Teázási szokások a nagyvilágból

A világ egyik legkedveltebb itala kétségtelenül a tea. A rajongásunk iránta nem véletlen, hiszen ez a forró nedű amellett, hogy finom, még a szervezetünkre is jótékony hatással van. Számtalan ízben létezik, de elkészítése kultúránként más és más. Nézzük meg együtt, hogy egyes országokban milyen különleges szertartások alakultak ki! Indulhat a teadélután? 

 

Az indiai fűszercsoda

 

Itt van mindjárt a masala chai, ami az indiaiak közkedvelt itala. Ennél a teánál nem beszélhetünk különösebb szertartásról, sokkal inkább a fűszerezésben rejlik az igazi titka. A masala chai alapanyaga nem más, mint a fekete tea. Ehhez keverik hozzá a különböző fűszereket. Általában fahéjat, kardamomt, koriandert, szegfűszeget, borsot, szerecsendió-virágot, babérlevelet, római köményt, ánizst vagy gyömbért használnak és teszik vele különlegessé a tea ízét.
Sok helyen a teát tejjel készítik víz helyett, vagy akár fele-fele arányban. Ehhez bőven adnak nádcukrot, és a jól megszokott indiai fűszereket is. Ezt a keveréket általában öt percig hagyják állni, majd átszűrve öntik a csészékbe. Az íze egy csepp az indiai kultúra világából. masala chai

 

Az angol Cream tea

 

Ki ne ismerné a legendás angol ötórai teázást? Az angol teázási szokások elengedhetetlen feltétele a finom porcelán teáskészlet, ezüst kiskanállal és a gyönyörű teáskannával, ahogyan a filmekből ismerjük. Ám van egy kis csavar a történetben, hiszen az igazi angol teázás nem a különleges módszerrel elkészített teán alapszik, hanem a teát kísérő ételektől nyeri el legendás hírét. A cream egy clotted cream elnevezésű tejszínszerű krémet takar, amely nem a teába kerül, hanem a scone elnevezésű péksüteményre. Először felszolgálják a fekete teát, amelybe természetesen ízlés szerint kerül némi tej és cukor is. Ezt követően a scone-t kettévágják, és mindkét oldalon vastagon megkenik eperdzsemmel, melynek a tetejére kanalazzák a cream-et. Édesszájúaknak kihagyhatatlan!

cream_tea-630x469

 

Azok a bonyolult japánok

 

Az európai ember számára bizony nagy fejtörést okozhat Japánban elfogyasztani egy csésze teát, ugyanis a teafogyasztásnak itt aztán nagy feneket kerítenek! A csa-no-ju, vagyis a teaszertartás helyszíne a szukija, azaz teaház, amely a kert egy jól kiválasztott szegletében helyezkedik el. A házigazda itt fogadja a vendégeit, akik elegáns kimonóban, fehér zokniban érkeznek, és legyezőt, valamint papírszalvétát hoznak magukkal. A szertartás kezdetéig a kertben várakoznak, ahol megmossák a kezüket, valamint kiöblítik a szájukat. Miután elérkeznek a szukijához, mélyen meghajolnak.
Ezután a tatamin rangjuk alapján helyet foglalnak és szakéval, illetve könnyű ételekkel készülnek a szertartásra. Ezután a gong hívó szavára kezdetét veszi a ceremónia.


Miután tálalták a süteményeket, a házigazda matcha (bambusz) tálba helyezi a teát, ráönti a vizet, és matcha ecsettel, előírt mozdulatokkal összekeveri. Ebből a sűrű folyadékból önt a vendégek csészéjébe, amit forró vízzel hígít. Minden vendég ugyanabból a csészéből iszik szigorúan három lassú kortyot, majd megtörölve a csésze szélét továbbadják a következő vendégnek. A legfontosabb vendég kezdi a teaivást, és a süteményes tál is ő elé kerül. Miután valaki ivott a teából, érthetően megköszöni és megdicséri az ízét. Halk beszélgetés után a teamester megadott jelére elbúcsúznak a házigazdától.

 

91

 

A jellegzetes orosz szamovár

 

Az oroszok is imádnak teázni, így őket sem hagyhatjuk ki a sorból. Az orosz szamovár egy vízforraló eszköz, ami már a 19. századtól szinte minden háztartásban megtalálható volt. A szamovár nem más, mint egy nagy fémtartály, aminek a közepén egy fémcső helyezkedik el. A tartályt feltöltik vízzel, a csőbe faszenet tesznek és meggyújtják. Amikor a faszén átforrósodott, a teáskannát a cső tetejére helyezik és készítenek belőle egy erős teakoncentrátumot, ami a “zavarka” nevet viseli. A zavarkát forró vízzel hígítva szolgálják fel a “sztakan”-ból, vagyis az üvegpohárból, ami a “podsztkanyik” elnevezésű fém pohártartóban várja, hogy elfogyasszuk. Igazi különlegesség, egyediséggel fűszerezve.

 

szamovár

 

Egyszer mindenképpen meg kell kóstolnunk ezeket a teakülönlegességeket, hiszen tudjuk; egy csésze tea felmelegíti még a lelkünket is. 

Kreatív meseország – ezt minden gyerkőc imádni fogja! Megmutatjuk, hogyan teheted izgalmasabbá a kölök birodalmát!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Így ápold arcodat ebben a “bőrgyilkos” időben Megjött a cidri, így nem árt, ha jobban odafigyelünk arcunk ápolására! Mutatjuk, hogyan.
Rémséges finomságok Halloweenre Akár otthon, akár egy halloweeni partyra is könnyen elkészíthetőek ezek a vicces és rémesen finom harapnivalók!
Így lesz egészséges és kreatív az uzsonna Mit tegyünk, ha gyerkőcünk válogatós? Lepjük meg kreatív és finom uzsonna ötletekkel, ami még egészséges is!
Itt az ősz kedvence: a sokoldalú sütőtök! Nem csoda, hogy úgy odavagyunk a sütőtökért, hiszen nagyon sokféleképpen felhasználható. Mutatjuk hogyan!
Itt a Gymstick mánia! Ha valaki még nem ismerné ezt a remek sportot, akkor mi most bemutatjuk nektek. Garantáltan égni fog a zsír!
Nagymamáink legendás praktikái nátha ellen Sajnos idén sem úszhatjuk meg a bacilusok támadásait, így itt az idő, hogy felvegyük velük a harcot!
Így törődj a hajaddal az őszi időszakban is Minden évszakban más és más törődést igényel a hajunk. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelnünk az őszi napokban.