Jövő idő: Teleportálás – már a küszöbén járunk

Egyetemi éveim alatt számtalanszor elhagyta a számat az a mondtad, hogy bárcsak tudnék teleportálni. Rengeteg időt spórolhattam volna a hosszú, fárasztó utazások nélkül vagy mikor honvágyam támadt, hazateleportálhattam volna egy ölelésre. Lehetséges, hogy ez a szupererő a jövő gyermekeinek nem csak képzelgés lesz, mivel a teleportálás már most egy valós dolog.

 

A tudósok dolgoznak a megvalósításán, a kutatások már 1993 óta folynak. A kvantummechanika és a relativitáselmélet fizikájának fejlődése miatt a teleportáció gondolata is valósággá válik lassan. A folyamat lényege, hogy a teleportálandó dolgot minden részletre kiterjedően elemzik, majd az egyediségét jelentő összes információt továbbítják egy fogadóállomásra fizikai kapcsolat nélkül, ahhol az újra összeáll. Mindeközben az első megsemmisül, és a második nem egy másolat lesz, mert az átsugárzott információ birtokában van az eredetinek a fizikai, biológiai és kémiai mennyisége és környezete, csak más atomokból áll újra össze. Azaz két atom közötti kvantumállapot ( az atom energiája, mozgása, mágneses mezeje)  átadásával történik meg a teleportáció. Ez azt jelenti, hogy az egyidőben létrehozott, például két fénynyaláb tulajdonságai kiegészítik egymást, akkor is, ha a sugarak egymástól távol vannak. Ha az egyik fénysugarat valamiféle hatás éri, a másik is reagál. Ez a “kvantum-összefonódás” jelensége. Ezt nevezte Einstien „kísérteties távoli hatásnak”.

 

 

A kvantum a fizikában a legkisebb adag, amivel egy mérhető mennyiség növelhető.

 

A kutatások elején csak fényt tudtak teleportálni, később egymás mellett levő atomok között is tudtak információt cserélni. Egyre több tudós foglalkozott a témával és így a teleportálás távolsága is egyre csak nőtt. Az első jelentősebb távolságot 2009-ben érték el amerikai kutatók. Ez egy méter volt. Ezt a rekordot később számtalan kvantumfizikus megdöntötte. A maximum 143 km volt, a két részecske összefonódása ekkora távolságban sem szakadt meg.

 

A kvantum-összefonódás nagy kérdése, hogy lehet-e a fénynél is gyorsabban üzenetet küldeni. 

 

Kiemelkedő sikert kínai fizikusok tudtak elérni 2012-ben, amikor is egy makroszkopikus objektumot sikerült teleportálniuk. Ez nagyon jó alapja lehet a kvantum számítógépeknek. A kvantum-teleportációval iszonyatosan fel lehetne gyorsítani az információ cserét egy számítógépen belül vagy magán a hálózaton. A kvantumhálózatok kvantumbitekre épülnek majd, és nem bitekben tárolják az információt. A technológia persze még nem egyértelmű, egyelőre azt kell megoldani, hogy hosszabb ideig tudják egyáltalán tárolni a kvantuminformációt.

Az, hogy élőlényeket teleportáljanak pedig még nagyon utópisztikusan hangzik, mivel a test összes atomját és azok tulajdonságait is le kellene bontani, ami rettentő hosszú folyamat lenne még akkor is, ha a technológia sikeres lesz.

 

Ahhoz képest, amit a sci-fi szerzők megálmodtak a teleportálásról, a valóságban még nagyon kezdetleges, de ki tudja, lehet, hogy hamarosan előrukkol valaki egy egyszerűb megoldással, és még mi is kipróbálhatjuk.

Jövő idő: Génmódosított növények Egyesek az emberiség jövőjét látják benne, mások veszélyt. A találgatások helyett hagyatkozzunk inkább a kutatásokra.
Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
Jövő idő: Lítium-levegős akkumulátor – ígéretes eredmények Olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nagy reményt keltenek a technológia megvalósulásához.
Jövő idő: Mesterséges intelligencia Tudja mire vagy kíváncsi, tudja milyen autót szeretnél, tudja mit eszel vacsorára. És ez még csak a kezdet.
Jövő idő: Mit eszünk majd 30 év múlva? Tudósaink gondolnak a jövőre, és előálltak már néhány alternatívával, csak nem tudjuk, hogy jó e ez nekünk.
Jövő idő: Okosház – otthonunk az elektronika bűvöletében Fizetnél okostükörért vagy WC papír kifogyás jelzőért? A jövő otthonában ez a dolog is alap lehet.
Jövő idő: Autó, kőolaj nélkül (+videó) A fosszilis energiával hajtott autózásnak lassan vége. Hol tart a tudomány a helyettesítéssel? Lesz győztes alternatíva?
Orvosi szuper implantátumok – A bionikus ember Elképesztő fejlesztések a technológiában és az orvostudományban. A kettő összekapcsolásával könnyebb lehet az élet.
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.