5 kerti kártevő, és amit ellenük tehetsz

Legyen akár szépen gondozott nagy gyümölcsösünk, vagy kisebb veteményesünk, esetleg csinos kis sziklakertünk, létezik néhány betolakodó, akiket nem szivesen látunk ott tartózkodni. Már ha látjuk őket. Ugyanis nem mindegyikük szereti mutogatni magát, és pont ezzel nehezíti meg a kerttulajdonosok dolgát. Lássuk mit tehetünk ellenük!

 

Ha nyár, akkor gyümölcs. Legfőképpen barack, cseresznye, meggy, szőlő, dinnye, málna, és még sorolhatnám. Csupa olyan finomság, amit sajnos nem csak mi kedvelünk, hanem a darazsak is. Ezek a rovarok a fészküktől távol ugyan nem támadnak, mégis kellemetlenséget okoznak, hiszen nem csak a gyümölcsöket, hanem szinte minden morzsát magukénak akarnak. Hiába akar az ember nyugodtan megreggelizni az udvaron, a kis csíkos rablók máris ott vannak. Hadonászással csak rontunk a helyzeten, hiszen olyankor ingerültebbek lesznek, és meg is csíphetnek. Legjobb, ha már tavasszal, amikor megjelenik az első néhány példány, felkeressük a fészket, ahonnan jönnek. Leginkább farakások, faodvak, falban lévő rések, ereszek, vagy polcok alatt található meg a kolónia. Füstöléssel, vagy rovarirtó szerekkel eredményesek lehetünk. A gázperzselő lepörköli a darazsak szárnyát, így nem tudnak repülni. Legjobban viszont akkor járunk, ha a boltokban megvásárolható darázsirtó porokkal, aerosolokkal próbálkozunk. Ezzel elpusztíthatjuk a királynőt is, és a petéit is.

 

A másik bosszantó dolog, amellyel gyümölcsszedéskor találkozhatunk, hogy “kukacos” az érett termés. Ilyenkor a gyümölcsmoly a ludas, melynek lárváival nem szívesen nézünk farkasszemet sem a gyümölcslevesben, sem pedig a meggyes pitében. Több fajtája létezik. A petékből kikelt lárvák berágják magukat a gyümölcsbe, abból táplálkoznak, majd a bábozódáshoz elhagyják, de az ürülékük benne marad. Ilyenkor a termést megfertőzi a monilia gomba, amitől elpusztul. Feromoncsapdával nyomon követhetjük rajzási idejüket, ekkor kell permetezni a fákat. Ezek kertészeti boltokban, szaküzletekben beszerezhetők, használatukról nyugodtan kérdezzük az eladókat.

 

Nemcsak a gyümölcseinket támadhatják meg apró kártevők, a zöldségeket, és más növényeket is előszeretettel rágcsálja némely állat. Ilyen például a meztelencsiga, mely leginkább párás, nyirkos időben bújik elő. Ha este fogunk egy zseblámpát és egy vödör szappanos vizet, vagy sót, könnyedén összegyűjthetjük őket, a vízben, és sóban pedig elpusztulnak. Ha még mindig akad néhány, tegyünk ki néhány pohár sört a kár helyszínére, annak illata odavonzza őket, és szintén elpusztítja, ha isznak belőle, vagy belepottyannak. Ha nedves deszkát vagy újságpapírt helyezünk valahova, reggel biztosan lesz néhány alattuk. Így könnyedén véget vethetünk növényeink pusztításának.

 

Mindannyiunk által jól ismert kártevője növényeinknek a levéltetű, amitől a levelek, hajtások ragacsossá válnak. Bár van ellenük kémiai vegyszer is, amelyek beszerezhetők a gazdaboltokban, mégis érdemes ismernünk néhány természetes, háztartásainkban, házunk táján is megtalálható anyagból készült permetszert, hiszen ezek olcsók, környezetkímélő bio- vegyszerek. Mindenekelőtt egy alapos zuhanyozással kezdjük a kártevők eltávolítását. Ha szobanövényről van szó, nyugodtan állítsuk a fürdőkádba, ha pedig szabadföldi növény, locsolókanna segítségével „tusoljuk” le. Két legismertebb bio- permetszer a dohányból készült főzet illetve a csalánlé. Számomra a csalánból készült permetlé a szimpatikusabb, hiszen ezzel a növénnyel valóban úton- útfélen találkozunk, míg dohánylevelet ritkábban látunk. Egy vödör vízbe egy kg csalánlevelet kell összeaprítva beáztatni, amiből egy-két hét alatt kiáznak a hasznos anyagok. Ezt a levet 10-szeres higításban ajánlatos a növényekre permetezni, amitől nemcsak a levéltetvek, de más kártevők is elpusztulnak.

 

Minden kerttulajdonos rémei a pázsiton megjelenő kisebb földtúrások, hiszen jól tudjuk, hogy ez a vakondok jelenlétére utal. Nemcsak a gyepet túrja fel, hanem az elültetett palántát is, így sokunk ellensége ez a 18-20 cm-es kisállatka. Tudnunk kell azonban, hogy sok kártevőtől szabadítja meg a kertünket (pl : százlábú, drótféreg, lótücsök), így annyira nem kell rá haragudnunk. Ha mégis távol akarjuk őket tartani kertünktől, vásároljunk elektromos vakondriasztót, ami számunkra hallhatatlan, de a vakondok számára kellemetlen hangot ad ki. Ugyanezt az eredményt érjük el, ha üres sörösüveget ásunk le a földbe, hiszen a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amit négylábú ásó-barátaink nem tudnak elviselni. A füstpatronok és egyéb gázok elpusztítják a vakondokot, így ezek használata nem javasolt, hiszen védett állatról beszélünk!

Tippek kerti partira Elő a grillsütővel, a salátákkal, a fáklyákkal és a sütireceptekkel! Használjuk ki a jó időt, és rendezzünk egy jó bulit!
5+1 tipikus fesztiválarc Ők azok, akik szerves részét képezik minden fesztiválnak. Mindig, mindenhol ott vannak. Ugye te is találkoztál már velük?
Így használd fel a szezongyümölcsöket! A nyár vitaminbombáit nem csak finom ízükért szerethetjük. Számos más célra is felhasználhatóak.
Csodálatos természet: Sárkányok márpedig léteznek! Földünk számos különleges állatfajnak ad otthont, sokan közülük akár mesebeli lények is lehetnének.
8+1 tipikus arc a tömegközlekedésből Kellemes és kellemetlen utastársak mindig akadnak. Kérdés, melyiket fogjuk ki éppen.
“Ezt is kinyírtam” – hétköznapi növénygyilkosok Locsoljuk, fényre tesszük, táp-oldatozzuk, beszélünk hozzá, mégsem képes életben maradni. Hogy is van ez?
Esik a hó? Mesélj még! Ez az évszak sem telhet el idegesítő posztok nélkül. Te hányszor csaptad le a laptopot az ünnepek alatt?
4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!
Tuti tippek őszi méregtelenítéshez Néhány nap alatt energiabombává varázsolhatjuk szervezetünket, ha egy kicsit odafigyelünk. Viszlát, téli vírusok!