Baja tehetségei: Knetig Emőke – judo

Tehát akkor hogy is van ez a gyengébbik nemmel? A küzdősportoknak – a férfiak mellett – rengeteg nő is hódol. Vannak olyan elszánt lányok, akiket nem rettent vissza egy-két lila folt vagy véraláfutás, attól hogy szép, kisportolt testük legyen. Következő bajai tehetségünk, Knetig Emőke kitartása és a sportba fektetett kemény munkája irigylésre méltó. Azt mondja, nála a judo már egyfajta függőség. 

Knetig Emőke

Knetig Emőke

Mikor kezdtél el judozni és miért?

Bátyám a Gyaxiba járt általános iskolába, ahol tantárgyként szerepelt a judo. Annyira megtetszett neki, hogy sulin kívül is elkezdte csinálni. Ekkor 5 éves voltam. Persze mit csinál a kis hugica? Mindenben a bátyját akarja utánozni. Így kerültem a judo közelébe először. Azonban rá 2-3 évre abba is maradt, szintén Dávid miatt, mivel kezdett keményebbé válni az edzés, és nem akarta tovább csinálni, nélküle viszont már én sem. Az akkori edzőnk, Kelle László viszont úgy gondolta, hogy jó mozgásom van, ezért azt mondta a szüleimnek, ha már nem judozok, mindenféleképpen sportoljak valamit. Így került képbe az úszás, tenisz, triatlon, tánc, és a karate, amiben 2010-ben viszonylag nagyobb sikert értem el, ezért jelöltek 2011 év leány utánpótlás sportolójának, amit a sportbál keretein belül hirdettek ki. Ekkor 17 éves voltam. Itt bemutatóztak a judosok, és jött egy olyan érzés, hogy megint bele kell vágnom, és azóta csinálom.

Knetig Emőke: alsó sor balról a második

Knetig Emőke: alsó sor balról a második

“”

Mikor volt az első versenyed, és milyen eredményt értél el?

Az első versenyem egy kisebb hazai rendezésű nemzetközi verseny volt, ami viszonylag erősre sikeredett, két válogatott versenyző jelenlétével, az öt fős súlycsoportomban. Végül harmadikként zártam a versenyt. Ekkor judoztam 4-5 hónapja. Nem is nagyon akartam még versenyezni, elég korainak éreztem felvenni a versenyt olyanokkal, akik több mint 10 éve edzenek. Abban az évben még más sportágban is igazolt versenyző voltam. Viszont ez a verseny elindította a lavinát, és onnantól kezdve elindítottak a nagyobb hazai versenyeken is, majd később az Európa kupákon.

 

Számomra a legemlékezetesebb eredményem az első I. Osztályú Felnőtt Magyar bajnoki bronzérmem. Elég kilátástalan versenynek indult. Sokan mértek be az 57 kilogrammos súlycsoportba, és a mezőnyt elnézve, annak, hogy meccset nyerjek elég minimális esélye volt. Előtte másfél hónappal volt egy komolyabb könyöksérülésem, és még nem tudtam rendesen használni a karomat. Mindezek ellenére a négy között kaptam csak ki, és a bronzmérkőzést is sikerült megnyernem.

 

A másik az idei Budapest Grand Prix. Bár nem értem el helyezést, a legjobb 16 között kaptam ki a későbbi győztestől, de egy ilyen nagy versenyen szerepelni eszméletlen érzés, főleg amikor egy győzelem után az egész aréna neked tapsol.

11817279_925867944137948_7055892579867024168_n

“”

Miért szereted csinálni? Mit érzel egy edzés vagy egy meccs alatt?

Ennyi év után mondhatni napi rutinná vált. Nagyon sok nehézsége, negatív oldala van, mikor fáradtan is edzeni kell, egymás után több versenyre is le kell fogyni, egy edzőtábort akkor is végig kell csinálni, ha már alig van ép bőrfelület a kezemen. De úgy gondolom, ezekért kárpótol a sport. Nálunk egy nagyon jól összeszokott társaság van, így könnyebb átesni a holtponton, még akkor is, ha ez egy egyéni sport, nagy szerepe van a csapatnak. Versenyeken ők támogatnak, habár annyira a meccsre koncentrálunk, hogy általában nem halljuk egymás szurkolását. Sokan azt gondolják a judoról, hogy ez egy erősport, és csak tologatják egymást a tatamin az emberek. Ez nem így van. Nagyon nagy agyjáték, 4 percem van, hogy összerakjak egy meccset, kitaláljam mit reagál az ellenfelem, mi lehet a technikája, ezért nem is fizikailag fáradok el, inkább fejben. Ilyenkor a nagy zajból csak az edzőm szavait hallom ki, és próbálom követni az utasításokat. Meccs után pedig arra sem emlékszem, hogy mit csináltam, annyira az adrenalin hatása alatt vagyok.

11822338_925867634137979_2065038709813023774_n

“”

Volt már valamilyen komoly sérülésed? 

Az a sportoló, aki még nem sérült meg életében, vagy nagyon szerencsés vagy nem sportol igazán. Sérüléseim sajnos mindig vannak. Szinte nincs olyan testrészem, ami még nem sérült meg. Szerencsére egyik sem volt olyan komoly, hogy műteni kellett volna. Két sérülésem van, ami nem gyógyult meg maradéktalanul. A könyököm az U23-as Országos Bajnokságon sérült, az első meccsemen karfeszítést csináltak rajtam, amit későn kopogtam le, ezért ha sokáig van behajlítva a karom, vagy nyomás alatt van, akkor lezsibbad a gyűrűs és a kisujjam. A másik sérülés edzőtáborban történt. El voltam már fáradva fizikailag és fejben is. A nap utolsó edzése volt, az utolsó küzdelem és az utolsó 10 másodperc. Fordultam ki egy dobásból, ami elég szerencsétlenül sikeredett, és lecsapódott a bokám. Erre folyamatosan rásérülök, így nehezen tud gyógyulni. Azonban rám mindig jó hatással van egy sérülés. Ha egy verseny előtt lesérültem vagy beteg lettem, mindig jól ment a judo.

11811499_925867940804615_3532216626098546077_n

“”

Mik a terveid a jövőre nézve?

Egy éve kezdtem meg az egyetemi tanulmányaimat. A Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvostudományi Karának, általános orvos szakos hallgatója vagyok. Egyenlőre minden percemet lefoglalja az edzés és a suli, és így lesz ez még jó pár évig. Ez sajnos csak úgy működik, hogy fél évre előre beosztom minden percemet, hogy haza tudjak jönni edzésre, és az óráimon is rész tudjak venni. Persze a családom és a csoporttársaim segítsége nélkül ez lehetetlen lenne.

Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Baja tehetségei: Zsilinszky Bianka – tánc "Szeretem Baját, szeretek itt élni. Ha pedig van egy célod, akkor az a fontos, hogy higgy magadban és dolgozz kitartóan."
Megkérdeztünk Benneteket, hogy tetszik az új buszvégállomás Új helyre került a buszvégállomás. Buszokat találtunk, de utast nem sokat. Mi történt a helyi buszozással? Megkérdeztük.
Megkérdeztük: vállalt-e nyáron munkát? Megkérdeztük a bajai fiatalokat, hol dolgoznak a nyáron, és mire költik a fizetésüket.
Éttermi etikett Étterembe szeretnél menni, de nem tudod mit hogyan? Íme néhány szabály, amit nem árt, ha betartasz.
Jobbulást Neked, Sugó! Szeretett Sugovicánk betegeskedik, várja a megváltást jelentő zivatart. Megkérdeztük, pontosan mi is történik ilyenkor.
Baja tehetségei: Oroszlán Krisztián – tánc "Amikor elérem a kitűzött célom, akkor érzem, hogy a sok gyakorlás és munka, a kihagyott bulik, végül mind megtérülnek."
Nagy bajai kávézóteszt 2015 Körbejártunk néhány kávézót szeretett városunkban. Mutatjuk mi az általunk felállított ranglista.