Jobbulást Neked, Sugó!

Nagy szerencsénk, hogy szeretett kis városunk nem csak egyetlen fürdésre alkalmas folyóvízzel rendelkezik. Elég nagy bajban lennénk, ha csak a Sugovica vízében hűthetnénk le magunkat, egy forró nyári napon. Sajnos neki sem kedvez a kánikula, vize zöldes színű, koszos és büdös. Amíg a Sugó lábadozik, addig a strandolni vágyók igényeit a Duna elégíti ki. Utánajártunk, miért is lett ilyen a víz. Segítségünkre volt Petrity György, a Bajai Horgászegyesület elnöke.

DSC02635

 

“A vizet a benne nagy mennyiségben elszaporodott zöld algák színezik be. Ez majdnem minden nyáron így van, amikor huzamosabb ideig tart a kánikula, mivel a Ferenc-csatorna felé nem folyik a víz, ezért a Sugó úgymond egy helyben áll. Ez a víz, ami a mederben van, majdnem két hónapja van itt, ezért nem tud tisztulni, felfrissülni. A nagyobb baj viszont az, hogy az oxigén a víz alsó rétegeiből eltűnik, ami azt jelenti, hogy a halak nem tudnak a fenékről táplálkozni. A Sugovica alján egy nagyon vastag iszapréteg található, ami a vízmennyiség szempontjából nagyon rossz. Ráférne egy alapos kotrás. A víz maga nem büdös. A kellemetlen szagot a parton, a szárazra került kövek és a köztük megbújt vándorkagylók elpusztult tetemei adják” – mondta az elnök.

DSC02645

 

A legjobb lenne, ha egy erőteljes lehűlés jönne. Az eső is visz oxigént a vízbe, illetve a szél is átmozgatja, megforgatja. Egy zivatar jócskán javít a vízminőségen, arról nem is beszélve, hogy lehűtené a jelenleg 29 fokos Sugovicát.

sugo

2015.07.23 – Hopp, ez kint maradt?

 

“A halak ilyenkor körülbelül egy méteres vízmélységben találhatóak, tehát aki horgászni szeretne, ne is próbálkozzon mélyebb helyen, mert nem fog a horgára akadni semmi. A halak húsának íze ilyenkor változhat, hiszen kénytelenek táplálékot szerezni, így eszik az algát. Furcsa íze lesz a húsnak, ezért ha ilyen halat fogunk, jobb ha több hétig, tiszta vízben úsztatjuk, így kitisztulhat. Bajunk nem lesz a hal húsától, sőt aki nem eszik sűrűn, az észre sem fogja venni, persze nekünk bajaiaknak feltűnő a furcsa íz” – állapította meg Petrity György.

DSC02651

 

A strandolók csak saját felelősségre menjenek a vízbe, elég sok fertőzést el lehet ilyenkor kapni, illetve a fürdőruhát is beszínezheti az algás víz. Aki fürdeni szeretne, válassza inkább a Dunát, hiszen a vize nemcsak hűvösebb, de tisztább is.

Rossz szezont zártak a horgászok A különösen hosszan tartó alacsony vízállás és a meleg lenullázta a horgászatot a Sugovicán. Petrity Györgyöt kérdeztük.
Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Megkérdeztünk Benneteket, hogy tetszik az új buszvégállomás Új helyre került a buszvégállomás. Buszokat találtunk, de utast nem sokat. Mi történt a helyi buszozással? Megkérdeztük.
Megkérdeztük: vállalt-e nyáron munkát? Megkérdeztük a bajai fiatalokat, hol dolgoznak a nyáron, és mire költik a fizetésüket.
Éttermi etikett Étterembe szeretnél menni, de nem tudod mit hogyan? Íme néhány szabály, amit nem árt, ha betartasz.
Baja tehetségei: Knetig Emőke – judo "Nem számít, hogy valaki tehetséges vagy sem, csak az, hogy megcsinálta. Büszke lehet magára, hogy erősebb mint tegnap".
Nyári sminktippek Te sem tudsz lemondani a sminkről még a nagy nyári melegben sem? Mutatjuk mit érdemes felkenni ilyenkor az arcodra.
Nagy bajai kávézóteszt 2015 Körbejártunk néhány kávézót szeretett városunkban. Mutatjuk mi az általunk felállított ranglista.
Eljött ez a nap is. Kitört a nyári szünet! ! Ó! IÓ! CIÓ! ÁCIÓ! KÁCIÓ! AKÁCIÓ! VAKÁCIÓ! Vége a sulinak. Nektek mi a tervetek a nyárra? Bajai diákokat kérdeztünk.