Baja tehetségei: Antal Dávid – gokartversenyző

Ha valaki belecsöppen a gokartozás egyedülállóan varázslatos világába, az nehezen szabadul onnan. Így van ezzel Antal Dávid is, aki már gyermekkora óta szerelmese ennek a sportnak. Bár szemtelenül fiatal, céljaiért már most nagy erőkkel harcol. Nem véletlen, hogy példaképei között ott van Michael Schumacher, Kimi Räikkönen vagy Michelisz Norbert.


Ha akadályokba is ütközik, mindig talpraesetten menetel tovább, a “száguldó cirkusz” tehetséges láncszemeként.
Hihetetlen alázattal és szorgalommal küzd minden egyes futamon, úgyhogy tapossunk mi is a gázra, és ismerjük meg Baja újabb tehetségét! 

 

Mióta gokartozol és miért választottad ezt a sportágat?

Az MNASZ (Magyar Nemzeti Autósport Szövetség) által szervezett OAGB, azaz Országos Amatőr Gokart Bajnokság keretein belül kezdtem el gokartozni 2012-ben, de egy eseményen már 2011-ben is részt vettem. Gyermekkorom óta imádom az autósportokat, 4 évesen már rajongtam a Forma 1-ért és 5 éves voltam, mikor először eljutottam egy futamra, a Hungaroringre. Innentől kezdve szerelmese lettem a benzingőz és az égett gumi illatának. Minden héten alig vártam, hogy vasárnap végre futamot nézhessek.  Aztán 2009-ben életemben először ültem gokartba és hamar kiderült, hogy van hozzá érzékem. Siófokon volt, és pár kör után máris pályacsúcsot döntöttem, ekkor a pálya felügyelői megkérdezték, hogy hol versenyzek, és mondtam, hogy most ültem életemben először gokartban, de nem akarták elhinni.

 

Milyen eredményeket értél el eddig? Mi a kitűzött célod?

Az újonc évemben negyedik lettem, valamint én lettem “Az Év újonca”. Második és harmadik évben egyaránt harmadik lettem, és a második évben én lettem „Az év legtöbbet fejlődő versenyzője”. Kitűzött célom igazából nincs. Szeretem ezt csinálni és szeretnék magasabb szinten versenyezni, de sajnos tisztában vagyok vele, hogy itthonról nehéz kikerülni. 

Nagyon nagy változásnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ne csak 1-1 magyar pilótát lássunk nemzetközileg is nívós bajnokságokban. Itthon nincs meg az a támogatni hajlandó háttér, ami megvan például Nagy-Britanniában, nem véletlen, hogy a brit fiatalok sorba érnek el szép eredményeket, bárhol is induljanak. Talán elindul majd egyfajta változás, mert a tehetségkutatás egyre komolyabb, de még messze van egy nyugat európai országéhoz képest, illetve mire ennek a hatását érezni fogjuk ahhoz még 5, de talán 10 évnek is el kell telnie. Sok tehetséges fiatal nem tudja majd soha megmutatni, hogy milyen potenciál van benne, és nem csak a levegőbe beszélek, mert én magam is látom, hogy nem feltétlen az kerül komolyabb bajnokságba, aki jobb.

1533779_955329511196474_2794413793813155131_n

Egy újabb díj (középen: Antal Dávid)

Hogyan készülsz fel egy-egy futamra fizikailag, illetve mentálisan?

Fizikailag az edzőtermes edzések nagyon hasznosak. Kell egy alapvető izomzat, ebben a sportban a legmegterheltebb izmok a törzsizmok, valamint a nyaki izmok. Az állóképesség is nagyon fontos. Nem túlságosan megerőltető egy-egy futam, ha az ember már megszokta, de egy hétköznapi ember az utcáról nagyon komolyan kimerülne. A fáradtságot viszont el kell kerülni, mert ha a test nem teljesít 110%-on, akkor az a fejre is kihat. Az pedig, hogy valaki végig koncentrált maradjon fontos, nem szabad elbambulni se, mindig csak az adott versenyre kell koncentrálni. A mentális felkészülés nagyon különbözik az embereknél, van, aki percekig csukott szemmel mélyen koncentrál a feladatra, és van olyan is, aki a rajt előtti utolsó percben is poénkodik. Én inkább a csendesen várakozó típus vagyok, szeretem, ha az utolsó percekben kicsit magamba mélyedhetek.

2013.09.01 Hungaroring rev - OAGB

2013-ban a Hungaroringen (középen: Antal Dávid)

Szerinted melyek azok a tulajdonságok, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy valaki jó gokart versenyző lehessen? 

Hidegvérűség, precizitás, szorgalom. Ha ezek a tulajdonságok egy nagy adag tehetséggel találkoznak, akkor a világ legjobbjai közé fog tartozni egy idővel, ha a sors is úgy akarja. Hidegvérűség azért kell, hogy minden helyzetben higgadt maradj, felhevült fejjel csak rosszabbul fogsz teljesíteni. A precizitás azért fontos, mert ha csak úgy szétszórtan versenyez az ember, amolyan mindegy majd lesz valami módon, akkor sok időt veszít, minden egyes kanyart a lehető legtökéletesebben kell bevenni. Szorgalom pedig azért, mert mikor padlón vagy, akkor is tudni kell felállni, és ha nem teszel érte, akkor nem fogsz csak úgy csodával határos módon a csúcsra érni.

11959982_955316541197771_3931592105415250266_n

 

Mik a terveid a jövőre nézve?

Nincsenek konkrét terveim, azt tudom, hogy ha folytatom a gokartozást, akkor szeretnék az amatőr gokartozástól feljebb lépni. Ehhez mindenféleképpen támogatók kellenek majd. Úgy érzem, hogy megértem arra, hogy komolyabb helyen versenyezzek, esetleg egy határokat átlépő bajnokságban, és nem feltétlen gokartozásra gondolok, hanem akár formaautózásra is. De ez egy soktényezős egyenlet, és az is lehet, hogy nem folytatom a versenyzést, és csak a tanulmányaimra koncentrálok. A jövő képlékeny, és bármelyik pillanatban 180 fokos fordulatot vehet.

Baja tehetségei: Simon Boglárka – színésznő A színpadon igazi díva, otthon bájos feleség. A Madách Színház aranytorkú tehetségével beszélgettünk!
Baja tehetségei: Cséfalvay Bianka – zongorista Baja bőven tartogat még csiszolatlan gyémántokat. Ismerkedjünk meg egy újabb fiatal tehetséggel!
Baja tehetségei: Pethő Dorottya – színésznő Bájos, tehetséges és vámpírnak sem utolsó! Pethő Dorottyával beszélgettünk sikerről, érvényesülésről, színházról.
Tilos a lánc! – Jönnek az újabb kutyagondok? A jogszabályváltozásról Ralbovszki Valériát, Az Út Mentén Alapítvány képviselőjét kérdeztük.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.