Augusztusi hullócsillagok

Egy kellemes nyári estén nincs is jobb program, mint kifeküdni valahova, és csak nézni a csillagos eget. Pláne a napokban, hiszen most látható a legtöbb hullócsillag.

 

Több meteorrajt is megfigyelhetünk a nyár utolsó hónapjában, de a legtöbb “csillaghullás” a Perseidáknak köszönhető, az idei évben egészen pontosan augusztus 12-13-án. Ezeket a jelenségeket már 36-ban is megfigyelték kínai csillagászok. Részletes leírás viszont csak 1835-ben született róluk, mégpedig Adolphe Quételet, belga csillagász jóvoltából. A Swift-Tuttle üstökös a szülőanyaguk, a belőle származó porszemekből alalkulnak ki ezek a meteorok. Radiánspontjuk, vagyis ahonnan kiindulnak, a Perseus csillagkép területén található.

 

Egészen a XVIII. végéig úgy hitték, hogy a hullócsillagok légköri jelenségek, innen ered egyébként a meteor elnevezés is, ami “ég és föld közöttit” jelent. A meteor viszont nem összekevernendő a meteorittal és a meteoroiddal. Előbbi a hullócsillaggal ellentétben el is éri a Föld felszínét, nem ég el a légkörben. Utóbbi pedig a meteor elődje. A folyamat úgy fest, hogy a meteoroid a légkörbe lépve felhevül és elpárolog. Ekkor ionizálódik és felizzik, így lesz belőle meteor, vagyis hullócsillag.

 

Az említett meteorraj egyébként már július 10 óta festi az égre a fényeket, csak nem olyan intenzíven, mint most. Ezen kívül még 3 raj aktív, július 12-től augusztus 23-ig a Déli Delta Aquaridák, július 3-tól augusztus 15-ig az Alfa Capricordinák, és augusztus 3-tól 25-ig a Kappa Cygnidák. Ez azt jelenti, hogy nem kell telesírnunk a kispárnánkat, ha lemaradtunk erről a 2 napról, hiszen még egy darabig részesei lehetünk az élménynek, egy kicsivel kevesebb csillaggal… Ilyenkor sokan kívánnak valamit, aminek beteljesülését várják a megpillantott csillagtól. De nem ez az egyetlen szokás…

 

Az óangol egyház tagjai Szent Lőrinc vértanú könnyeinek nevezték el ezt a jelenséget. Más népek úgy tartják, mindenkinek megvan a saját csillaga, és ha látunk egyet lehullani, valaki épp akkor távozik az élők sorából. Ennek másik változata, hogy a hullócsillag a tisztítótűzből kiszabadult lélek jele. A székely népek szerint, ha látunk egy hullócsillagot, meghal egy rokonunk, megint mások szerint ekkor egy lány elveszti ártatlanságát.

 

Nos, akárhogy is van, érdemes az eget kémlelni a napokban. Legjobb, ha fényszennyezéstől mentes helyen vagyunk, kitűnő erre például a volt katonai lőtér Baján. Aki még nem nézett ott csillaghullást, feltétlen próbálja ki. Aki pedig a városban lakik, inkább menjen fel a háza tetejére, máris szebb élményben lesz része, mintha az erkélyről nézné. Szóval telefont kikapcsolni, pokrócot elővenni, szemeket kinyitni… és csak gyönyörködni.

Balaton vs. Bodensee Plattensee vagy Bodensee? A pihenni vágyók mindkét tó partján jó helyen lesznek!
Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.
Megkérdeztük – Nálatok ki pucolja a halat? "Halas" cikksorozatunk első részében a családi hal-előkészítési, halfőzési szokások nyomába eredtünk.
“Óriási lépés történt” – a gravitációs hullámok nyomában Áttörés vagy újabb feltételezés? Az új felfedezésről Dr. Hegedüs Tibor bajai csillagásszal beszélgettünk.
“A nők múlandóságuk foglyai” – Beszélgetés Gorotyák Daniellával Első önálló fotókiállítása kapcsán kerestük meg a fiatal, bajai művészt.
Jövőre kibővülhet a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál Dobos Edit, a Baja Marketing Kft. képviselője izgalmas terveket vázolt a jövő évi, jubileumi fesztivállal kapcsolatban.