Egy hét, két jelentős felfedezéssel

Az elmúlt héten két nagy csillagászati felfedezés is lázban tartotta a tudomány szerelmeseit. Amerikai kutatók gigantikus fekete lyukat találtak, illetve a New Horizons nevű űrszonda elhaladt a Plútó mellett, és kiderült néhány új érdekes információ a törpebolygóról, amit eddig nem is sejtettek a tudósok. 

 

Gigantikus szupermasszív fekete lyuk

 

A majdnem 7 milliárd naptömegű CID-947 névre keresztelt fekete lyukat a Hawaii-szigeteken található W.M. Keck Obszervatórium, a NASA Chandra Obszervatórium, valamint az Európai Űrügynökség XMM-Newton műholdjainak segítségével tanulmányozták. 

921104_1_0712-supermassive-black-hole-edit.jpg_standard

Kép:  ESA/Hubble

Az égitest – ami az egyik legnagyobb fekete lyuk, amit valaha felfedeztek – igen korán, mintegy 11,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezhetett, körülbelül kétmilliárd évvel az Ősrobbanás után. A kutatók nem is a fekete lyuk méretén, hanem az azt körülvevő galaxisén lepődtek meg, hiszen a tudósok eddig úgy gondolták, hogy egy átlagos méretű galaxisban nem alakulhat ki ekkora fekete lyuk. 

 

Nagyobb, mint gondolták

 

A hét másik – talán még nagyobb – szenzációja a Plútó, illetve holdja, a Charon volt, ugyanis a NASA New Horizons nevű szondája elhaladt a két égitest mellett, és kiderült, hogy a törpebolygó nagyobb, mint ahogy eddig hittük. Igaz nem sokkal, átmérője az eddig feltételezett 2368 km helyett 2370 km. Ebből a megállapításból következtetnek a csillagászok arra, hogy milyen anyagból tevődik össze a törpebolygó: nagyrészt kőzetek, kevésbé jég alkotja. 

Pluto-Main-4

Kép: NASA

A 2006. január 19-én útra bocsájtott űrszonda 2015. július 14-én mintegy 15 km/s-os sebességgel haladt el a Plútó mellett, és készített nagyon jó minőségű képeket a törpebolygóról, illetve holdjáról. Az űreszköz májusban még igen pixeles fotókat küldött a Földre, viszont 77.000 km -re megközelítve az égitestet, már több részlet is feltárult a csillagászok szeme előtt. 

8914379_3c17473c660cfbe802e08865888a9541_wm

A Plútó májusban és júliusban (Kép: Tóth András twitter)

A felszínközeli felvételek újabb meglepetéseket okoztak a kutatók számára, hiszen a képekből kiderült, megközelítőleg 3500 méter magas hegyek emelkednek a törpebolygón, melyek csúcsait jég borítja. A NASA tudósai szerint a hegyek nem lehetnek idősebbek 100 évnél, ami igen fiatalnak számít, nézve a Naprendszer 4,56 milliárd éves korát. A fotókról kiderült továbbá, hogy a Plútón szinte alig találhatók kráterek, ami arra utalhat, hogy a törpebolygó ma is aktív lehet geológiailag.

nh-plutosurface

A Plútó felszíne (Kép: NASA)

A Plútó legnagyobb holdjáról, a Charon-ról készült felvételek tanulmányozása során óriási szakadékegyüttest fedeztek fel, melyek legnagyobbja jóval nagyobb és mélyebb, mint a Földön található Grand Canyon. 

8931205_a26c83d17131788f7c2dd066a85a5bd5_wm

A Charon (Kép: NASA)

A New Horizons teljesítette legfőbb küldetését, így tovább száguld a világűrben. Legközelebbi célja a Kuiper-öv egy vagy két égitestének meglátogatása, mielőtt elhagyná a Naprendszert. Tudományos szempontból remek hét van mögöttünk, soha rosszabbat! 

Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Elkezdődtek a munkálatok a Kiserdőben Épül a kalandpark a Kiserdőben, nyár elejére kész is lehet.
Soha rosszabb meccseket! Remek meccseken vagyunk túl. Lássuk, mi történt a keddi és szerdai játéknapokon.
Nem látta, spori? Oscart neki! Néhány focista már művészi szintre emelte a műesést. Téged is bosszant?
Jó meccseket hozott a BL folytatása Izgalmas és gólgazdag találkozókat hozott a BL egyenes kieséses szakaszának kezdete.
Kína a gravitációs hullámok űrbéli megfigyelésére készül A Tajcsi" (Taiji) nevű program az összeolvadó bináris fekete lyukak gravitációs hullámait tanulmányozza majd.
Kínából rendeltem tabletet Nem is olyan gagyik a kínai cuccok? Tablet-tesztünkből ez is kiderül.
Kipróbáltuk: FIFA 16 Kipróbáltuk az EA SPORTS legújabb focis játékát, a FIFA 16-ot.
Kipróbáltuk: Huawei Ascend Y550 Kipróbáltuk a kínai gyártó egyik alsó- középkategóriás készülékét. Kevés pénzért egész jó telefon kerülhet a kezünkbe.