5 tipikus arc a felsőoktatásból

Főiskola, egyetem… mindegy, ki, hova jár éppen, az alábbi csodabogarak sehonnan sem hiányoznak. Lássuk, kik ők!

 

1. A mindentudó

Amint kezdetét veszi a szemeszter, máris tisztában van az adott év tanrendjével kapcsolatban. Tudja, mikor van kurzusfelvétel, szünet, vizsgaidőszak, meddig lehet bérletet igényelni, diákot érvényesíttetni, mik a szociális juttatások, amiket kaphatunk, milyen ösztöndíjak vannak. Tudja, pedig nem tagja semmilyen hallgatói önkormányzatnak, vagy szervezetnek, egyszerűen előre készült. Számára nem kérdés, melyik tankönyvet hol lehet a legolcsóbban beszerezni, hol érdemes szakdogát köttetni, fénymásolni, enni, inni, bulizni, lakni. Minden kredtije megvan a szemeszter végén, mert a felsőoktatás a mindene. Sosem késik, mindig kipihent, mindig felkészült, épp ezért a tanárok kedvence, már-már baráti viszonyt ápol velük. Ha valamit nem ért valaki, hozzá bármikor fordulhat, hiszen olyan az agya, mint a szivacs. Vizsgaidőszakban leginkább a könyvtárban lelhető fel, számára felüdülést nyújt ennyit tanulni. Ha tehetné, egész életében egyetemre vagy főiskolára járna. Meg is teszi néha, és tanár lesz belőle. Konyhanyelven: stréber, pedál.

 

2. A gólya

Nem minden elsőéves ugyanolyan, de van néhány, akiről egyszerűen lerí, hogy ismeretlen terepen jár. Én pont ilyen voltam. Amikor az első órámra nem mentem be, mert elnéztem az időpontot, nagyon durván kiakadtam. Akkor még nem tudtam, hogy első héten jóformán semmi nem történik, a legtöbb tanár nem írat még jelenléti ívet, és a fele diák ott sincs. Legtöbbször lemarad a kurzusfelvételről, emiatt semmi érdekes szabadon választható tárgy, vagy tesi kurzus nem jut már neki. De megtanulja, hogy érdemes hajnalban felkelni a jó helyekért, és legközelebb ügyesebben csinálja. Sokszor nem tud fontos időpontokat, nem találja a termeket, a könyvtárban elveszve bolyong, a bulizástól viszont nem riad vissza. Sőt! Amint elhagyta a szülői házat, mámoros szabadság-érzés tölti el, és képes hétköznap is hajnali 4-kor hazaérni úgy, hogy másnap (vagyis már aznap) 9-kor órája van. Általában jól teljesít az első 2 szemeszterben, utána legtöbbször alábbhagy a lelkesedése, vagy rájön, talán másik szakra kellett volna jelentkeznie.

 

3. A hobbiegyetemista

…vagy másnéven a “sosevolt” diák. Annyira ritkán látni, hogy talán még a nevét sem tudjuk. Ilyenek pl. a levelezős hallgatók, de a nappalisok között is akad egy pár. Titok övezi, hogy mégis hol a búbánatban van, amikor nem órán. Valamilyen úton módon a nyolcadik hiányzás után is engedik őt vizsgázni, és még nagyobb rejtély, hogy hogyan tud átmenni, amikor kb. 4 órán vett részt egész szemeszterben. Ha mégis megjelenik, próbál beilleszkedni és barátkozni, de hiába. Egyszerűen nem passzol be a közösségbe. Olyan, mint egy szellem, aki varázsütésre diplomát kap.

 

4. A trend-hallgató

Ő az, aki azért jelentkezik főiskolára, vagy egyetemre, mert az menő. Általában orvosit vagy jogot jelöl, mert hát mégiscsak az a valami. Ha épphogy felveszik, apu, anyu finanszíroz mindent, szóval az sem baj, ha nem mennek a vizsgák, mert mindig lesz elég pénze arra az esetre is, ha költségtérítéses képzésbe kerül. Számára ezek az évek annyiban merülnek ki, hogy ő legyen a legszebb, legdivatosabb, leghipszterebb, drága konditerembe járjon, minden hétvégén meglegyen a pláza-mozi-buli szentháromság, és kiírhassa az üzenőfalra, hogy jaj, megvan 20 kreditje, de elég keményen meg kellett ám dolgozni érte, mert hát az orvosi az mégiscsak az orvosi, de ez az álma, ez a mindene, stb… Közben lehet, hogy sokkal boldogabb lenne mondjuk fodrászként, vagy pincérként, na de milyen már, ha nem mondhatja el, hogy diplomája van? Tök gáz… Talán Starbucks-os kávéra se futja majd, ha nem lesz belőle ügyvéd. Na, de akkor mit tölt fel instagramra???

 

5. Az örök diák

Körülbelül a hetedik, vagy nyolcadik évét tapossa az intézmény falai között. Már nincs sok neki hátra a kirúgásig, az utolsó vizsgalehetőségeit használja ki éppen. Az egymásra épülő tárgyak miatt van elmaradva, de még mindig az első szinten tart szegény. Sosem adja fel, és valójában szeret főiskolára járni. Megszokott életforma már neki, és a hosszú és kínkeserves évek alatt otthonnak tekinti a tantermeket és a folyosókat. A büfében, kávézóban, kocsmákban jól ismert törzsvendég, talán a végső búcsú után egy pult mögött is köt ki egész életére, és irigykedve nézi majd a reménykedő, csillogó szemű diákokat, akiknek kávét főz, mert tudja, ő is közéjük tartozott egykor.

Új köntösben a III. Béla Gimnázium – interjú Arnóczky Jánossal Jelenleg 90%-os a Béla felújítási állapota, hamarosan befejeződnek a munkálatok. A részletekről az intézmény vezetőjét kérdeztük.
Hogyan spóroljunk az iskolakezdésen? Nem mindenkinek vidám a tanév kezdete. Pláne nem akkor, amikor több tízezres költségekkel jár. Gondolkodjunk előre!
Csodálatos természet: Sárkányok márpedig léteznek! Földünk számos különleges állatfajnak ad otthont, sokan közülük akár mesebeli lények is lehetnének.
8+1 tipikus arc a tömegközlekedésből Kellemes és kellemetlen utastársak mindig akadnak. Kérdés, melyiket fogjuk ki éppen.
Esik a hó? Mesélj még! Ez az évszak sem telhet el idegesítő posztok nélkül. Te hányszor csaptad le a laptopot az ünnepek alatt?
4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!
Baja tehetségei: Péterfay Dóra – multitalentum Dóri születése óta nem lát, viszont profi zongorista, énekel és három nyelven beszél anyanyelvi szinten. Ismerjük meg!
5+1 tipikus fesztiválarc Ők azok, akik szerves részét képezik minden fesztiválnak. Mindig, mindenhol ott vannak. Ugye te is találkoztál már velük?
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?