Jubileumi 20. színházi évad – interjú Ottmár Attilával

Különösen fontos évad elé néz a Bajai Fiatalok Színháza, ugyanis a 2015-16-os idény a 20. a társulat fennállása során. Ennek kapcsán beszélgettünk Ottmár Attilával, a csapat művészeti vezetőjével. 

 

Mesélj egy kicsit az elmúlt 20 évről! 

Nem hiszem el, hogy eltelt, szinte olyan, mintha most kezdtük volna! Néhány akkori gimnazista-társammal alapítottuk a társulatot, akikkel végzősök voltunk a III. Béla gimnáziumban. Először nem úgy indultunk neki, hogy ez egy állandó csoport lesz. Imádtuk a színház világát, és szerettük volna megmutatni magunkat, hogy mit tudunk. Összeálltunk és csináltunk egy jótékonysági előadást a Bajai Szent Rókus Kórház gyermekosztályának javára. Nagyon jól sikerült, hiszen az első évben csak három produkciót terveztünk, de végül négy lett belőle. 

Ezután Budapestre kerültem a tanulmányaim miatt, de akik Baján maradtak, folytatták, illetve közben én is hazajártam. Innentől kezdve állandósultak az előadások. A jótékonysági műsort – aminek BéláShow volt a címe -, 7 éven keresztül játszottuk.

Amikor visszajöttem Bajára, elkezdtem a csapattal hivatásszerűen dolgozni, ami mellett itthon a főiskolát, illetve később a drámapedagógiát és a színművészetit is elvégeztem. Aztán eltelt 20 év, közben pedig egyre bővebb lett a repertoárunk, és egyre több mindent kipróbáltunk. Eleinte csak zenés darabokból csináltunk összeállításokat, az idő haladtával viszont már teljes prózai darabokat, vígjátékokat, drámákat, táncjátékokat, mesejátékokat és még nagyon sok mindent színpadra vittünk. Annyi változás állt be a társulat fejlődésének történetében, hogy egyszer csak kinőttük az iskola kereteit, így 2008-ban városi csapat lettünk. Akkor játszottuk a Valahol Európában című musicalt, amihez már gyerekeket is kellett castingolnunk. Innentől kezdve vagyunk Bajai Fiatalok Színháza. Lett egy alapítványunk, a Bajai Színházért Alapítvány, és a mai napig ez tartja fenn a társulatot. 

Az volt szép ebben a 20 évben, hogy mindig fejlődni, változni tudtunk. Nyilván ez a folyamat nem fog megállni, hiszen csak akkor tud életben maradni egy ilyen helyi közösség, hogyha mindig meg tud újulni. Szerintem a közönség is ezt várja tőlünk, és mi magunk is így vélekedünk. 

 

Említetted a castingot. A múlt héten volt a felvételi. Hogyan zajlott? 

Igen, ez nálunk tradicionálisan, mindig szeptember második hetében zajlik, amit általános- és középiskolás diákoknak hirdetünk meg. A gyerekeknél még nincs olyan túl nagy válogatás, inkább egy játékos foglalkozáson vesznek részt, aminek a célja, hogy jobban megismerjük őket, illetve ők egymást. A nagyoknál már jobban odafigyelünk a jelentkező képességeire. Például aki a tánckar tagja szeretne lenni, felmérjük a mozgáskultúráját. Előre nem kell készülni a felvételire, mert a helyszínen tanítunk be nekik koreográfiát, ott foglalkoznak velük a tánctanáraink. Az énekeseket meghallgatjuk, felmérjük, hogy milyen a felvételiző hallása, ritmusérzéke, hangja. Akik pedig színjátszásra jelentkeznek, azokkal elbeszélgetünk, különböző improvizatív szituációs feladatokat kapnak, és utána egy közös drámajátékon vesznek részt.

12007181_1186745498018996_1652845008_n

 

Hol képzitek a növendékeket?

A társulat mellett működik a Színistúdió is, amely anno a III. Béla gimnáziumban indult. A mai napig ott tartjuk az órákat, de már Bajai Színistúdiónak hívjuk. Elsődleges célunk a tehetséggondozás, illetve az utánpótlás-nevelés; az olyan gyerekek képzése, akiket érdekel a színjátszás, az éneklés és a tánc. Fontosnak tartjuk, hogy hasznos szabadidő-eltöltési lehetőséget biztosítsunk a növendékeink számára. A Színistúdió párhuzamosan működik a Színház mellett. 

 

Kétfajta csoporttal dolgozunk. A gyermekeknek- 7-13 éves korosztály – inkább játékos, énekes és táncos foglalkozásokat tartunk, heti egyszer másfél órában. A nagyok pedig már szakosodhatnak, énekre, táncra, drámajátékra, valamint színjátszásra. Néhány éve már külön foglalkozunk azokkal a diákokkal, akik ilyen irányú továbbtanulási szándékkal érkeznek hozzánk. A stúdióban egyébként nem elsődleges cél, hogy énekeseket, táncosokat, színészeket neveljünk, hanem inkább a csapatszellem formálása, személyiségformálás és nyilván a művészeti ágak ismereteinek átadása.  

 

Az újoncok már az adott évadban is szerepet kapnak?

Ez változó. Találkoztunk már olyan tehetséges, színpadra való gyerkőccel, akin már az első évben látszott, hogy abszolút alkalmas bizonyos szerepekre. Nyilván, ha olyan darabot mutatunk be, akkor lehetőségük van rögtön színpadra kerülni. De a Színistúdió elsődleges feladata a képességfejlesztés, és ezt a jelentkezőknek is midig el szoktuk mondani. Az nem jó, ha fordítva építkezünk, a háznál sem a tetőt építjük előbb. Van, akinél beletelik 2-3 évbe, mire valamilyen szerephez jut. A színpadra kerülésnek is vannak fokozatai, az énekesek először inkább kórusoznak, a színjátszósok eleinte statisztaszerepeket játszanak és a táncosok is a hátsó sorokban kezdik. A színháznak is van egyfajta hierarcihája. Mindannyian végigjártuk ezt az utat. 

11129462_830316570380695_2315478501806894318_n

 

Színházi technikusokat is kerestek. Nekik is ti tanítjátok meg a szakma csínját-bínyját? 

Háttérstáb nélkül egyetlen színházi társulat sem működhet, így nekünk is szükségünk van rájuk. Ez hasonlóan zajlott az elmúlt évtizedben, mint a színjátszósoknál, tehát kineveltük a saját embereinket. Általában ide is fiatalok szoktak jelentkezni, fiúk és lányok egyaránt. Először mindenki fizikai munkával kezdi, például kábelt tekernek, ami mellett elméleti képzést is kapnak. Eközben pedig ott vannak mindig az előkészületek és az előadások során, ahol láthatják, ahogyan a többiek dolgoznak, így ők is megtanulják a szakmát. Olyannyira, hogy most éppen egy olyan stádiumban van a technikus csapat, hogy a már kinevelt tagok is elmentek továbbtanulni, illetve már többen dolgoznak hangtechnikai cégeknél Budapesten, így egy kicsit megcsappant a létszám. Szerencsére már jöttek jelentkezők, 14 évesektől, egészen az idősebb korosztályig. Reméljük, ismét egy jó társaság fog összeállni! 

 

Október 4-én lesz egy Évadnyitó Kavalkád nevű rendezvényetek. Mit kell erről tudni? 

Tavaly is volt már egy ilyen kezdeményezésünk, amin az évadunk előadásait népszerűsítettük. A látogatók idén is tájékozódhatnak az idényben bemutatásra kerülő darabokról, illetve a jubileum kapcsán családi programokkal várjuk a vendégeket. Egy sajtótájékoztatót is tartunk majd a sajtó képviselőinek. A nap csúcspontja pedig az évadnyitó ünnepség lesz, melyen énekes- és táncosbemutatókkal kedveskedünk majd a résztvevőknek. Egy jelmezbemutatót is tervezünk, hiszen az elmúlt 20 év alatt nagyon szép és nagy jelmezraktárunk halmozódott fel. A programra délelőtt 10 órától, délután 17 óráig várjuk a látogatókat lent a Petőfi-szigeten, az újonnan felújított Turisztikai Központban.

 

 Mit vársz a jubileumi évadtól? 

Nagyon bízom benne, hogy emlékezetesen és méltón tudjuk megünnepelni. Remélem, hogy megint sikerül nagyon sok embert és sokfajta korosztályt megmozgatnunk a városban és környékén. Örülök, hogy már a szezon elején több vidéki felkérésünk is van. Igyekszünk ezeknek eleget tenni. Ha kívánhatok valamit, akkor azt kívánnám, hogy mindazt, amit tervezünk erre az évadra, legyen energiánk, anyagi lehetőségünk és támogatottságunk megvalósítani. És itt nem csak az előadásokra gondolok, hanem az összes többi rendezvényünkre is. Például februárban szeretnénk megrendezni az első bajai színházi bált. Áprilisban lesz egy kiállításunk a Kultúrpalotában, erről a 20 évről. Szintén ebben a hónapban kerül kiadásra egy könyv a csapat életéről a jubileum alkalmából. Reméljük, hogy még legalább 20 évet megél a társulat! 

20evadplakat

Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Legendás filmet visz színpadra a Bajai Fiatalok Színháza Lázasan folynak a próbák az izgalmasnak ígérkező új színdarabra. A részletekbe Ottmár Attila avatott be minket.
Izgalmas program vasárnapra: Jubileumi Évadnyitó Kavalkád Vasárnap izgalmas családi programokon vehetnek részt a kilátogatók a Jubileumi Évadnyitó Kavalkádon!
Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
Fergeteges sikere volt az I. Színházi Bálnak Ottmár Attila elégedetten mesélt a hétvégi mulatságról. Jövőre ismét Színházi Bál!
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.