkalmas. Például állott falfestékekből kiszűrhetjük a legapróbb csomókat is veszteség nélkül. Sütésnél  használhatjuk porcukor és liszt szitálására.

 

Akváriumok karbantartásánál helyettesítheti a merítőhálót. Vizesporszívó csövére rögzítve pedig anélkül távolíthatjuk el a vizet az akváriumból, hogy a köveket is kiszippantaná.

poszivó

 

Ezzel a módszerrel összeszedhejük például a szétgurult gyöngyszemeket, fülbevalót, üvegszilánkokat is.

 

Ha véletlenül elszakad az ékszíj az autóban, akkor jó, ha kéznél van egy nejlonharisnya, mert a legközelebbi  szervizig használhatjuk elsősegélyként.

 

Az aromafürdőt is leegyszerűsítjük vele, mégpedig úgy, hogy a gyógynövényeket a harisnyába töltjük, így fürdés után nem kell azzal foglalkozni, hogy kihalásszuk őket a kádból.

 

Kertészkedés

Mikor a szőlőfürtök már nagyobbacskák, vonjuk be őket egy harisnyadarabbal, így ki lehet védeni a darazsak és a madarak által okozott károkat. Persze ez nagyobb ültetvényeken nehezen kivitelezhető.

 

Vágjuk hosszabb csíkokra a harisnyát, és kiváló kötöző lesz paradicsomhoz, szőlőhöz és a szobanövényekhez is. Mivel rugalmas anyagú, nem gátolja a növény növekedését, és a szárát sem sérti fel.

 

Kreatívkodj harisnyával

Húsvétkor készítsünk mintás tojásokat! Illesszünk leveleket vagy virágokat a tojásra, bujtassuk bele egy harisnyába, majd csomózzuk meg. Ezután tegyük festékbe, vagy főzzük ki hagymahéjjal együtt.  Végeredményként különleges mintákat kapunk.

 

Stílusos és egyedi lámpabúrát is készíthetünk belőle. Húzzuk a harisnya hibátlan részét egy nagyobb átmérőjű hengerre, vagy egy megunt lámpabúrára, és vágjuk le a felesleges részeket. A henger belsejénél rögzítsük ragasztóval. 

lámpa2

Varázsolj ünnepi illatokat az otthonodba! Miért költenél légfrissítőkre, mikor minden kéznél van ahhoz, hogy csodás illatokat varázsolj?
Kosárfonás újságpapírból – garantáltan az új hobbid lesz! Nagyszerű újrahasznosítási technikát ismerhetsz meg, és még az is lehet, hogy a téli estékre új hobbit találsz.
9 őszi frizura ötlet Egyszerűen elkészíthető, csodaszép frizurák egyenesen a kifutóról.
Délutáni szundi vagy kávé? Egy serkentő kávé vagy egy pihentető szundi? Cikkünkből kiderül melyik a hatásosabb!
Gyógynövény szüret Ha esetleg eddig nem jutott rá időd, vagy most kedvet kapsz hozzá, akkor van néhány, amit még bespájzolhatsz télre.
Házi fagyi receptek Isteni fagylaltokat készíthetünk otthon is. Mutatunk néhányat amivel lehűtheted magad a kánikulában.
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
Depresszió ellen hígított napfény A homeopátia az alternatív medicina egy külön kis ágazata, nem szabad összekeverni egyéb természetes gyógymódokkal.
Polgári engedetlenségi akció volt Baján és Jánoshalmán is A Tanítanék Mozgalom tiltakozást hirdetett, hogy nyomatékosítsa az oktatással kapcsolatos problémákat.