Élet a kukából – dumpster diving

Egyes emberek a szegénység miatt rákényszerülnek arra, hogy kukákban turkáljanak, és abból táplálkozzanak, mert pénz híján más megoldást nem látnak. Ezzel ellentétben létezik egy olyan réteg, akinek van pénze, de mégis remek lehetőséget lát a kukabúvárkodásban, azaz a dumpster-divingban.

 

Minél nyugatabbra haladunk, annál ritkábban találunk az áruházak polcain barna pöttyös banánt, foltos karfiolt vagy horpadt dobozos üdítőt. Az emberek a tökéletest keresik mindenben, az áruházak pedig ezt az igényt próbálják kielégíteni. Minden tökéletlen árut ehetetlennek minősítenek, és ezek fel sem kerülnek a polcokra, hanem a kukákban landolnak. Az is elég, hogy egy láda paradicsomban egy félig rothadtat találjanak ahhoz, hogy szemétnek legyen nyilvánítva az egész láda paradicsom. Sőt, egyszerűen új áru érkezik a boltba, és lecserélik a frisset a még frissebbre. Rengeteg szépséghibás, de még teljesen ehető táplálék kerül így az áruházak melletti kukákba, amik jó esetben nincsenek elzárva, és a kukabúvárok még válogathatnak is a zöldséges, péksüteményes és tejtermékes kuka kínálatai között. A péksütemények  sokszor még langyosan kerülnek a tárolóba, mert a kisütött termékek nem fogytak el, de az üzlet zár, és másnap reggel már nem tehetik ugyanazt a polcokra. A kukabúvárok úgy tartják, hogy a tejtermékek és különböző kész ételek még simán fogyaszthatóak a szavatosság lejárta után egy-két nappal, ha előtte 2 hónapig vagy egy évig is elálltak.

 

Az igazán leleményes réteg nem csak táplálékért jár kukázni, hanem kincsekre is vadászik. Nyugaton könnyedén akadnak a szeméttárolókban technikai cikkekre, alig használt bútorokra és még sok értékes dologra, mivel az emberek sokkal sűrűbben cserélik le eszközeiket. Ezeket egyszerűen értékesítik, és egész jó megélhetést biztosít számukra. 

.

Sok művész is kukákból szedi össze az alkotáshoz szükséges eszközöket.

A szubkultúra egy rétege teljesen más okból lett kukabúvár. Ők azok, akik lázadnak a nyugati túltermelés ellen. Freegan-eknek nevezik magukat, azaz free-szabad, gan-vegán. Feleslegesnek érzik a napi 8 óra robotolást, inkább újrahasznosító üzemmódban élnek, a nagyvárosok táplálékláncának legvégén, vagyis a szeméten. Legtöbbjük antikapitalista, és csendben tiltakozik a szeméthegyek növekedése ellen. A szubkultúra szélsőséges tagjai csoportokba szerveződve elfoglalnak lakatlan házakat, és éjjelente járják a környék kukáit.

 

Itthon is élnek freeganek, de sokkal kevesebben, mint az EU legnagyobb városaiban és az USA-ban, mivel Magyarországon még nem olyan nagy a túltermelés. Önkéntesek mégis dolgoznak az élelmiszer-pazarlás ellen és összegyűjtik a kereskedelmi forgalomba nem hozható élelmiszereket, és karitatív szervezetek által szétosztják a rászorulóknak.

A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!
15 ajándék ötlet férfiaknak Nem könnyű jó ajándékkal meglepni a férfiakat. Mutatunk vicceset, hasznosat, hogy biztos legyen az öröm.
Kosárfonás újságpapírból – garantáltan az új hobbid lesz! Nagyszerű újrahasznosítási technikát ismerhetsz meg, és még az is lehet, hogy a téli estékre új hobbit találsz.
A legizgalmasabb téli frizurák Hogy ne legyen unalmas a sapka alatt a haj, mutatunk néhány ötletet téli frizurákhoz.