Tombol a szelfi-mánia! (+priceless videó)

Már a fényképészet őskorában készítettek a fényképészek önfotókat. De sokkal régebbre is visszatekinthetünk ebben a témában. Számtalan művész festette meg önarcképét vagy örökítette meg szobor formájában. Az első ismert önarcképet Aquila János alkotta meg a 14. században. A megrendelők megengedték neki, hogy a freskóira saját arcát is ráfesse. 


Mások igazi mesterei lettek az önarckép festésnek:

dürer

Albrecht Dürer

rembrandt

Rembrandt

van gogh

Vincent Van Gogh

 

Digitális kor és a szelfi

A digitalizáció hozta magával a digitális fényképezőgépet, és az emberek egyre fontosabbnak tartották megörökíteni barátaikat és saját magukat. 2002-ben használták először a “szelfi” szót. Akkor már a mobiltelefon elvárt tartozéka volt a kamera, igaz még csak a hátlapon. Ahhoz azonban, hogy valaki önmagát tudja fényképzeni vagy kicsavarta a csuklóját vagy tükör elé állt. Itt csapott le a nagyvilágra a fürdőszoba, mint háttér. Diszkrétebb esetekben csak csempe fal, de egyre gyakoribbak lettek a WC kagyló előtt pózoló lányok és fiúk fotói. Ebből az időből származik a “pózolj wc kagylóval” szleng, aminek aztán megszámlálhatatlan változata alakult ki.

 

A technika pedig kiszolgálta az igényeket. A szelfi készítők életének megkönnyítésére a tervezők előrukkoltak  az előlapi kamerával majd a szelfi bottal. A termék marketing szerint, így nem kell megkérni senkit, hogy készítsen rólunk egy fotót, és ha az egész társaságot akarjuk megörökíteni akkor sem hiányzik majd senki a képről.

selfie-stick

Szelfi bot

 

Az internet telefonokba költözése pedig lehetővé teszi, hogy minden mozzanatunkat, akár magányos perceinket is megosszuk a világgal, egy olyan képet közvetítve magunkról, ami nekünk tetszik és azonnali visszaigazolást várunk, hogy mások is lájkolják e azt.

selfie shoe

Selfie cipő: reméljük csak vicc

 

A szelfi divat is változik. Mindig jön egy ötlet valahonnan, amit milliók követnek. Jelenleg a köldök szelfi tombol, vagyis hogy ki éri el a köldökét hátratett kézzel ellenkező irányból. (én nem – a szerk.) De volt már szemetessel pózolós szelfi divat is, szoptatós szelfi, reggeli kávés szelfi kompozíció, popsi szelfi, celluxozott fejes szelfi is.

index_6073_cellux-08

Gratulálunk a fiatalembernek a szép és ízléses celluxos szelfihez.

köldök

Köldök szelfi.

 

Nehéz válaszolni arra a kérdésre, hogy művészet e a szelfi. Mint ahogy a fényképészet művészet, így a szelfi készítést is tekinthetjük annak. Viszont nem minden fénykép rendelkezik művészeti értékkel, ez alapján a szelfi fotók között is különbséget kell tennünk. 

A szelfi enged a közönség igényének, és egészen közel megy a hétköznapihoz, annyira közel, hogy az már mintha túl távol esne a művészettől.

 

Lassan mindenkit hatalmába kerít a szelfi örűlet, és ez idővel valószínűleg a kultúrában is tükröződni fog. Hogy ez jó vagy rossz mindenki döntse el maga. Ebben a műfajban viszont mindennél jobban érvényes a mondás, miszerint a kevesebb néha több. Gondoljunk erre, és csak mértékkel szelfizzünk, úgy az értéke is nagyobb lesz.

 

 





Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
8 bizarr szépségápolási módszer Megdöbbentő dolgokat vagyunk képesek kipróbálni a szépségért. Igen, és ez így megy évszázadok óta.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
Minden, amit a kutyatápokról tudni érdemes Régóta tudjuk: nem a legdrágább a legjobb. Olyat is mutatunk, amellyel Te is tesztelheted, milyen tápot adsz a kutyádnak.
A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.