Ha ősz, akkor jöhet a birsalma!

Ha tényleg igaz a görög mitológia, akkor már Paris trójai királyfi is tudta, milyen hasznos gyümölcs a birsalma, hiszen annak idején egy ilyen „aranyalmát” adott Aphroditének, annak jeléül, hogy őt tartja a legszebbnek. A birsalmát már akkoriban a boldogság és a szerelem gyümölcsének tartották, de csak később jöttek rá, hogy mennyi mindenre felhasználható. Nagyon sokoldalú, kedvelt őszi csemege, amit mindenképpen érdemes beiktatni az étrendünkbe! 

birsalma

 

A birsalma a rózsafélék családjába tartozik és a Kaukázus környékén őshonos. Nálunk 10-15 fajta birsalma kapható, de egyébként 40-50 fajtát termesztenek világszerte. Rengeteg vitamin található meg benne, többek között A-, B1- ,B2-, C-, és E- vitamin. Ezenkívül tartalmaz még P-vitamint is, ami megelőzheti vagy segítheti a skorbut, valamint a vérérzékenység gyógyulását is. 

 

A birsalmát már régen is több betegség gyógyítására használták és ez ma sincsen másképp. Elsősorban görcsoldóként és menstruációs panaszok kezelésére alkalmas, de idővel kiismerték mi minden másra is jó. Pektintartalmának köszönhetően csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Minden gyomorpanaszra, sőt még a székrekedés ellen is hatásos. Talán hihetetlennek hangzik, de a krémje aranyérre, illetve a reumás panaszokra, égési sérülésekre is gyógyírt jelent.

 

birs

 

A birsalma szép sárga színével elősegíti az emésztést, ezenkívül a szervezet méregtelenítésében is részt vesz. Ha egy fáradt őszi vagy téli napon lehangoltak vagyunk, a birs színe segít felfrissülni.
Igazán jótékony gyümölccsel van dolgunk, hiszen bőrnyugtató hatása miatt, az arcunkon is alkalmazhatjuk. Hidratál, táplál, enyhíti a ráncokat, valamint a szem alatti ödémás bőr szépítésére is kiváló.

 

Ez a remek almafajta még antidepresszáns hatású is. Ha meg akarjuk őrizni a jó kedélyünket minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Ha pedig éjjel az ágyunk mellé rakunk 1-2 birsalmát, az éteri összetevői nyugtatóan hatnak majd ránk.

 

Ha már birsalma, akkor jöhet a belőle készített isteni birsalmasajt is! Ehhez a finomsághoz nem kell más, mint 1,5 kg birsalma, 90 dkg kristálycukor, 5 evőkanál citromlé és egy egész dió.
A birsalmákat mossuk meg, vágjuk negyedekbe és távolítsuk el a magházat. Ezután tegyük fel főni annyi vízbe, ami ellepi. A megpuhult almákat szűrjük le és botmixerrel pépesítsük. Ezután adjuk hozzá a cukrot, valamint a citromlevet és tegyük vissza további 20 percre főni.
Béleljünk ki két darab 33 cm-es gyümölcskenyérformát folpackkal, simítsuk bele a kész masszát és dobáljuk bele a diókat. Általában egy éjszaka alatt megszilárdul, és már fogyaszthatjuk is. 

 

birs_028

 

Reméljük ezek után mindenki kedvet kapott a birsalmához! Irány a piac!





Mindenki ezt akarja! – különleges receptek spárgából Ha május, akkor spárgaszezon! Mutatjuk a legszuperebb recepteket!
Zsírgyilkosok a konyhában – te tudod mire képesek? Megéri körbenézni az otthoni fűszeres polcon, mert könnyen értékes kincsekre bukkanhatunk!
Rémséges finomságok Halloweenre Akár otthon, akár egy halloweeni partyra is könnyen elkészíthetőek ezek a vicces és rémesen finom harapnivalók!
Így lesz egészséges és kreatív az uzsonna Mit tegyünk, ha gyerkőcünk válogatós? Lepjük meg kreatív és finom uzsonna ötletekkel, ami még egészséges is!
Itt az ősz kedvence: a sokoldalú sütőtök! Nem csoda, hogy úgy odavagyunk a sütőtökért, hiszen nagyon sokféleképpen felhasználható. Mutatjuk hogyan!
Patás angyalok- a lovasterápia gyógyító hatásai Talán nem is gondolnánk, hogy milyen különleges hatással lehetnek ránk a lovak. Ismerkedjünk meg a lovasterápiával!
Büntetlen nassolás? Jöhet! Egy kis odafigyeléssel nem kell lemondanunk kedvenc édességeinkről! Jöjjön 3 egyszerű, kalóriaszegény recept!
Dinnye, te sokoldalú! Ha nyár, akkor jöhet a görögdinnye! De kevesen tudjuk róla, milyen sokoldalú zöldséggel van dolgunk! Most megmutatjuk!
Akkor most mi a helyzet a tejjel? Egészséges, nem egészséges? Jó ideje tart már a vita tudományos körökben és laikusok között egyaránt.