Balkezesek világnapja (+videó)

Augusztus 13-a a Balkezesek Nemzetközi Világnapja. Először 1976-ban tartották meg. Célja, hogy a balkezesek elnyomottságára hívja fel a figyelmet. Ha jobban belegondolunk, tényleg egy “jobbkezes világban” élünk. Ezt nagyon jól megmutatja néhány hétköznapi tárgy is, például az olló, az ajtó kilincs, a számítógép egér, vagy az autó sebességváltója.

Litle Girl Wearing Princess Costume in Meadow

 

Minden hetedik ember használja dominánsabban a bal kezét a jobb helyett, ezt nevezik balkezességnek. Ez nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat, ami a jobb agyfélteke dominanciával magyarázható. A jobb félteke a zene, művészet, kreativitás, érzékelés, érzelmek, területén dominál, a holisztikus gondolkozásmódért felelős, ezért hiszik sokan, hogy a balkezesek okosabbak mint a jobbkezesek, de ez persze nem feltétlen igaz. A balkezességet úgymond szerezni is lehet, ha 6 hónapig vagy annál hosszabb ideig nem használjuk a jobb kezünket. Ez azoknál figyelhető meg, kiknek a jobb kezét valamilyen lassan gyógyuló sérülés éri, a gyógyulás után a bal kezüket használják gyakrabban.

ds fskhs

 

Régen betegségnek nyilvánították a balkezességet, másképp néztek arra, aki nem a jobb kezét használta. Az iskolákban a balkezes gyerekeket pedig büntetésekkel szoktatták át a másik kézzel való írásra. Régen úgy tartották, hogy a “bal” rosszat jelent. Ma is sok olyan szavunk van, ami erre utal : balszerencse, balsors, balsiker, baleset, ballépés, valamint az ügyetlen szinonimájaként a kétbalkezes.

Items-Left-Handed-Kids

 

Természetesen a balkezesség nem jelenti azt, hogy valaki ügyetlen vagy béna. A hátrányok mellet van számos előnye is. Például a balkezes sportolók, harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.

 

Mivel a használati tárgyainkat jobbkezesekhez igazítják, a balkezesek jobb keze ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze. Ez mondjuk nagy előnyt jelenthet egy sebésznek, hogy mindkét keze ügyes. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg híres balkezes embert ismerhetünk, mint például: Leonardo da Vinci, Petőfi Sándor, Barack Obama, Puskás Ferenc, Angelina Jolie, Eminem és Lady Gaga.

left-handed-611

 

Egy gyors és érdekes teszttel mi is megállapíthatjuk, hogy melyik kezünket használjuk többet.

 

1. Kulcsoljuk össze kezeinket. Melyik hüvelykujjunk van felül?

 

2. Tapsoljunk. Melyik kezünk van fentebb?

 

3. Billentsük a fejünket az egyik vállunkhoz. Melyik vállunkat érintettük vele?

 

4. Tegyük karba a kezeinket. Melyik felkarunk van felül?

 

5. Fogjuk meg a seprűt és kezdjünk el seperni. Melyik kezünk van feljebb a seprűn?

 

6. Gyújtsunk meg egy gyufát. Melyik kezünkben van a gyufaszál?

 

Tény, hogy a balkezeseknek kicsit jobban oda kell figyelniük a dolgokra. Van már balkezes toll, balkezes olló, balkezes egér, és ahogy a technika fejlődik, nem sok olyan tárgy található már, amit egy balkezes ne tudna ugyanúgy használni, mint egy jobb kezes. De nézzük is mik lehetnek egy balkezes “nagy” problémái a mindennapokban:

Saját készítésű fürdőbomba: garantáltan feldobja fürdőzésed! Szereted a fürdőbombákat? Készíts sajátot 10 perc alatt! Csupán egy-két alapanyag kell, és máris gyúrhatod a masszát.
Ünnepek utáni méregtelenítés: megérdemli a tested! Vége az ünnepeknek, ideje visszaállítani a testünket használható üzemmódba. Méregtelenítésre fel!
Ezek az ételek idén sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról A karácsony nem igazán kedvez fogyókúránknak. A következő ételek kihagyhatatlan fogásai az ünnepi zabálásnak.
Így dekoráld ki otthonodat a téli hónapokra Dekorálásra fel! Így varázsolhatunk könnyen télies hangulatot otthonunkba!
Őszi sminktippek Elő a vadabb színekkel! Mutatjuk, melyek a legjobb választások a hideg időre.
Merjünk segíteni, ha baj van! Merjünk segíteni, mert életeket menthetünk! Nekünk néhány perc, másnak az élete múlhat rajta!
5 könnyen elkészíthető kozmetikum Gyorsan és könnyedén elkészíthető kozmetikumok. Ha szeretnéd tudni, mit teszel az arcodra.
Nyári sminktippek Te sem tudsz lemondani a sminkről még a nagy nyári melegben sem? Mutatjuk mit érdemes felkenni ilyenkor az arcodra.
Jóga jótékony hatásai Nem csak a testnek, de a léleknek is jó! Meg még sok minden másra is. Mutatjuk mire még!