Jövő idő: Házi doktorunk, az okostelefon

Eddigi cikkeinkben szó volt már a technológia rendkívüli fejlődéséről az orvostudományban, mint pl. a nanorészecskék vagy a szuperimplantátumok úttörése.  De vajon hogyan érinti az orvoslást, hogy a technológiai vállalatok a pácienseket is megcélozzák az otthoni használatra tervezett  innovációkkal?

 

Az már a jelenlegi helyzet alapján is kijelenthető, hogy ez hatalmas változásokat hoz az egészségügybe. Az elmúlt években bevett szokás lett, hogy a páciensek már otthon felállítják a diagnózisukat egy kis internetes böngészés után, és az orvossal nem a panaszaikat közlik, hanem a diagnózist, esetleg még konkrét gyógyszert is kérnek. Persze ez az esetek többségében téves. A diagnosztika nem a mi feladatunk, mivel minden tünettel számolni kell, amihez pl. egy vérkép vagy egy EKG nélkülözhetetlen. És itt jön képbe az okostelefon, helyesebben az alkalmazásai.

 

AliveCoralivecor

Az AliveCor egy mobiltokba épített EKG készülék, amit az okostelefon hátuljára kell felpattintani. A hozzátartozó applikációval rögzíteni is lehet az EKG-nkat.

 

Tinke

Ez egy kis kütyü, amit az okostelefonhoz kell csatlakoztatni, és méri a pulzust, légzésszámot, véroxigén szintet és figyeli a szívritmust. A hozzá tartozó mobilos applikáció pedig megmutatja a stressz-indexünket.

 

muse

muse

A muse az agyhullámainkat képes megfigyelni, azaz egy mobil EEG készülék. Az alkalmazása segít fejleszteni a koncentrációt és a stresszkezelést.

 

handyscope

 

Ez egy olyan kiegészítő, amivel dermaszkóppá alakíthatjuk telefonunkat, vagyis olyan mikroszkóp, amivel láthatjuk a bőrön lévő elváltozásokat.

 

MinION

minion

Kicsit hihetetlennek hangzik, de ez a pici pendrive-szerű tárgy képes USB bemeneten keresztül DNS szekventálásra. Ki tud olvasni egyszerűbb vírusokat és baktériumokat, de hosszabb idő igénybevételével még a genomokat (örökítő anyag) is kiolvassa.

 

MobiUS

Ez a zseniális találmány egy hordozható ultrahang, így olyan helyekre is eljuthat, ahol hagyományos, igen költséges kivitelezésében nem tudják megvásárolni. Egyelőre még nem kompatibilis okostelefonnal, de hamarosan arra is számítani lehet.

 

Szaglós telefon

A Sniffphone mikro- és nanoszenzorok segítségével elemzi a kilélegzett levegőt, az adatokat pedig továbbítja a mobil applikációra. Akár egy korai stádiumban lévő halálos betegség is azonnal megtudható. Ráadásul sokkal olcsóbb és alacsonyabb fogyasztású lesz, mint a jelenlegi diagnosztikai gépek.

 

Okoskontaktlencse

okoskontaktlencse

Okossága abban rejlik, hogy elemzi a könnyet és megállapítja viselője vércukorszintjét. Ha az értéke túl magas vagy alacsony, akkor egy apró kék ledfény villogni kezd. A prototípus még teszt alatt van, de a Google szerint hamarosan megkönnyítheti a cukorbetegek életét.

 

Okosruha

Egy japán gyártó olyan ruhát tervez, ami egy szenzor segítségével megfigyeli a szívműködést, a hozzá tartozó alkalmazással pedig kardiogrammot is tud készíteni. Idő kérdése, hogy mikor robbanak be a számos területen hasznosítható ruhadarabok.

 

Nem csoda, hogy ennyi gyártó vág bele a viselhető egészségügyi technológiák gyártásába, mivel a piac rohamosan növekszik. Ezek az eszközök nem csak a diagnózis felállításában tudnak segíteni, hanem jó lehetőségek a betegségek megelőzésére és a helyes életmódra. Ez az orvos-beteg kapcsolat fokozatos átalakulását eredményezi. Valószínű, hogy az orvosi vizit az okostelefonon rögzített adatok küldésével fog kezdődni, de az is elképzelhető, hogy születik egy algoritmus, ami minden eredményt számba vesz és pontos diagnózist ad. Ebben az esetben az orvos-beteg kapcsolat teljesen elszemélytelenedhet, de ha megfelelően felkészülünk erre a technikai hullámra, akkor egy sokkal egyenrangúbb és bizalmasabb emberi viszonyt is elérhetünk.

Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!
15 ajándék ötlet férfiaknak Nem könnyű jó ajándékkal meglepni a férfiakat. Mutatunk vicceset, hasznosat, hogy biztos legyen az öröm.
Kosárfonás újságpapírból – garantáltan az új hobbid lesz! Nagyszerű újrahasznosítási technikát ismerhetsz meg, és még az is lehet, hogy a téli estékre új hobbit találsz.
A legizgalmasabb téli frizurák Hogy ne legyen unalmas a sapka alatt a haj, mutatunk néhány ötletet téli frizurákhoz.