Patás angyalok- a lovasterápia gyógyító hatásai

“Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember bensőjének” -mondta ezt Winston Churchill és határozottan igaza volt. Ha valaki lovak közelében tartózkodik, akaratán kívül is megérzi a belőlük áradó pozitív energiahullámot. Ezért sem véletlen, hogy nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lovasterápia, hiszen ezek a nagyszerű állatok számos betegség gyógyításában segítenek nekünk, méghozzá teljesen önzetlenül. 

 

Minden a görögöktől indult, akik már i.e. 460 környékén használták a lovakat mozgási rendellenességekkel élő emberek mozgásfejlesztésében. Ha jól belegondolunk, akkor a lovak mindig is fontos szerepet játszottak az életünkben. Voltak ők harci eszközök, totemállatok és házi kedvencek, de gyógyító hatásukat is számtalan esetben bizonyították. Az ember mindig társas lénynek számított, így természetes, hogy az állatok közelsége pozitívan hat a belsőnkre. A lovak jelenléte már gyermekkorban növelheti az önbizalmat, segít kialakítani az empatikus viselkedést, valamint csökkenti a szociális szorongást is.

lo

 

A lovasterápia tulajdonképpen mindig intézményhez kötött, s általában orvosi javaslatra alkalmazott terápiás foglalkozás. Folyhat egyénileg vagy csoportosan, ahol a ló és a lovaglás hatásait használják fel az egyes fogyatékosságok, sérülések minél gyorsabb és eredményesebb gyógyításában. A lovakkal történő terápia a képességfejlesztésben és a rehabilitációban is segíti a betegeket.

 

Az úgynevezett hippoterápia a lovasterápia legősibb ága. Ilyenkor különböző gyógyító gyakorlatokat végeznek a lovon, az állatokat hevederen vezetve. A ló ilyenkor mozgásmintákat vált ki a lovon ülő testében, ami a gyenge vagy passzív, sérült izmok fejlesztésében fontos. Ez a fajta terápia nagyon jó hatással van az olyan betegségben szenvedőkre, mint például a Down-kór, vagy CP-szindróma. 

 

lovas_torpikek1_large

 

A hippoterápia mellett létezik az úgynevezett gyógypedagógiai lovagoltatás is. Ez a gyógypedagógusok vagy pszichológusok által irányított lovaglás, melynek keretein belül a lovagoltatás eszközével kívánnak kedvező hatást elérni. Az úgynevezett parasport a testileg és/vagy értelmileg akadályozott gyermekek, illetve felnőttek sportja, életkörülményeik és kondíciójuk javítása érdekében.

 

A ló mindig az adott emberre reagál az adott pillanatban: számára nem érdekesek a múlt történései, sem a testi vagy a lelki fogyatékosságok. A lovak egyfajta motivációs környezetet is teremtenek számunkra, mert az adott pillanatban megtanult és elsajátított dolgokat azonnal pozitívan jelzik vissza. A ló rögtön visszajelzi azt is, ha a vele foglalkozó figyelme elkalandozik, így egyszerre megfogja és megtartja a figyelmet. Társaságukban sok ember nyitottabb lesz a környezetére, és megtanulja elfogadni a betegségét is. 

 

38269_lo

 

A lovasterápiát természetesen nagyon fontos, hogy megfelelő szakember vezesse. Magyarországon a Magyar Lovasterápia Szövetség végzi a szakemberek képzését. Sajnos a hazai körülmények feltételei nem a legmegfelelőbbek, hiszen nincs elég financiális háttér, sem törvényi szabályozás, így ezen a téren van még mit fejlődni!
Ennek ellenére már a legtöbb lovardában találkozhatunk a lovasterápia módszerével, ahol mindig szívesen várják az érdeklődőket.

 

pa099899-2_664x373t5_ic

 

Ha az ember valamilyen betegséggel küszködik, néha reménytelennek látja a helyzetét. Ám nem szabad elfelejtetnünk, hogy az örömteli perceket mindenki egyformán megérdemli. Talán ezért is olyan különlegesek a lovak. Úgy férkőznek az ember lelkéhez, hogy közben megtanítanak minket mosolyogni, még a legnehezebb időkben is! 

Így lesz egészséges és kreatív az uzsonna Mit tegyünk, ha gyerkőcünk válogatós? Lepjük meg kreatív és finom uzsonna ötletekkel, ami még egészséges is!
Itt az ősz kedvence: a sokoldalú sütőtök! Nem csoda, hogy úgy odavagyunk a sütőtökért, hiszen nagyon sokféleképpen felhasználható. Mutatjuk hogyan!
Dinnye, te sokoldalú! Ha nyár, akkor jöhet a görögdinnye! De kevesen tudjuk róla, milyen sokoldalú zöldséggel van dolgunk! Most megmutatjuk!
Akkor most mi a helyzet a tejjel? Egészséges, nem egészséges? Jó ideje tart már a vita tudományos körökben és laikusok között egyaránt.
Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából Ha május, akkor spárgaszezon! Mutatjuk a legszuperebb recepteket!
Zsírgyilkosok a konyhában – te tudod mire képesek? Megéri körbenézni az otthoni fűszeres polcon, mert könnyen értékes kincsekre bukkanhatunk!
Kreatív meseország – ezt minden gyerkőc imádni fogja! Megmutatjuk, hogyan teheted izgalmasabbá a kölök birodalmát!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Így ápold arcodat ebben a “bőrgyilkos” időben Megjött a cidri, így nem árt, ha jobban odafigyelünk arcunk ápolására! Mutatjuk, hogyan.