5 forró ital a hideg napokra

Egy hideg napon nincs is jobb annál, minthogy kedvenc fotelunkban vagy kanapénkon ülve, pokrócba bugyolálva, egy bögre forró ital mellett ellazuljunk. Ha a megszokott teák, kávék és forró csokik helyett valami izgalmasabbat szeretnénk inni, bátran próbáljuk ki az alábbi 5 melengető finomságot!

 

1. Chai tea

 

Hozzávalók (2 adag):

  • 4-6 kardamom mag
  • 4-6 egész fekete bors
  • 30 gramm gyömbér, apróra vágva
  • 2 bögre hideg víz
  • 20 gramm fekete teafű
  • 25 gramm nyers méz
  • 1 bögre tej

Egy tűzálló edénybe öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a kardamom magokat, a borsot és a gyömbért. Tegyük fel a tűzre, majd forrás után takaréklángon főzzük tovább. Közben szórjuk bele a teafüvet, kanalazzuk bele a mézet, és öntsük hozzá a tejet is. Ezután ismét forraljuk fel, és 5 perc után vegyük le a tűzről.

 

2. Forralt almabor

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 narancs
  • 8 dl almabor (cider)
  • 15 gramm méz
  • 3 egész szegfűbors
  • 3 egész szegfűszeg
  • 1 kisebb szerecsendió
  • 1 teáskanálnyi apróra vágott gyömbér
  • 4 rúd fahéj

Mossuk meg a narancsot, és reszeljük le a héját. Egy edényben vegyítsük össze a cidert, a mézet, a szegfűborsot, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a narancshéjat és a gyömbért. Fedő nélkül, lassú tűzön főzzük 20 percig, de ne forraljuk fel! Szedjük csészékbe, és szervírozzuk fahéjjal!

 

3. Tökös-fűszeres latte

 

 

Hozzávalók (1 adag)

  • 2,5 dl tej
  • 30 gramm pürésített tök
  • 15 gramm cukor
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 5 ml vanília aroma
  • 1 csésze espresso
  • tejszínhab a találáshoz

Vegyítsük össze a tejet a tökpürével, a cukorral, a fűszerekkel és a vaníliával, majd egy edényben forrósítsuk fel 1-2 perc alatt, közepes lángon. Egy habverővel habosítsuk fel a tejet, ezután öntsük először a kávét egy bögrébe, majd erre rá a habos tejet. Tejszínhabbal és fahéjjal díszítsük.

 

4. Forró vaníliatej

 

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 liter tej
  • 25 gramm cukor
  • 7,5 gramm vanília aroma
  • fahéj a díszítéshez

Közepes lángon melegítsük össze a tejet a cukorral, majd ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a vanília aromát. Kevergessük még pár percig, majd a bögrékbe kitöltve szórjunk fahéjat a tetejére.

 

5. Forró rumos ital

 “

Hozzávalók (1 adag):
  • 2 dl tej
  • 40 ml rum (pl. Bacardi)
  • pár csepp vanília aroma
  • ízlés szerint barna cukor
  • őrölt fahéj, és szerecsendió

Egy lábasban melegítsük meg a tejet, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Egy külön csészében melegítsük meg a rumot és a vaníliát. Öntsük rá a tejet, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük el. Szórjunk bele fahéjat és szerecsendiót.





Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
Tökös ételek A tökös receptek tárháza kimeríthetetlen. Ezekből szemezgettünk.
Őszi csizmadivat Eső, szél, hideg...ideje melegebb lábbelikbe bújni! Mutatjuk az ősz legtrendibb darabjait!
Tuti tippek őszi méregtelenítéshez Néhány nap alatt energiabombává varázsolhatjuk szervezetünket, ha egy kicsit odafigyelünk. Viszlát, téli vírusok!
Őszi dekorkészítés – gyerekekkel Csalogassuk ki a gyerekeket a szabadba, és engedjük szabadjára a fantáziájukat! Egyszerű és nagyszerű dekorációs tippek!
Koleszterinszintünk 6 legjobb barátja Ha lehet, inkább előzd meg a betegség kialakulását. Őrizd meg a jó koleszterinszintet!
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!
Hol rontod el a diétádat? Egy ideje már fogyókúrázol, de még mindig ugyanannyit mutat a mérleg? Segítünk, miért!
Tippek másnaposság ellen Fejfájás, szédelgés, hányinger, kótyagosság, erőtlenség, izzadás, remegés... Ilyen egy igazi másnap. Mit tehetünk ellene?