Telik az idő: 20 éves Ganxsta Zolee és a Kartel – interjú

Írta:

Sződy Ágnes
Sződy Ágnes
 
Tarnai Zoltán
Tarnai Zoltán

 

Koncert előtt lámpalázasok vagytok?

Ganxsta: Hát az elején volt. Én mindig úgy vagyok vele, hogy mikor valami újba kezdek bele, pl. most, hogy a Dumaszínházzal először léptem föl, és egy teljesen új dolgot csináltam, akkor nyilván igen, van lámpaláz. Ki kell állni a közönség elé, és nem begyakorolt rap szöveget mondani, hanem legyél magadtól vicces, spontán, mard meg az összes többi ott ülőt úgy, hogy az tetsszen a közönségnek. Ja, az így elég nehéz. De aztán abba is belejön az ember, és akkor elmúlik a lámpaláz. Egyébként egy picinek utána is maradni kell, mert ha nincs, az egészségtelen. 

 

Big Daddy Laci: Az van, hogy ha valami nagyobb volumenű buli van, amire készülünk,  vendégekkel, stb. akkor van. Például most, hogy van ez a 20 éves Jubileumi Turné, egy csomó bulit csinálunk, a számainkat feldolgozó együttesekkel így persze van izgalom, Amikor a megszokott műsort adjuk elő, akkor persze kevesebb, de ha nagy a tömeg akkor az emberben mindig van drukk, hogy jól sikerüljön.  

Mostanság mindenki bevallja már, hogy a mi zenénkre nőttek föl.

 

 

Zolee, 2014-ben egy Facebook bejegyzésedben utaltál rá, hogy a Fényes Ösvénynél változás lesz, újraépítitek a csapatot. Mi a helyzet most, hogy álltok ezzel?

Ganxsta: Az történt, hogy 2014 őszén a teljes Fényes Ösvény – akik akkor már tulajdonképpen a Kartel voltak – fölálltak. Azt hagyjuk, hogy miért, de így történt. Addig ők voltak a kísérőzenekarunk és Laci meg én, mint őstagok voltunk elöl az MC-k. Egyébként a baráti viszony megmaradt velük. 

 

Aztán találtunk 3 kitűnő zenészt: Takács Vilkóval, aki a gitárosunk lett, már régen nagyon jó baráti kapcsolatot ápoltunk, ő a Hollywood Rose-ból jött át hozzánk. Ez már régen érett, hogy ő kipróbálná magát nálunk, és itt volt az alkalom. Ő pedig meghozta ezt a- nyílván nem egyszerű – döntést.

 

A másik két srác lényegében a semmiből jött, de fantasztikus tehetségek, Kovács Dávid basszusgitáros és Geröly Mátyás dobos. Nagyon fiatalok (21 és 24 éves), és nálunk próbálják ki magukat először nagy zenekarban. Mondhatom fantasztikusan helytállnak. 

 

Mivel idén ünneplitek a 20 éves jubileumot ez nyilván egy korszakhatár lesz. Milyen távolabbi terveitek vannak, hogyan néz ki a jövő?

Laci: A 20 év az egy nagyon kerek szám, és nincs utána 21 meg 22 éves jubileumi turné (Ganxsta: 25 lesz). 25 lesz persze.

Zoli januárban lesz 50 éves, erre nagyon bitangul készülünk, a Barba Negrában lesz egy nagyon nagy buli. Reméljük, hogy 2 naposra tudjuk tervezni.

Annak idején, hét évesen, Curtis a nyakamban ülve, kis cérna hangon rappelte a Keleti oldal, nyugati oldalt.

Idén a jubileumi koncert is a Barba Negrában lesz és oda olyan pillanatok alatt elkapkodták a zsugákat, hogy lehetett volna simán kétnaposra is csinálni azt is.

A januári bulinál arra készülünk, hogy az összes olyan zenekar meg fog mutatkozni, amiben Zoli játszott eddig. Néhány újítást is bele fogunk vinni: A nótáinkat jazz verzióban is elő fogjuk adni ugyanazzal a szöveggel, mint eddig, illetve előszedünk nagy rap klasszikusokat, amik annak idején elindítottak minket a 90-es évek elején, ilyen, hogy Dr. Dre, Snoop Dog, House of Pain, Cypress Hill sorolhatnám, és ezeket vegyítjük Kartel szövegekkel és nótákkal.

 

Ganxsta: Meg van egy film is, amiben szerepelünk. Én is, meg most már a srácok is. Mi csináljuk hozzá a főcímdalt, amihez lesz egy videoklip valószínűleg jövő tavasszal.

 

Facebook posztok tanúsága szerint életmódot változtattatok, gyúrni jártok, odafigyeltek a kajára. Ez egyébként látszik is rajtatok. A kor hozza vagy formában akartok maradni?

Ganxsta: Mind a kettő. Egyrészt azért kell a kajára odafigyelni, hogy a piára ne kelljen. Tehát ez nyilvánvaló, valamire oda kell figyelni, és akkor inkább az ember a kisebb rosszat választja, hogy a nagyobb nehogy megtörténjen.

Másik dolog, hogy formában kell tartani magunkat, ahhoz hogy fel tudjuk venni a versenyt azokkal a fiatal srácokkal, akik most népszerűek. Pont két héttel ezelőtt a sziget egyik főszervezője, Lobenwein Norbi mondott egy nagyon jót nekem: „az összes kortársatok már csak retró fesztiválra jár, ti pedig még mindig aktuális zenekar vagytok”. Ez egy nagyon nagy elismerés.

 

Laci: Egy régebbi balesetből kifolyólag nagyon szar a lábam, és ha nem tartanám karban magamat akkor valószínű, hogy a színpadon negyven perc alatt kipukkannék, mint egy lufi. Meg nem beszélve arról, hogy ez tényleg kurva sok év, és attól függetlenül, hogy fiatalnak érezzük magunkat, az idő múlik és nagyon hamar bele lehet állni a földbe, azzal ha az ember túlságosan odaveri magát. Szóval ésszel, de azért csináljuk a dolgokat.

 

A Kartel kezdeti csapatából ketten vagytok. Mennyire nehéz egymással?

Ganxsta: Nekem azt mondod, hogy „Zoli, márpedig ez nem jó, ez az irány, amit csinálsz, hanem arra kéne menni.”, „Igen?”, fejjel nekirohanok a falnak, amerre nem akarod, hogy menjek. Aki tud kezelni, azt mondja, hogy „figyelj, jó lesz ez így…”, és okosan irányít. Laci megtanulta ezt, és ezért mi tudunk együttműködni. Ő olyan barátom, akire mindig számíthatok és ott van mellettem 20 éve, ez a nem mindegy. Szóval kevesen tudnak kezelni, de Ő igen. 

DSC_0207

Laci olyan barátom, akire mindig számíthatok és ott van mellettem 20 éve.

Laci akart tenni valamit, hogy ez a dolog előre menjen, mert vannak olyan emberek, és tényleg én ebben nem személyeskedek, valaki belekényelmesedik abba a szituációba, hogy „jaj, de jól működik ez, nem kell semmit se csinálni”. Laci az soha nem volt ilyen. Nem kellett könyörögni neki, hogy „Csinálj már valamit a zenekarért!”

 

Laci: Sokan elfelejtették, akik megfordultak ebben a zenekarban, hogy a zenekar neve úgy kezdődik, hogy Ganxsta Zolee és a Kartel. Nem főnökről beszélünk, hanem arról az emberről, aki kitalálta ezt az egészet, maga mellé vette a haverokat, barátokat, tehetségeket és kialakította a zenekart. Sokan hitték azt, hogy a bab is hús és ebből lettek a nézeteltérések és félreértések.

 

Én sohasem nyugodtam bele, hogy Zoli mögött vagyok egy tag, aki huhog egy refrénben, és ki van osztva neki 2 sor. Mindig próbáltam fejleszteni magam szövegileg és hangszeresen is. 32 évesen kezdtem el basszusgitározni, aztán most gitározni tanulok, mert arra van szükség a zenekarban. Ha a jövő héten oboázni kell, akkor oboázni kezdek el. Szóval mindig próbáltam felnőni a feladathoz. 

 

A színpadi munka csak egy része a produkciónak, ott van még ami a háttérben zajlik. Az összes promó, meg a zenekar körüli pénzügyi dolgok, szponzor ügyek, amit muszáj kézben tartani. Zoli a természetéből adódóan ilyen „Majd lesz valahogy” gyerek, szóval ő igazából beleszarik ezekbe a dolgokba, neki az alkotás az erőssége. Zenét csinálni, szöveget írni, stb. Háttérmunkára is kell valaki, így azt is csinálom. 

Ganxsta: Laci racionális. Ha én bemegyek egy postára, úgy érzem, mintha a Marson volnék. Hol kell itt, mit?

 

Korábban azt mondtátok, Ti vagytok a lányos apukák rémálma. Zolee, most, hogy már 8 éves a kislányod, hogy látod, nehéz dolgod lesz? 

Ganxsta: Elmondok egy beszélgetést, kettő nappal ezelőtt zajlott le: mondom a kislányomnak, hogy el kell mennünk abba a buliba, Zozika (Ganxsta kislánya, Zoé – a szerk.), mert Andriska nagyon vár (hasonló korú kisfiú, mint ő, 8 éves). Válasz Zozitól: De apa, ugye nem zúgott belém az Andriska, mert akkor nagy gáz van…

 

Laci: Igen, nevelés kérdése… vagy majd az én fiaim megvédik (nevet).

DSC_0294

 

Bye Bye készpénz – Hello Festipay Ahogy már több fesztivál esetén is találkozhattunk a jelenséggel, most idén először a SZINen sem használhatunk készpénzt
Nagyszínpados lett a Blahalouisiana A bajai Schoblocher Barbi zenekara egyre népszerűbb. Nagy bulit csaptak a SZIN-en!
Kiürült a SZIN, vége a nyárnak Együtt zárt a nyár és a SZIN.
Augusztusban ismét SZIN A Szegedi Ifjúsági Napok idén számos öko-újdonsággal rukkol elő: fellép a Jégpohár, a RE:kocsma, az Ehető Kanál is.
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja A trianoni békediktátumra emlékszik ma, június 4-én az ország.
Utolsó éjjel a zöld határ lezárása előtt Ma éjféltől Magyarország lezárta a zöld határt. Az utolsó éjfélt Röszkén töltöttük.
Bejártuk a Városháza alatti bunkert Vedelek Norbert alpolgármesterrel a pincétől a padlásig bejártuk a városházát, amely különös utazás volt a múltban.
Több mint 3000 migráns egy nap alatt (+galéria) Végeláthatatlan sorokban özönlenek a migránsok. A röszkei gyűjtőpont pedig keményebb hely mint vártuk.
Hatalmas migráns tömeggel birkóznak Röszkén Testközelből néztük meg a legnagyobb forgalmú befogó állomást, a röszkeit, ahol sok minden kiderül a bevándorlásról.