Kipróbáltuk: FIFA 16

Nem vagyok egy hatalmas nagy gamer, viszont néha szeretek elmerülni a videojátékok világában. Az Electronic Arts által kiadott FIFA-val 2006 óta játszom, kisebb-nagyobb kihagyásokkal mindig megvolt az éppen aktuális játék.

 

A gyártó nem szereti elsietni az újításokat, konkrétan 2006-2010-ig alig változott valamit a sorozat,  persze ettől függetlenül az emberek vették, mint a cukrot. A 2010-ben kiadott FIFA 11-nél jött el az általam tapasztalt első nagy mérföldkő. Valószínűleg rájöttek, hogy azért nem kellene már tovább hülyének nézni a vevőket, meg hát a konkurencia (PES) is hasított, így egy év alatt több újítást pakoltak a játékba, mint előtte 4 év alatt. Szebb grafikával leptek meg minket, a játék fizikája is bivalyabb lett, és kaptunk néhány új játékmódot, illetve funkciót a már megszokott módokba. Aztán 2010-14 megint vásári szamárnak néztek bennünket, a FIFA 15-öt már meg se vettem, mert olyan volt, mintha megint kiadták volna a 14-et, csak más néven. Így hatalmas nagy elvárásokkal ácsingóztam a 16-ra, mert hát nem volt könnyű egy évet FIFA nélkül kibírni. Még jó, hogy írtam az elején: nemvagyokkocka!

image

 

Az előzetesek bizakodásra adtak okot, és kipróbálva a játékot, azt kell mondjam, ezúttal nem okozott csalódást az  EA Sports! Ami legelőször szemet szúrt, az a játék nehézsége. Emlékszem, 2012-ben legendás szinten BK-t (BL) nyertem a BLSE-vel (HSP-vel), most viszont a Barcával alig tudok megverni profi szinten egy Las Palmas-t. Lassan 3 hete nyúzom a játékot, és még mindig vért kell izzadnom egy-egy győzelemért, ami néha (mindig) kicsit idegesítő tud lenni. A félprofi szint ultrakönnyű, a profi viszont giganehéz.

fifa_16_rmannounce_carvajal_wm-7

 

És itt jön a taktika fontossága, ami rengeteg mindentől függ, így elég macerás azt belőni a meccsek előtt. Az ellenfél a mérkőzések közben is váltogatja a stratégiáját, sőt mi több, reagál az általunk eszközölt változtatásokra. A játékosoknak meg kell “mondani”, hogyan mozogjanak, különben képesek elkóbászolni. Nem egyszer volt olyan, hogy a védekező középpályásom elől vakarta, miközben az ellenfél rohamozott. Mondanom sem kell, ez nem túl szerencsés… Egyre jobban hajaz a játék a valós futballszimuláció felé, így már tényleg úgy érezhetjük magunkat, mint egy igazi manager, sokkal jobban a kezünkben van az irányítás. 

2882730-fifa16_xboxone_ps4_firstparty_messi_hr

 

Milliónyi apró dologra oda kell figyelnünk, hogy sikeresek legyünk, hiszen: okosabbak lettek a védők, egy erősebb bekk például kihasználja a testi adottságait, kiszorít minket, elénk áll… A kapusok sem a bohóc szerepét töltik már be, ők is jobban helyezkednek. Sokall nehezebb egy támadást felépíteni, és ha már elértünk az ellenfél tizenhatosáig, lőni sem olyan egyszerű, mivel beleállnak/bevetődnek a próbálkozásokba. Nem volt olyan rég, hogy félpályáról rugdostuk a gólokat, na itt ilyen nem lesz! Realisztikusabb lett a játékosok mozgása is, nem úgy mozognak már, mint egy berozsdásodott robot, hanem tényleg elhiszem, hogy azok hús-vér emberek. A focisták úgy reagálnak egyes szituációkra, mint a való életben. Például Suárez fröcsögő szájjal anyázza a bírót, amikor az ellene ítél valamit, vagy Cristiano Ronaldo kislányokat megszégyenítő módon hisztizik, egy neki nem tetsző ítéletnél. Reagálnak a történésekre, és az arcukon is látszanak a különböző grimaszok.

fifa16_xboxone_ps4_gamescom_rmvatl_lr_wm

 

A grafika egyszerűen gyönyörű (igaz, ez már elvárás egy 2015-ös játéknál)! A játékosok arcai hihetetlenül szépen meg lettek rajzolva, néha tényleg olyan érzésem volt, mintha futballmeccset néznék a tévében. A fűnek minden szála ki van dolgozva, a stadionok is valósabb látszatot keltenek, és végre a nézők sem úgy néznek ki, mint egy ventilátor által mozgatott papírbábu. Meglepő volt látni, amikor először sétált oda a bíró egy szabadrúgásnál, hogy a kis spray-ével befújja a labda, illetve a sorfal helyét. És igen, a hab utána még ott marad egy kis ideig! Az oldalvonal mellett ott melegítenek a cserék, végre van kispad, és a kamera többször is mutatja az ott ülő, várakozó játékosokat, akik sokszor együtt élnek a játékkal. A szurkolói hangok is sokkal realisztikusabbak lettek. Vannak normális meccsösszefoglalók, valamint élethűbb visszajátszások. Ezek mind apró dolgok, viszont roppantul élvezetessé teszik a játékot!

 

Egyébként a játék menüje nagyon letisztult és egyszerű lett, könnyen elnavigál bennünket a különböző játékmódokba. A menedzser-mód kapott néhány újítást, most már öt játékost is edzhetünk, és nem csak a meccsek előtt. Életszerűbb lett a játékosmegfigyelő rendszer, illetve az átigazolási szisztéma is. Már nem olyan egyszerű leigazolni egy játékost, mint régen, meg kell harcolni a kiszemelt célpontért. Helyett kaptak továbbá a felkészülési tornák, melyeken kipróbálhatjuk a különböző taktikákat, beállításokat…stb. A FIFA Ultimate Team is kapott egy új opciót, nevezetesen a FUT Draft-ot, ahol véletlenszerűen összeállított arany besorolású játékosokkal felálló csapatokkal mérkőzhetünk meg, plusz zsetonokért. Ez a kezdetekben nagyon jól tud jönni! 

 

Egy teljesen új móddal is megörvendeztettek bennünket a készítők, ami mérföldkőnek számít a játék történetében, ugyanis női futball-válogatottakkal versenyezhetünk, igaz egyelőre csak 12-vel. Az még látszik, hogy kicsit gyermekcipőben jár ez a fajta mód, de a hölgyek mozgását például nagyon jól megcsinálták. 

fifa-16-womens-teams(1)

 

És ha már a számoknál tartunk, a játék a 78 stadionnal lett megfűszerezve, amiből 50-et a valóságnak megfelelően rajzoltak meg. A legismertebb ligák mellett olyan bajnokságok kaptak helyet, mint a koreai, a szaúd-arábiai, vagy éppen a chilei első osztály. Sajnos a magyar liga ismét kimaradt, így várnunk kell a HSP-re (Hungarian Super Patch).

 

Az látszik, hogy a gyártó egyre jobban próbál szakítani az árkád stílussal, és inkább a futballszimuláció felé kacsingat. A FIFA 16 egy gyönyörű grafikával megáldott, rengeteg móddal és funkcióval színezett játék lett. Reméljük, ez a javuló tendencia megmarad a következő években is! 

Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Elkezdődtek a munkálatok a Kiserdőben Épül a kalandpark a Kiserdőben, nyár elejére kész is lehet.
Soha rosszabb meccseket! Remek meccseken vagyunk túl. Lássuk, mi történt a keddi és szerdai játéknapokon.
Nem látta, spori? Oscart neki! Néhány focista már művészi szintre emelte a műesést. Téged is bosszant?
Jó meccseket hozott a BL folytatása Izgalmas és gólgazdag találkozókat hozott a BL egyenes kieséses szakaszának kezdete.
Kínából rendeltem tabletet Nem is olyan gagyik a kínai cuccok? Tablet-tesztünkből ez is kiderül.
Lassan nem lesz szabad hely a vitrinjében Lionel Messi megkapta ötödik Aranylabdáját. Visszatekintettünk, milyen évet produkált az argentin zseni.
Kipróbáltuk: Huawei Ascend Y550 Kipróbáltuk a kínai gyártó egyik alsó- középkategóriás készülékét. Kevés pénzért egész jó telefon kerülhet a kezünkbe.
3 futóalkalmazás, ami segíti futásodat Nincs kedved egyedül futni? Vidd az okos telefonod, hasznos társként szolgálhat! Futóalkalmazásokat teszteltünk.