Akkor most mi a helyzet a tejjel?

Szinte gyermekkorunk óta azt hallgatjuk, hogy igyunk sok tejet, mert attól erősek lesznek a csontjaink. Valóban a tej tekinthető a legalkalmasabb kalciumforrásnak, mert a szervezetünk ebben a formában tudja legkönnyebben hasznosítani. Mégis rengeteg tévhit kering az emberek fejében a tehéntej fontosságáról, káros hatásairól.

 

A napi kalciumszükségletünk 800 mg körüli. Ha már egy pohár tehéntejet iszunk, akkor 240 mg kalciumot viszünk a szervezetünkbe. Ezzel tehát biztosan nem ártunk. De mennyi lehet az ideális tejfogyasztási mérce? Ezt valószínűleg mindenki saját maga határozza meg, saját maga dönti el, hogyan vélekedik a tej hasznosságáról. Az biztos, hogy az utóbbi 10 évben 12 literrel csökkent az egy főre jutó tejfogyasztás, ami azt bizonyítja, hogy sokan vannak azok is, akik elhiszik, hogy a tej bizony “átállt a sötét oldalra”. 

 

A vélemények megoszlanak szülők, orvosok között is. Azért azt beláthatjuk, hogy vannak tudományosan bizonyított érvek és ellenérvek is. Egy közleményben például leírták, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen fogyasztottak tejet, sokkal logikusabban gondolkodtak és absztrakciós képességük is fejlettebb.
Viszont ott van az az állítás is, ahol több vizsgálat igazolja, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tej gyakori fogyasztása okozza. Akkor most mi az igazság? 

shutterstock_95672734

 

Az biztos, hogy dietetikus szakértők szerint is van helye a táplálkozásunkban a tejnek. Sem rábeszélni, sem eltiltani nem lehet az embert a tejtől. Aki esetleg bizonytalan az interneten és a szóbeszédben keringő tejpletykák miatt, az felkereshet egy étrendtanácsadót, aki segítségére lehet a döntésben. 

 

A boltokban vásárolt tejek között is kedvünkre válogathatunk. Az úgynevezett UHT tejet néhány másodpercre ultra magas hőmérsékletre hevítik, majd hirtelen lehűtik, és csíramentes környezetben többrétegű kartondobozba töltik.  Ebben a formában különböző zsírtartalmú italok készülnek. Azért, ha tehetjük, válasszunk kisebb zsírtartalmú tejet, azzal nem árthatunk! 

 

milk12

 

Valószínűleg a szakértők még egy jó darabig vitatkozni fognak a tej fontosságáról, és számtalan tudományos kutatás szól majd a tej mellett és ellen is. A képletet még az is árnyalja, hogy az életkor előrehaladtával változhat a szervezet tejre adott reakciója. Amíg a tudósok kitalálják az igazságot legjobb, ha a saját szervezetünkre hallgatunk. 

Így lesz egészséges és kreatív az uzsonna Mit tegyünk, ha gyerkőcünk válogatós? Lepjük meg kreatív és finom uzsonna ötletekkel, ami még egészséges is!
Itt az ősz kedvence: a sokoldalú sütőtök! Nem csoda, hogy úgy odavagyunk a sütőtökért, hiszen nagyon sokféleképpen felhasználható. Mutatjuk hogyan!
Patás angyalok- a lovasterápia gyógyító hatásai Talán nem is gondolnánk, hogy milyen különleges hatással lehetnek ránk a lovak. Ismerkedjünk meg a lovasterápiával!
Dinnye, te sokoldalú! Ha nyár, akkor jöhet a görögdinnye! De kevesen tudjuk róla, milyen sokoldalú zöldséggel van dolgunk! Most megmutatjuk!
Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából Ha május, akkor spárgaszezon! Mutatjuk a legszuperebb recepteket!
Zsírgyilkosok a konyhában – te tudod mire képesek? Megéri körbenézni az otthoni fűszeres polcon, mert könnyen értékes kincsekre bukkanhatunk!
Kreatív meseország – ezt minden gyerkőc imádni fogja! Megmutatjuk, hogyan teheted izgalmasabbá a kölök birodalmát!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Így ápold arcodat ebben a “bőrgyilkos” időben Megjött a cidri, így nem árt, ha jobban odafigyelünk arcunk ápolására! Mutatjuk, hogyan.