Hamarosan: Kisvasutak országos napja

A gemenci kisvasút 100 éve létesült, eleinte erdőgazdasági feladatokat látott el, faanyagot szállított. Nincs ez másképp most sem, hiszen a mai napig betölti ezt a funkcióját is. Később a turizmusban tört magának utat, s népszerűsége azóta is töretlen. Eddig három alkalommal került megrendezésre az Országos Kisvasutak Napja, a negyedik helyszín a baja melletti Pörböly lesz, ahol az Ökoturisztikai Központban sok szeretettel várnak a szervezők kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

A Gemenci erdő 1977 óta védett terület, rendkívül gazdag flórával és faunával rendelkezik. 1996-tól a Duna Dráva Nemzeti Park része, számos tanösvény és túraútvonal nyújt lehetőséget a kirándulni vágyók számára. Augusztus végétől szeptember elejéig tart a szarvasbőgés időszaka. Pörbölyről és Keselyűsből úgynevezett szarvasbőgés-túrára indulhatunk, aki még nem vett részt ilyenen, szeptember 11-ig teheti meg, aznap indul az utolsó ilyen jellegű kirándulás. Másnap, azaz szeptember 12-én lesz a nagy nap, ahol biztosan senki nem fog unatkozni. A színpadon 10:00 órakor lesz a megnyitó, ezt követi egy vasutas program. Ennek keretein belül a vonatra szállók 10:40-es indulással citerazene mellett élvezhetik az út szépségeit. 14:00 órakor a bábszínház rajongóinak kedveznek a szervezők, ekkor lép fel a Sióagárdi Fecske Bábszínház. 15:00 órai kezdettel a Bajai Fiatalok Színháza “A zene az kell” című műsorával szórakoztatja a kedves közönséget. 16:00 órától a Kolompos zenekar húzza a talpalávalót.

 

Nemcsak a színpad előtt tölthetjük kellemesen az időt, hiszen az Ökoturisztikai Központ egész területén érdekes programokat találunk. Kipróbálhatunk népi játékokat, kézműveskedhetünk, sőt még kenyérlángost is süthetünk kemencében. Megismerkedhetünk a fajáték-készítéssel, és a vasút különféle modelljeivel, utóbbit egy kiállítás keretein belül tekinthetjük meg. Az egész ország területéről érkeznek vonatok, érdemes egy pillantást vetni rájuk. Az ínyencek kedvükre válogathatnak a helyi termékek vásárában, és mézkóstolón is részt vehetnek. Aki vonatra ül, az egyes állomásokon további szórakozási lehetőségekre lel.

 

A vadmegyfigyelő helyeken bárki tanúja lehet a szarvasbőgésnek, de másféle állatokat is láthatunk az erdőben. Nagyrezét állomáson a méhészeti gyűjtemény, Lassiban a halászati bemutató lesz érdekes látnivaló, itt hálókészítést és íjászatot is tanulhatunk. Ha megéhezne valaki, ne csüggedjen, hiszen helyben sült keszeg mindenkinek jut majd. A Malomtelelő nevű állomáson található Molnárka tanösvényen pedig interaktív játékok várnak ránk. Emellett értékes nyeremények várnak azokra, akik tudásukat a kvízjáték keretein belül teszik próbára. Gyermekeknek 1000, felnőtteknek 1800, családoknak pedig 5000 forintba kerül ez a kellemesnek ígérkező program. Vasútra fel!

Így vár minket a hétvégén a Hajómalom Egyesület! Kemencében sült finomságok, zene és kézműves foglalkozás, érdekes előadások, remek kikapcsolódás. Irány a miniskanzen!
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
“Gyere velünk egy gemenci sétára!” Kb. 9,1 km hosszúságú túrán vehetnek részt az érdeklődők a Bodor Árpád emlékére szervezett túrán.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Programot keresel? Irány a természet az erdei vasúttal! Jó lesz! Kevés pénzből is ki lehet kapcsolódni. Ráadásul nem is kell messzire menni hozzá. Irány a Gemenc!
Elkészült a Gemenc című film trailere! +VIDEÓ Ezt a videót látva mindenkinek kedve támad kiszabadulni a négy fal közül!
Tavaszi túrákat szerveznek a Gemencben A mostani illetve a jövő hétvégén is is bebarangolhatjuk a Gemencet. Túrára fel!
Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!