5 gyors recept koleszosoknak

Koliban élni éveken keresztül egy teljesen más életmód, mint albérletben lakni. Itt nem 1-2 lakótárs van, hanem minimum 20, a nagyobb lakóközösségekben pedig több száz ember él úgymond egy fedél alatt. Soha nincs nyugi, nem mindig marad ott a kaja, ahova teszi az ember, mert koliszarkák mindig voltak, vannak és lesznek. Jómagam 3 éve húztam le 3 különböző kollégiumban, tehát van bőven tapasztalatom. Az elsőben nem volt konyha, de volt a szobában hűtő, és a folyosón mikró. A másodikban volt konyha, méghozzá jó nagy, de sokszor eltűnt ez-az a polcomról, és a hűtős dobozomból. A harmadikban is volt lehetőség sütni-főzni, de addigra már meguntam a sok cécót, otthonról hoztam kész ételeket dobozokban. A kollégista kreativitás viszont határtalan, és fillérekből is jót lehet enni, ha nagyon akarjuk. Ezt bizonyítja a következő 5 recept is:

 

1. Magyaros melegszendvics

 

Hozzávalók 1 szendvicshez:

 

  • 1 kidobásra váró kissé kiszáradt zsömle
  • 1 kis doboz májkrém
  • 20 gramm vaj
  • 1/4 fej lilahagyma
  • 2 tk. mustár
  • 1kk. ketchup
  • bors
  • sajt
  • 1 karika paradicsom
  • ízlés szerint fűszerek

Keverjük össze a krémhez a hozzávalókat (amelyiket nem szeretjük, egyszerűen hagyjuk ki), fél órára tegyük hűtőbe a keveréket, majd kenjük a zsömlére. Helyezzük a szendvics közepébe a lilahagymát, majd a tetejét szórjuk meg némi sajttal, tegyünk rá egy karika paradicsomot. A mikró grill fokozatán, vagy a sütőben süssük ropogósra.

 

2. Tojásos lecsó

 

Hozzávalók 1 adaghoz:

 

  • 3 tojás
  • 1/2 fej hagyma
  • 1-2 tv-paprika/kaliforniai paprika
  • 1-2 paradicsom
  • 0,5 dl tej
  • 1 tk. vaj
  • bors
  • ízlés szerint fűszerek

Pároljuk üvegesre a vajon a hagymát, majd dobjuk rá a paprikát. Egy pici vizet és a sót hozzáadva pároljuk fedő alatt, amíg a zöldség húsa meg nem puhul. Ezalatt kockázzuk fel a paradicsomot, és verjük fel a tojásokat a tejjel, a borsot és a fűszereket is hozzáadva. Ha a paprika már puha, mehet rá a paradicsom, 1 perc után pedig a tojásos keverék. Lassú tűzön, lassan kevergetve süssük készre.

 

3. Kolis carbonara

 

Hozzávalók 1 adaghoz:

 

  • 125 gramm spagetti tészta
  • 50 gramm bacon/gépsonka
  • 1 tojás
  • bors
  • reszelt sajt

Főzzük ki sós vízben a tésztát, közben egy serpenyőben pirítsuk meg a bacont/gépsonkát. Adjuk a húshoz a leszűrt, főtt tésztát, üssük rá a tojást, és keverjük el úgy, hogy a tojás rántotta állagú legyen. Ezután mehet rá a sajt, olvasszuk rá, hogy finom krémes legyen, majd ízlés szerint fűszerezzük.

 

4. Őszibarack krémleves

 

Hozzávalók 1 tányérhoz:

 

  • 30 dkg őszibarack (lehet konzerv is)
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk. cukor
  • 1 dl tejszín
  • fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
  • citromlé

A felkockázott barackot cukros, fahéjas, szegfűszeges, citromos vízben 10 percig főzzük, majd kihűlés után egy turmixgépben a tejszínnel és a tojásokkal együtt pépesítsük össze.

 

5. Gyors fánk

 

Hozzávalók 3 főre:

 

  • 1 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)
  • 1 tojás
  • 1 tk. cukor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1/2  cs. vaníliás cukor
  • 1 kis pohár natúr joghurt/ kefir

Keverjük össze az összes hozzávalót, majd 10 percig hagyjuk kelni. Ezután két kanál segítségével adagoljuk a forró olajba. Forgassuk át a golyókat a másik oldalukra, hogy rendesen átsüljenek. Ha készen vannak, ízlés szerint lekvárral, vagy porcukorral fogyaszthatjuk.





Hol rontod el a diétádat? Egy ideje már fogyókúrázol, de még mindig ugyanannyit mutat a mérleg? Segítünk, miért!
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!
Palacsinta, az ezerarcú finomság Lehet fahéjas, lekváros, burgonyás, hagymás, chilis, citromos... a népszerűsége sosem csökken. Így készül a nagyvilág konyhájában!
Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
Tökös ételek A tökös receptek tárháza kimeríthetetlen. Ezekből szemezgettünk.
Karácsonyváró szokások Erdélyben Erdélyben a mai napig él sok olyan szokás, mely félő, hogy nálunk feledésbe merül. Így várják a székelyek a karácsonyt.
5 forró ital a hideg napokra Egyre hidegebb az idő, mi pedig egyre jobban vágyunk valami forró finomságra. Íme néhány különleges recept.
Hogyan tedd otthonossá az albérleted? Hidd el, nem kell hozzá sok dolog, hogy új kuckódból valódi otthont varázsolj! Íme néhány egyszerű ötlet.
Tippek kerti partira Elő a grillsütővel, a salátákkal, a fáklyákkal és a sütireceptekkel! Használjuk ki a jó időt, és rendezzünk egy jó bulit!