Orvosi szuper implantátumok – A bionikus ember

Sok embertársunk egy baleset vagy betegség után, esetleg születése óta nem élheti meg azokat az alapvető dolgokat, mint látás, hallás, futás vagy egy pohár víz felemelése. Az idő haladtával a technológia egyre inkább azon dolgozik, hogy a fogyatékkal élő emberek számára teljes értékű életet biztosítson, illetve az orvostudományban olyan előrelépések tesz, amik pár évtizede még elképzelhetetlenek lettek volna. Az implantátumok forradalma az anatómia és a technológia találkozásával kezdődött.

 

3D nyomtatás

A fogászatban már évek óta haszálják a 3D technológiát korona, teljes fogsor és híd készítésére, de hamarosan a fogszabályozásban is forradalmat hozhat. A modern implantátumok elkészítéséhez elsősorban minél tartósabb anyagokra van szükség, melyeket a kémikusok bocsátanak az orvostudomány rendelkezésére. A művégtagok, -szervek tervét évek óta MRI és CT felvételek alapján készítik el, majd CNC géppel készítik el őket sok éve, de a 3D nyomtatók úttörésével sokkal nagyobb részleteséggel tudják előállítani őket. Előállításuk olcsóbb CNC gépekkel, ráadásul a CNC gépek sokkal több anyaggal kompatibilisek, viszont 3D nyomtatóval sokkal inkább testreszabhatóak az implantátumok és sokkal könnyebb fizikailag és lelkileg is a viselete.

 

Emberi szövetek

A 3D nyomtatás terjedése nagyon hasznosnak bizonyul ezen a területen. A University of Iowa kutatói szerves anyagot állítottak elő 3D nyomtatóval. Terveik szerint pár éven belül működő emberi szerveket tudnak készíteni. Ez a technológia lecsökkentené a szervátültetési várólistákat, valamit a cukorbetegséget is szabályozni lehetne. Elképzelhető, hogy a jövőben glükózérzékeny hasnyálmirigyszerű szervet ültetnek majd be a cukorbetegeknek, hogy szabályozza a vércukorszintjüket.

A University of Toronto kutatói egy egyszerűsített módszerrel, viszonylag olcsón állít elő bőrszöveteket. A 3D nyomtatóba bőrsejteket és különböző polimereket helyeznek, és bőrfelületeket állítanak elő. Ez az eljárás jelentősen megkönnyítené az égési sérülésekkel kapcsolatos műtéteket.

3D nyomtatóval előállított bőrfelület

 

Agyhullámmal vezérelt művégtag

Egy új technológia lehetővé teszi egy elvesztett végtag pótlását, úgyhogy azt az illető a gondolatával irányítani tudja. A hiányzó végtag idegeihez az agyban érzékelőket ültetnek, amik a bionikus végtagnak küldik az információt. A páciensnek csak gondolnia kell a hiányzó végtag által elvégezni kívánt mozgásra. Az érzékelő a mozgás szándékát vezeték nélkül közvetíti és a bionikus végtag elvégzi azt. A technika egyelőre kísérleti fázisban van, de az eddigi tesztalanyok könnyen megtanulták irányítani.

 

Bionikus szem

A bionikus szem legfontosabb eleme a szemüvegre erősített miniatűr kamera. A beteg retinájához elektródákat kötnek. A kamerából érkező jeleket az implantátum elektromos jelekké alakítja és továbbküldi a paciens retinájához. Az elektródák stimulálják a retina megmaradt sejtjeit, amelyek így továbbítják a képi infromációt az agynak. Aki láttot, majd ezután vesztette el a látását, annak az agya képes lesz az iformációt feldolgozni, és kialakítani a látás érzetét.

Korábban csak a perifériális látás javítására ültették be ezt az implatátumot, múlt hónapban azonban egy páciens centrális látását javították vele. Az implatátumot gyártó cég már a vakság szinte minden formáját enyhítő implantátumot tesztel, de csak 2017-től tudja embereken kipróbálni.

 

Chip az agyban

Valószínűleg nem sokára képesek leszük az agy egy részét chippel helyettesíteni. Ha a hippokampuszt helyettesítenénk, akkor az megoldást jelentene az Alzheimer-kór, epilepsziás rohamok, Parkinzon-kór, Stroke kezelésére. Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége egy emlék-stimulátor kifejlesztésén dolgozik, melynek célja a háborúban megsérült katonák emlékeinek visszanyerése. Ez az innováció az időskori felejtésre és a fentebb felsorolt betegségekre is megoldást jelentene, csakhogy egyelőre etikai kérdéseket vet fel az elme manipulációja.

 

Ha a technika fejlődése ilyen iramban halad, akkor teljesen reális, hogy pár évtizeden belül az emberiség képes lesz megalkotni akár a bionikus embert is. Addig is reméljük ezek a fejlesztések minél előbb elérhetőek lesznek.

Biológiai gyógyszerek – Biotechnológia a gyógyszeriparban A tünetek kezelése helyett a fő problémát célozza meg a gyógyszeripar csúcsterméke.
Humai – Halhatatlanná válhat a tudatunk 2040-ben már visszahozhatja az embereket a halálból a mesterséges intelligencia.
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
Jövő idő: Lítium-levegős akkumulátor – ígéretes eredmények Olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nagy reményt keltenek a technológia megvalósulásához.
Jövő idő: Mágneses levitáció A levitáció rejtélye magyarázható. Már komoly lépéseket tettünk a lebegés elérése felé.
Jövő idő: Mesterséges intelligencia Tudja mire vagy kíváncsi, tudja milyen autót szeretnél, tudja mit eszel vacsorára. És ez még csak a kezdet.
Jövő idő: Levegőből energia Nikola Tesla már rég megálmodta, de most végre mindenki számára elérhető lehet.
Jövő idő: Mit eszünk majd 30 év múlva? Tudósaink gondolnak a jövőre, és előálltak már néhány alternatívával, csak nem tudjuk, hogy jó e ez nekünk.
Jövő idő: Génmódosított növények Egyesek az emberiség jövőjét látják benne, mások veszélyt. A találgatások helyett hagyatkozzunk inkább a kutatásokra.