Állati kánikula

Amikor az ember kiválaszt maga mellé egy kisállatot, azzal ígéretet is tesz, hogy mindig megfelelően gondozza majd. A forró nyári napok minket, embereket is megviselnek, néha legszívesebben csak jégkockává változnánk. Nincsenek ezzel másként kedvenceink sem. Ilyenkor fontos még inkább odafigyelni rájuk, hiszen az igazi forró kánikulát nekik sem könnyű átvészelni.

 

Természetesen az alapvető tudnivalókhoz tartozik, hogy megfelelően adjunk inni a kisállatoknak. A kutyák és a macskák is csak a talppárnájukon keresztül tudnak izzadni, egyébként lihegéssel adnak le valamennyi hőt. Amikor nagyon meleg van, a kutya akár a testsúlyának egyötödét is „megissza”, ezért mindig gondoskodjunk megfelelő ivóvízről számukra.

 

644_kutya-melegben01

 

A nappali kánikulában a kutyusok és a macskák teste is pár perc alatt túlmelegedhet, így a kötelező sétát inkább kora reggel vagy késő este végezzük el. Ilyenkor jobb kerülni a nagyobb fizikai megterhelést, a kimerítő játékot, ha mégis, akkor gondoskodjunk megfelelő mennyiségű vízről. Egyébként mind a kutyák, mind a macskák a hasukon keresztül tudják hűteni magukat, bár a macskák valamivel furfangosabban találják meg a hűvös helyeket. 

 

Fontos tudni, hogy az úgynevezett tömpe orrú kutyák és macskák sokkal rosszabbul viselik a meleget. Ilyenek például a bulldogok, mopszok és a perzsa macskák, mert nekik a lerövidült orrüreg miatt már eleve nagyobb nehézséget okoz a légzés. A szívbeteg, valamint túlsúlyos állatok is fokozottabb veszélynek vannak kitéve.

 

Prinny The Swimming Cat

 

A nyári időszakban főként oda kell figyelnünk arra, hogy ne hagyjuk állatainkat a forró kocsiban bezárva. Egy kutya vagy macska már 43 fokban is képes hőgutát kapni. Ilyenkor a fehérje kicsapódik a húsból és az állat szinte megfő. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk erősen zihál, liheg, kábult, szédül, akkor azonnal vigyük árnyékos helyre. Amikor pedig már kissé lehűlt, akár becsavarhatjuk egy vizes törülközőbe is.

 

Na de mi a helyzet a terráriumban, akváriumban tartott kedvencekkel? A gazdiknak fontos tudni, hogy sem a terráriumot, sem az akváriumot soha ne tegyék olyan helyre, ahol tűz a nap. A víz folyamatos hőmérséklet változását nem bírják az állatok. Mindig gondoskodjunk árnyékos helyről, ahol a teknősök, hörcsögök, halak is megbújhatnak. 

 

chrysemys_picta

 

Tavaly nyáron nagyon felkapott téma lett, hogy a kutyás gazdik hol strandolhatnak együtt, hiszen négylábú barátunkat mégsem hagyhatjuk ki a várva várt nyaralásból. Az igényeken felbuzdulva és azokat kielégítve az EB OVO Egyesület megalkotott egy térképet, ahol a magyarországi kutyastrandok lelhetők fel. Nem is gondolnánk, hogy nagyon kevés helyen szabad kutyát engedni a vízbe, a Balaton part legtöbb részén kifejezetten tilos. A térkép segítségével kiválaszthatunk olyan helyeket, ahol a kutyusunk is élvezheti a nyarat, és akár egy Bambit is ihat.

 

kutyabarat-strand-2015ujabb

 

A térkép szerint, Bajához legközelebb az orfűi szabadstrandon és egy szegedi helyszínen lubickolhatunk – hivatalosan is – együtt kedvencünkkel. 

 

Míg tart a kánikula, fokozottan tartsuk kedvencünkön a szemünket, és természetesen a többi évszakban is, hiszen ez minden gazdinak kutyakötelessége!

Tilos a lánc! – Jönnek az újabb kutyagondok? A jogszabályváltozásról Ralbovszki Valériát, Az Út Mentén Alapítvány képviselőjét kérdeztük.
Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven A fűszerek nem csak a főzésben lehetnek a segítségedre! Mutatjuk, mit tudnak még!
Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!
Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz Minden munkahelyen találni olyan karaktereket, akik mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. De vajon ki a legfárasztóbb?
Különleges esküvői szokások a nagyvilágban Minden menyasszony egyforma? Tévedés! Mutatjuk, hogy kultúránként milyen eltérő lehet az a bizonyos nagy nap!
Bizarr esetek a plasztika világából A plasztikai műtétek virágkorát éljük, de azért akad, aki erős túlzásokba esik. Mutatjuk a sokkoló, bizarr eseteket!
Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl