Kis igényű állatok, lusta gazdiknak

Kezdő háziállattartók gyakorta esnek abba a hibába, hogy nem a saját életvitelüknek megfelelő kedvencet választanak. Aki otthon, vagy napi 6-8 órában dolgozik, az megteheti, hogy egy kutyát, vagy macskát, esetleg nagyobb testű rágcsálót tartson. Akadnak viszont olyanok, akik szinte csak aludni járnak haza, így egyszerűen nem fér bele az idejükbe egy nagyobb igénnyel bíró állat gondozása. Olyan házi kedvenceket gyűjtöttünk most össze, akik kisebb idő- és táplálkozási igénnyel tarthatók, akár szűkebb helyen is.

pets-6-2

Ha hüllőt szeretnénk, ideális választás az ékszerteknős. A kis páncélos állatkák számára olyan terráriumot rendezzünk be, amelyben egy picivel magasabb a vízszint mint az állat, hogy le tudjon bukni a víz alá. A kisebbeknek 28℃-os, a nagyobbaknak szobahőmérsékletű vizet biztosítsunk. Emellett szükség lesz kövekre, és egy neki való lámpára, hogy “napozhasson”. Legjobb, ha fagyasztott csali-hallal etetjük őket.

Eublepharis_macularius1

 

A gekkókkal sem lesz sok gondunk. Büszke leopárdekkó-tulajdonosként  kijelenthetem, hogy ezek a kis házi kedvencek az egyik legstrapabíróbb jószágok, akikkel eddig dolgom volt. 1-2 hétig is kibírják kaja nélkül, és ha pár napig nem ég a lámpájuk, akkor sem lesz különösebb bajuk. Elég gyakran vedlenek, de nem kell megijedni – ahogy azt én tettem első alkalommal – direkt eszik meg a saját ledobott bőrüket, mert számukra értékes tápanyagokat tartalmaz. Ők is szeretnek fürdeni, lapos tálba töltsük nekik az ivó- és fürdővizet. Lisztkukacot, tücsköt, és gyászbogárlárvát fogyasztanak legszívesebben, de van, amelyik válogatós. Az én egyik példányom pl. csak és kizárólag tücsköt eszik. Tiszta luxus… Jó tanács: ha nem akarjuk őket szaporítani, de többet szeretnénk venni, legjobban akkor járunk, ha nőstényeket tartunk együtt. A nem csak tücsköt fogyasztó példányom ujjai például azért hiányoznak, mert már túl van a vízkeresztségen, és szíve választottja nem volt túl gyengéd annak idején… vagyis nemes egyszerűséggel lerágta azokat.

eger

Sosem értettem az egérfóbiásokat, szerintem tök aranyos kis állatok. Rájuk is érvényes a 2 lány-szabály, jól meglesznek, egyedül nem érzik túl rózsásan magukat. A ketrec/terrárium aljára faforgácsot helyezzünk, illetve biztosítsunk számukra golyós itatót, búvóhelyet. Magkeverékkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálkoznak. Egy rossz hír: éjszaka elevenebbek, tehát aki nem alszik mélyen, azt zavarhatja a szöszmötölés.

guppy-fish

Ha a halakat kedveljük, jó választás lehet valamilyen fajta elevenszülő fogasponty beszerzèse. Nekem gyerekkoromban volt sok, a kedvenceim a guppik voltak. Akadtak érzékenyebb fajták, de többsége alkalmasnak bizonyult egy gyerek-gazdi számára. Hetente kb. 3 alkalommal etettem őket, de ha elmentem nyaralni egy hétre, akkor sem haltak bele. Rengeteg színváltozatban megtalálhatóak, szép díszei a szobának.

 mit-mondhat-a-zebrapinty-az-emberi-nyelvrol-1

A madarak rajongói se csüggedjenek, ha nincs túl sok idejük. A zebrapinty elvan az ember fokozott gondoskodása nélkül is. Tálcás kalitkában helyezzük el őket, hogy könnyebb legyen a takarítás. Tegyünk be etető-és itatóedényt, amely lehetőleg műanyag legyen, és automata, így elegendő lesz 2-3 naponta cserélni a tartalmukat. Szeretnek fürdeni, erre is biztosítsunk nekik egy edényt. Nekik való magkeveréket bármelyik kereskedésben be tudunk szerezni, ezen kívül tyúkhúrt, petrezselyemzöldet, salátalevelet, esetenként főtt tojást és sajtot is adhatunk nekik.

Csodálatos természet: Sárkányok márpedig léteznek! Földünk számos különleges állatfajnak ad otthont, sokan közülük akár mesebeli lények is lehetnének.
8+1 tipikus arc a tömegközlekedésből Kellemes és kellemetlen utastársak mindig akadnak. Kérdés, melyiket fogjuk ki éppen.
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.
Esik a hó? Mesélj még! Ez az évszak sem telhet el idegesítő posztok nélkül. Te hányszor csaptad le a laptopot az ünnepek alatt?
“Szükség van a bajai szakemberekre” Új szakot indít jövőre az Eötvös József Főiskola. Dr. Melicz Zoltán rektor mesélt a tavalyi évről és a közeli tervekről.
Új könyvvel, boldogan zár évet Hosszú Katinka A bajai úszónő büszkén mesélt az elmúlt évről, és reménykedve tekint a magyar úszósport jövőjére.
4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!