A külföldi munkavállalás buktatói

Saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen balul sülhet el, ha az ember csak fél-információk birtokában, kockázatot vállalva megy ki dolgozni egy másik országba. Összefoglalom ami velem történt, hogy ezzel felhívhassam a külföldre készülők figyelmét az esetleges veszélyekre.

 

Az első és legfontosabb, hogy kerüljük a munkaközvetítőket. Ha mégis rajtuk keresztül szervezzük le a dolgokat, mindenekelőtt írjunk alá egy szerződést a szolgáltatás igénybevételéről. Szerepeljen rajta, hogy milyen utazási szolgáltatást és szállást kapunk, mennyi pénzért, valamint hogy a munkaközvetítő díjat mikor, milyen formában, és ki köteles kifizetni, illetve milyen összegről van szó, és a papírt mindkét fél írja alá. Én itt buktam a legnagyobbat. Az én közvetítőm telekocsival utaztatott ki, ami ugyan sokkal olcsóbb volt, mint bármi más, de az összes többi szolgáltatás, amit kaptam, messze nem az volt, mint amit ígért. Semmilyen papírt nem írtam alá vele, azt mondta, mire ideérek, minden itt lesz. Naiv voltam, és hittem neki. Nos, íme a döntés, ami NEM HELYES.

Job

 

“A szállása közel lesz a munkahelyhez, egyedül lesz és lesz internet is.” A valóságban 40 perces kocsiút, szállás egy szomszéd országban, rossz körülmények, lakótárs, semmi internet. Kértem egy másikat. Az sem volt sokkal jobb: 50 perces buszút minden nap, havi 35 euro bérletre, lakótárs, semmi internet. 
“Az első hónapban 1000-1100 eurót kap, utána, ha betanult, 1200-at.” Ehhez képest 900 euró volt a fizetségem, melyből 250 levonásra került, mint munkaközvetítői díj. Jogosan? Nem…, de vajon jogosan lett volna az enyém? Mivel nem volt papír alapú megállapodás, és be sem voltam jelentve, engem sem illetett meg, hiába dolgoztam meg érte.

Travel

 
Itt jön a második fontos pont: bármelyik országba megyünk, nézzünk utána a bejelentésnek. Lakcím, betegbiztosítási szám mindenképp szükséges hozzá. Ez volt az, ami nekem gyanús volt. Laktam valakinél, bejelentés nélkül, és két hétig vártam arra, hogy a főnököm egyáltalán beszéljen velem a hivatalos dolgokról. Előtte nem volt rá hajlandó. Kiderült, hogy 1 nappal az ittlétem után máris be kellett volna jelentenie, de azzal a lakcímmel, ahol tartózkodtam, nem is lett volna lehetséges. Így eljöttem a munkahelyről, 250 euró mínusszal, és egy napom volt új szállást találni. Megoldódott, de nem volt egyszerű.

 
Ha a hivatalos dolgokkal rendben vagyunk, akkor sajnos akadhat egyéb akadály is. Sokan vannak, akik nulla, vagy minimális nyelvtudással mennek ki külföldre. Valóban akadnak olyan munkák, ahol nem igazán fontos az adott ország nyelvén való megszólalás. Ám nagy előnyt jelent, ha beszélünk mást is, mint az anyanyelvünket. Az én helyzetemben legalábbis így volt. Ha nem beszélnék németül és angolul, akkor képtelen lettem volna elintézni bármit is, és már rég otthon lennék. Tehát ha olyan munkát vállalunk, amihez szükséges a kommunikáció, legjobb, ha leporoljuk a régi tankönyveinket, vagy veszünk pár különórát.


 
A következő fontos dolog: a pénz. A blogomban részletesen beszámoltam az engem ért nehézségekről, és az anyagi problémákról, melyekkel még most is küszködök. Nagy általánosságban annyi tanácsot tudok adni, hogy mindig a legrosszabb helyzetre kell felkészülni. Nem kétszer, hanem mondjuk háromszor annyi pénzzel kell elutazni, mint amennyit valóban szánnánk az útra, és a kezdeti költségekre. Nagy slamasztikába kerülhet, aki kifogy a tartalékaiból.

 
 
Végül, de nem utolsó sorban megemlíteném a dolgokhoz való egyéni hozzáállást. Ez azt jelenti, hogyha külföldön vállalunk munkát, akkor kemény fába vágjuk a fejszénket. Sok mélypont, és sok elgyengülés van az elején. Aki nem elég határozott, és talpraesett, vagy úgy érzi, nagy falat még neki az országhatár elhagyása, az adjon még egy kis időt magának. Tervezzen, számoljon, készüljön fel lélekben is, mert elhagyni a családot, barátokat, a megszokott életet nem egyszerű. Aki viszont felkerekedik, az határozottan, és felkészülten mindig csak előre nézzen, és később biztosan nem fogja megbánni!

 

Pincér voltam külföldön Ha menni kell, menni kell. Én is mentem, de letelt az időm. Ilyen volt a külföldi meló.
Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet Szólásszabadság, vagy gyűlöletbeszéd? Ákos egy egész ország érzelmeire hatott néhány mondattal.
Milyen fát válasszunk? – Fenyővásárlási kisokos Ne essünk pánikba, ha még nem vettünk karácsonyfát! Lehetőség bőven akad. Neked milyen van?
Megkérdeztük: németek a migránshelyzetről Egy német kistelepülésen kérdeztük meg az ott élőket, hogyan vélekednek a százezer számra érkező bevándorlókról.
Hogyan spóroljunk az iskolakezdésen? Nem mindenkinek vidám a tanév kezdete. Pláne nem akkor, amikor több tízezres költségekkel jár. Gondolkodjunk előre!
Élet a komfortzónán kívül "Járt utat járatlanért, el ne hagyj"- tartja a mondás. Talán nem mindig ez a legjobb megoldás. Van, hogy lépni kell.
10 dolog amit ne felejts otthon, ha nyaralni mész Már pakolod a bőröndödet? Mielőtt becipzárazod, kukkants bele ebbe a listába! Ugye, semmit nem felejtettél el?
Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már… ,,Ezek a mai fiatalok, semmihez nem értenek, későn házasodnak, nem tudnak dolgozni!" Avagy ítélni könnyebb, mint érteni.
Megkérdeztük: Vásárolsz-e vasárnap? Országszerte akadnak támogatói és ellenzői a vasárnapi nyitva tartásnak. És mi a helyzet Baján?