Éttermi etikett

Mai felgyorsult világunkban egyre többet járunk éttermekbe. Nem csak azért, mert kényelmesebb, hanem mert gyorsabb is, mint otthon főzőcskézni, a finomabbnál finomabb ételkínálatról nem is beszélve, amelyekkel a vendéglők szolgálnak. Természetesen, mivel nem otthoni környezetben étkezünk, vannak szabályok, amiket nem árt ha betartunk. Összeszedtünk néhány fontos etikett szabályt, amit nem sokan ismernek.

Restaurant

 

Sokan úgy tudják, hogy az ajtón a hölgyeknek kell belépniük elsőnek, mivel a férfi illedelmes, és maga elé engedi. Na, ez nem egészen így van. Az étterem ajtaján a férfi lép be elsőnek, felméri a terepet, majd az ajtót tartva, maga elé engedi a nőt. Az etikett szerint, az ajtóban meg kell állnia a vendégnek, vagy ha épp nincs ott pincér, a pulthoz kell mennie és megkérdezni, hogy melyik asztal lehet az övéké. Ez persze nem minden helyen van így, de elég nagy illetlenség megrohamozni egy asztalt, pláne ha egy többszemélyeshez csak két ember ül le. Elsőként a nő ül le, a férfi segít neki kihúzni a széket. 

 

Az asztalra tenni a táskát nem illik, még akkor sem, ha az csak kisebb borítéktáska, ahogy a slusszkulcsnak, a pénztárcának és a telefonnak sincs keresnivalója a terítőn. Ne rendezzük át a dekorációt sem! Az ékszereinket babrálni, vagy az asztalon lévő díszeket piszkálni egyenesen tilos, bármennyire is zavarban vagyunk, ezeket jobb ha elhagyjuk.

51

 

A rendelés a férfi feladata. A nő kiválasztja az ételt vagy italt, a férfi pedig megrendeli a pincértől. Ha az étlapokat az asztalon hagyjuk becsukva, azzal azt jelezzük a pincérnek, hogy kiválasztottuk mit szeretnénk rendelni, így nincs szükség a hangos “rendelni szeretnénk” kijelentésre.  A csettintés, tapsolás tilos!

 

Minden, ami a tányérunkon van ehető, és ha ehető, akkor meg is szabad enni, tehát az sem baj, ha a dekorációt is elfogyasztjuk. Ne szürcsöljünk, csócsáljunk, próbáljunk minél szebben enni. Ami a mi tányérunkban van, az a miénk, ami pedig a partnerünkében, az az övé. Ne kotorásszunk a másik tányérjában! Az evőeszközöket kívülről befelé haladva használjuk, egy fogáshoz, egy evőeszközpárt. Ha levest eszünk, és végeztünk, a kanalat vegyük ki a tányérból, és helyezzük az alatta lévő tányérra vagy a tányér mellé. A főfogások evőeszköz térképe a következő:

evoeszkozok_infografika_vizjel

 

A számla rendezése az étkezésre invitáló személy dolga. Természetesen illendőbb, ha a férfi fizet, de ez manapság már nincs vérrel írva. Illedelmesebb, ha a pulthoz sétálunk és ott fizetünk, de ha a pincér az asztalhoz hozza a számlát, akkor ott rendezzük. A borravalónak a teljes összeg 10-15%-át illik adnunk.

5

 

Ha étterembe készülünk, nézzünk utána, hogy milyen a hely, nehogy túlöltözzünk, vagy olyanokat várjunk el a személyzettől, amit nem is kellene teljesíteniük. Viselkedésünket is a helyszínhez igazítsuk, minél előkelőbb az étterem, annál fontosabb a szabályok betartása.

Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Megkérdeztünk Benneteket, hogy tetszik az új buszvégállomás Új helyre került a buszvégállomás. Buszokat találtunk, de utast nem sokat. Mi történt a helyi buszozással? Megkérdeztük.
Megkérdeztük: vállalt-e nyáron munkát? Megkérdeztük a bajai fiatalokat, hol dolgoznak a nyáron, és mire költik a fizetésüket.
Baja tehetségei: Knetig Emőke – judo "Nem számít, hogy valaki tehetséges vagy sem, csak az, hogy megcsinálta. Büszke lehet magára, hogy erősebb mint tegnap".
Jobbulást Neked, Sugó! Szeretett Sugovicánk betegeskedik, várja a megváltást jelentő zivatart. Megkérdeztük, pontosan mi is történik ilyenkor.
Nagy bajai kávézóteszt 2015 Körbejártunk néhány kávézót szeretett városunkban. Mutatjuk mi az általunk felállított ranglista.
“Legyen benne valami olyan, amit csak én látok” Augusztus 29. a Magyar fotográfia napja. Két bajai fotóst kérdeztünk szerelmükről, a fotózásról.
Nemdohányzók világnapja: ők is szívnak Május 31. a nemdohányzók világnapja. El sem hinnéd mennyi mindentől mentheted meg megad, ha nem cigizel.
Így sminkelj tavasszal – mutatjuk a 2016-os tavaszi sminktrendet Hangsúlyos ajkak. A tavasz színeit most a szánkon is bátran viselhetjük. Sminktippek.