Baja tehetségei: Engler Zsuzsanna – testépítés

Kétgyermekes anyaként Európa-bajnok testépítőnek lenni nem kis dolog. Engler Zsuzsannának mégis sikerült. Kitűzött maga elé egy célt, keresztül vitte tűzön-vízen át, és nem állt meg a csúcsig. Már ha egyáltalán megáll valaha. Ugyanis a bajnoki cím után is van még miért küzdeni!

 

Hogy érzed magad most, 3 hónappal a verseny után? Hogyan telnek a napjaid?

Minden ugyanúgy zajlik, mint a bajnokságra való felkészülés alatt, mert Európa-bajnokként kvalifikálódtam a novemberi thaiföldi világbajnokságra, így elmaradt a pihenés. Reggel 5:30-kor kelek, intézem a reggeli teendőimet, mint minden anyuka, ceruza hegyezéstől az uzsonna csomagolásig.  Miután elviszem a gyerekeket az iskolába, elkezdem a reggeli kardio edzésemet, majd szépen sorban jönnek a vendégeim. 2-kor megyek a kislányomért az iskolába, ebédet főzök és tanulunk közben. Késő délután újra edzeni megyek, és dolgozom kb 7-ig.  Az este újra főzéssel, beszélgetéssel telik, a napi élményeket hallgatom a gyerekektől.

 

A gyermekeid mit szólnak ahhoz, hogy az anyukájuk Európa-bajnok sportoló?

Nagyon büszkék rám. Ők voltak az elsők, akikkel megosztottam az örömöm, amikor Hollandiában aranyérmes lettem. Látva az örömüket még többet ért a győzelem. Sok kínlódásomat nézték végig egy-egy versenyfelkészülés során, de talán rájuk is hatással van a kitartásom és az elhivatottságom. Örülnék, ha az életük bármely területén alkalmazni tudnák, amit tanítok nekik: hogy a kitartás és a kemény munka meghozza az eredményt. Nincs olyan, amit ha nagyon akarunk, ne érhetnénk el.

 

Gondolom, akad nehézség azért bőven, és a küzdelem sem lehet kicsi egy ilyen versenyen. Mesélj erről egy kicsit!

A versenyfelkészülés minden szakaszában vannak nehéz időszakok, amíg az izmaim hozzászoknak a különböző terheléshez. Ha tömeget növelek, a nagy súlyokhoz, ha szálkásítok, a magas ismétlésszámhoz. Minden verseny egy olyan megmérettetés ebben a sportban, amiért a versenyző egy évet vagy éveket készül. Persze, hogy nagy a feszültség, megy a “méregetés” minden versenyen, hogy kik lehetnek a potenciális ellenfelek, de ott mindenki megdolgozott az eredményért, és ezt tiszteljük a versenytársban. Meg kell tanulni emelt fővel veszíteni, és megélni a pillanatot, ha megadatik a győzelem! Itt az elbírálás szubjektív, tehát az eredmény sokszor vitatható. Az edzőm mindig azt mondja, annyira jónak kell lenni, hogy ne legyen más választásuk a bírónak, keményen kell dolgozni, hogy kítűnj a többiek közül.

 

Személyi edzőként is dolgozol Baján. Valószínűleg elég inspiráló lehetsz a vendégeid számára.

Szeretek emberekkel foglalkozni, de nem csak én jelentek motivációt számukra, hanem ők is nekem. Minden vendégem kihívás és öröm is. Ha látom, hogy szereti az edzést, hogy látja a változást, és ez lendíti tovább egy-egy edzés során. Nő az önbizalmuk és az akaraterejük, és ez nekem is öröm.

 

Ha dióhéjban kellene összefoglalni, szerinted hogyan érdemes nekikezdeni az életmódváltásnak?

Az első lépés a legnehezebb a döntés. Ha viszont már eldöntötte bárki, hogy életmódot vált, tudatosan tartania kell magát ahhoz. Nem egyszerű, de a szervezet hozzászokik, és egyre könnyebben megy mind a szabályos táplálkozás, mind a testmozgás. Rengeteg szakirodalom foglalkozik a témával, és persze ezért van a személyi edző. Minden sportban a kezdőknek nehéz. Az étkezés és az edzés betartása, és hogy ne adja fel egy- egy gyakorlat során. Ezért vagyok én, hogy átsegítsem őket a nehézségeken, rávilágítsak a problémákra, és megszeretessem velük ezt a sportot. 

 

Mik a teendőid még a  világbajnokságig?

Nincs már sok időm, hiszen november 24-én lesz, méghozzá Thaiföldön, ami nincs közel. Még keresem a szponzorokat, addig is folytatom az edzést, a tömegnövelésen már túl vagyok, most épp a szálkásítás van folyamatban.

Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Hol rontod el a diétádat? Egy ideje már fogyókúrázol, de még mindig ugyanannyit mutat a mérleg? Segítünk, miért!
Chia mag – Ez történik, ha elkezded fogyasztani A fekete magocska méltán szerepel a superfood-ok listájának élén. Ha fogyasztod, garantáltan érezni fogod!
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Baja tehetségei: Péterfay Dóra – multitalentum Dóri születése óta nem lát, viszont profi zongorista, énekel és három nyelven beszél anyanyelvi szinten. Ismerjük meg!
Baja tehetségei: Ossó Balázs Tehetséges énekes, jó barát, és soha nem adja fel. Ő Ossó Balázs, aki most épp Amerikába készül, szerencsét próbálni.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Megkérdeztük: németek a migránshelyzetről Egy német kistelepülésen kérdeztük meg az ott élőket, hogyan vélekednek a százezer számra érkező bevándorlókról.