50 éves J. K. Rowling

Ma ünnepli 50. születésnapját Joanne Kathleen Rowling, a Harry Potter könyvek szerzője. Ennek alkalmából összeszedtünk néhány érdekes tényt az írónőről, hogy tisztelegjünk a munkássága előtt. 

 

Talán kevesen tudják, hogy Harry Potter “szülőanyja” Joanne Rowling néven látta meg a napvilágot. A Kathleent, nagyanyja nevét csak azért vette fel, hogy a kiadó – mely attól félt, hogy a fiúk majd nem akarják egy női szerző könyvét olvasni – két kezdőbetűt tehessen a valódi keresztneve helyére. 

jk-rowling-main_3178708k

 

Tanulmányai elvégzése után egy emberi jogokért küzdő civil szervezetnél dolgozott rövid ideig. A fiatal varázslótanonc történetének alapötlete, 1990-ben, egy  Manchesterből Londonba tartó vonaton fogalmazódott meg benne. A sorozatot már kitalálásakor hét kötetesre tervezte. Rowling elmondása szerint, mire leszállt a vonatról, a King’s Cross pályaudvaron, már nagyjából kirajzolódott a fejében a történet nagy része. 

 

A sztorin ebédidőben dolgozott, kávéházakban, pubokban, majd 1991-ben felmondott munkahelyén, és Portugáliába költözött, ahol angolt tanított. Ekkor már gőzerővel dolgozott az első köteten, és itt tartózkodása első hetében írta meg kedvenc – Edevis tükre című -fejezetét. 1992-ben rátalált a szerelem, egy évre rá pedig megszületett kislánya, Jessica. Házassága gyorsan véget ért, így lányával Skóciába költöztek, ahol egyedülálló anyaként nehezen tudott boldogulni. 

wll8iikzcwcnx5gp6nh7

 

Mivel lakása fűtetlen volt, lányával egész napját egy kávézóban töltötte, és itt fejezte be a sorozat első részét. Kiadót keresvén sorban elutasították, mivel a cselekményt túl bonyolultnak találták, ami nem illik az ifjúsági irodalom sorába. Végül az angliai Bloomsbury Children’s Books kiadónak sikerült eladnia a Harry Potter és a bölcsek köve kéziratát. Az írónő franciatanárként dolgozott, amikor megtudta, hogy kiadják a könyvét, amit élete legszebb pillanatának tart. 

 

Bár Rowling azt gondolta, nem fogják felfedezni, szerencsére tévedett, és sorra kapta az elismeréseket, díjak formájában, 1998-ban pedig már az USA-ban is megjelent a sebhelyes homlokú varázsló első története. Ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a sorozat írásának szentelhesse. 

 

2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait. A szeptológiát 2007-ben fejezte be, mely hatalmas sikert aratott. A könyvek 115 országban 74 nyelven jelentek meg, és több mint 450 millió példány fogyott el belőlük. Az utolsó négy kötet egymás után állította fel leggyorsabban eladott könyvek rekordját.

 

A fan-ek örömére Rowling még több betekintést adott a varázslóuniverzumba, A kviddics évszázadai, a Bogar bárd meséi, illetve a Legendás állatok és megfigyelésük kiegészítő kötetekkel. Utóbbiból filmtrilógia is készül, melynek első részét 2016-ban láthatjuk a mozikban. A filmben már nem fognak szerepet kapni Harry Potter és barátai, mivel cselekménye 70 évvel korábban játszódik majd. A forgatókönyvet Rowling jegyzi. 

1_original

 

Az írónő egyébként folyamatosan publikál Harry Potter történeteket, novellák formájában, Pottermore nevű oldalán. A világhírű és dúsgazdag asszony nem sokat árul el magánéletéről, szinte alig ad interjúkat, és rengeteget adakozik. Vagyonát nagyobbra becsülik, mint a királynőét. 

 

Rowling bebizonyította, hogy a Harry Potter után is van élet, és olyan zseniális könyvekkel örvendeztetett meg bennünket, mint az Átmeneti üresedés és a Kakukkszó, melyet Robert Galbraith álnéven adott ki. Az írónőt Isten éltesse, és reméljük még sok remek történettel ajándékoz meg minket, olvasókat.

Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
66 éve hunyt el a Nagy Testvér megálmodója Angszoc, Gondolatrendőrség, újbeszél. Ismerősek? Ha igen, biztosan olvastál már Orwellt.
Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Zsigmond Vilmos sajátos technikájával volt képes meghökkentő látványt nyújtani Az Oscar-díjas magyar operatőrre, Zsigmond Vilmosra emlékezünk, akinek rengeteget köszönhet a filmes szakma.
Megnéztük! Az Erő újra velünk van! SPOILERMENTES! Vártuk, megérkezett, megnéztük. Ilyen volt a Star Wars: Az ébredő Erő.
35 éves korunk egyik legtehetségesebb énekesnője Christina Aguilera ma ünnepli születésnapját. Megnéztük, hogyan lett a Disney Channel üdvöskéjéből szexi díva.