Balaton vs. Bodensee

“Nekem a Balaton a Riviéra”, másnak meg a Bodensee. Mindkettőt kipróbáltam, lássuk hát a hasonlóságokat és a különbségeket!

WP_20150713_16_25_27_Pro_1_1

A sejtelmes Bodensee

Először nézzük a száraz tényeket: A Balaton 77 km hosszú, legszélesebb szakasza 14 km, legnagyobb mélysége kb. 12 méter. A Boden-tó ennél kicsit kisebb, maximum hosszúsága 63 km, maximum szélessége 14 km, és 3 ország is magáénak tudhatja: Ausztria, Németország és Svájc. A maga 250 méteres mélységével viszont messze lepipálja a mi tavunkat. A víz hőmérsékletete nekem kb. ugyanolyannak tűnt, átlagban huszonpár fokos mindkettő, a nyári hónapok legtöbb napján nagyon kellemes, és fürdésre abszolút alkalmas. Aki inkább úszni akar, nem pedig pancsolni, jobban teszi, ha a külföldi vizet látogatja meg.

 

Személy szerint az ausztriai Lochau strandján voltam, és pár lépés után már lubickolhattam is, nem úgy mint a Balcsi déli partján, ahol inkább birodalmi lépegetőt szoktam játszani, de mondjuk annak is megvan a maga szépsége. A strand otthon sokkal jobban ki van alakítva. Itt inkább kavicsos partot találunk, épp ezért úgy vannak kialakítva a fürdőhelyek, hogy a legtöbb helyen stégen lehet besétálni, így megkíméljük lábunkat az erőteljes talpmasszázstól.

Mondjuk nekem épp jól esett…

Ha már a strandnál tartunk… A fejemben mindig ott van a kép, ahogy gyerekként csoszogunk le a tesókkal a Balcsira. Úszógumi, törülköző, vidám, fürge léptek, aztán egyszer csak… sínek. “A fenébe, most várhatok 5 percet a fránya vonatra!” – gondoltam mindig. Nincs ez másképp a Bodensee partjainál sem. 24 évesen is ugyanolyan lelkesedéssel vágtam neki a strandolásnak – igaz, úszógumi nem kellett már -, és ugyanúgy sínek szakították meg az odavezető utamat. A tó partjának legtöbb pontja ugyanis könnyedén megközelíthető vasúttal is. A szállás miatt sem kell aggódnunk, ha időben lefoglaljuk, nem fogunk csalódni. Bőven találunk elég vendégházat, apartmant, kempinget és kiadó szobát errefelé.

 

A kisgyermekes családok mindkét helyen találnak lehetőséget a picikkel való kikapcsolódásra. Érdemes a kisebbekkel meglátogatni a németországi Hasustierhof Reutemühle nevű vadasparkot, vagy a svájci Conny-Land szabadidőparkot, ahol a legnépszerűbb program a delfin-show, de akad még repülőgép-szimulátor, épített dzsungel, hullámvasút és számtalan kalandpark. A fiatalok a Bodensee partján is ki tudják tombolni magukat, a siófoki Coke Club osztrák testvére lehetne például a bregenzi Beach Bar, ami remek lehetőséget kínál a kikapcsolódásra vágyóknak. De rengeteg különféle klubot, diszkót, partihajót és pubot is találunk errefelé, csakúgy, mint otthon.

10_a_Sunset_Bar_Bregenz_700x400

 

A kilátás mindkét helyen páratlan, a hegyek szerelmeseinek viszont nagy élményben lesz részük az osztrák területen, mert a szemben lévő Svájc hegyei nagyon mutatósak. A Badacsonyt viszont nem lehet ehhez a vidékhez hasonlítani, aki járt már arrafelé, szerintem örökre a szívébe zárja. Ahogy Tihanyt is, amelyhez kicsit hasonlít a német területen található Lindau Insel. Keskeny utcák, mediterrán hangulat, kikötő, pezsgő élet, finom ételek.

 

Mi hiányzott nekem? Nos… A jó borok. A balatoni borvidék ízeit valahogy semmi nem tudja pótolni, és úgy vettem észre, errefelé inkább olasz, vagy más külföldi boroknak van divatja. A konyhára viszont nem tudok panaszkodni. Ausztriában rengeteg olasz étterem van, és ők bizony értik a dolgukat, csakúgy mint a bajorok. Tehát éhen maradni senki sem fog. Amit nem szabad kihagyni: a sör. Az osztrákok és a németek kedvelik a búzasört, de rengeteg másféle is akad, ha igazán ínyencek vagyunk, mindig a csapoltat válasszuk.

Közös pont még a vitorlás verseny, ami otthon Kékszalag néven fut, emitt pedig Segel Bundesliga-nak hívják, a Balaton-átúszók pedig bátran kipróbálhatják magukat a Boden-tó úszóversenyén is.

 

Mindent összevetve, mindkét víz másért jó, azt javaslom mindenkinek, látogasson el ide is, oda is, nem bánja meg! Vannak hattyúk, sirályok, vitorlások, yachtok, fiúk, lányok, sör, bor, fröccs, és minden, mi szem-szájnak ingere. Nyár van, irány a vízpart!

 

Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Baja tehetségei: Engler Zsuzsanna – testépítés Korán kel, süt-főz, reggelit csomagol, keményen dolgozik, szuper anyuka és még szuperül is néz ki. De hogyan csinálja?
Augusztusi hullócsillagok Kíváncsi tekintetek merednek az éjszakai égre a napokban a világ minden táján. Te hány hullócsillagot láttál?
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.
Megkérdeztük – Nálatok ki pucolja a halat? "Halas" cikksorozatunk első részében a családi hal-előkészítési, halfőzési szokások nyomába eredtünk.