5 sorozat, amit mindenképpen látnod kell

Manapság egyre népszerűbbek a sorozatok, mivel a készítőknek sokkal több idejük van egy-egy történet elmesélésére, mint egy mozifilmnél. Ezért nem véletlen, hogy a legnagyobb filmsztárok közül is egyre többen kacsintgatnak e másik filmes műfaj felé. Íme öt sorozat, amit érdemes megnézni:

 

Totál szívás (Breaking Bad)

Walter White "Heisenberg" és Jessie Pinkman

Walter White “Heisenberg” és Jessie Pinkman

Az eleinte még kevés nézőszámmal bíró sorozat mintapéldája annak, hogy a minőségi munka előbb vagy utóbb kifizetődik. A Breaking Bad rövid idő alatt tévétörténelmet írt, nem is csoda, hogy sokan minden idők legjobb sorozatának tartják. Persze azért csínján az efféle kijelentésekkel, de tény, hogy például a legnagyobb internetes filmadatbázis “Legmagasabban értékelt TV sorozatok” listájának – ahol a felhasználók szavaznak – első helyét immáron két éve a Walter White sztoriját felvonultató sorozat foglalja el.

 

A történetről röviden annyit, hogy a mindennapjait kémiatanárként és kétgyermekes családapaként tengető Walt – akit kezdetben simán hívhatunk lúzernek (mindenki folyton szívatja: diákjai, DEA-s sógora…stb. és senki sem veszi komolyan) -, 50. születésnapján tudja meg: végső stádiumú tüdőrákban szenved. A férfi nem esik kétségbe, és egy gyorsan jött ötlettől vezérelve elhatározza, hogy lezüllött, volt diákjával – Jessie-vel –  metamfetamin főzésbe kezd, annak érdekében, hogy várandós felesége, illetve beteg fia, a halála után is meg tudjanak élni. Ez persze rengeteg bonyodalmat okoz. Hamar kiderül, hogy Walt egy zseni, és olyan módon mászik ki a leglehetetlenebb helyzetekből, hogy a néző csak kapkodja a fejét. Olyan karakterváltozáson megy keresztül, amire talán még nem volt példa a sorozattörténelemben. Az erős sztori és a zseniális karakterek mellett a képi megjelenítés még, amiről a kritikusok és nézők egyaránt ódákat szoktak zengeni. A széria szinte az összes díjtat bezsebelte, amit egy sorozat megnyerhet. Bryan Cranston zseniális alakítását zsinórban 3 Emmy, valamint egy Golden Globe díjjal jutalmazták. 

 

Dexter

A címszereplő, Dexter Morgan

A címszereplő, Dexter Morgan

A sorozatgyilkosok iszonytató teremtmények, vagy mégsem? Ha elkezdjük nézni az Showtime 2006-ban indult sorozatát, hamar megváltozik a véleményünk. Ugyanis Dexter – a miami rendőrség vérnyom elemzője – sorozatgyilkos, de kizárólag olyan bűnözőket öl, akik a rendszer hibájából elkerülik a rendőrség felelősségre vonását. Lehet vitatkozni, jogos-e vagy sem, ennél azonban sokkal érdekesebb az, hogyan lett Dexterből egy ilyen „szörnyeteg”. Ez is kiderül a 8 évadot megélt sorozatból, ami sokszor borzongató, drámai és vicces is – a történet vezetésnek köszönhetően -, de hatalmas szerepe van benne a címszerepet alakító Michael C. Hallnak, és testvérét játszó Jennifer Carpenternek. Sokak szerint az első 4 évad volt a csúcs, melyet erőteljes minőségbeli romlás követ. Ennek ellenére mindenképpen érdemes belevágni, hiszen még így is egy minőségi és nagyon egyedi művet láthatunk. 

 

Drót (The Wire)

the-wire-orange-couch_article_story_large

McNulty, D’Angelo Barksdale és Bunk nyomozó

A Baltimore városában játszódó széria legnagyobb erőssége, hogy teljes mértékben szakít a bevált formákkal, ezért egyáltalán nem szokványos módon ismerhetjük meg az öt évadot megélt krimi történetét. Több szemszögből is betekintést nyerünk a sztori szálaiba, legyenek azok bűnözők, velejéig korrupt vagy becsületes rendőrök, politikusok, bürokraták… stb. Mindegyik félnek megvannak a maga szabályai, értékrendjei, azonban a történet előrehaladtával kiderül, hogy a jó és a rossz talán nem is áll olyan távol egymástól. Ez a sorozat kőkemény realizmus! Az alkotó – David Simon – korábban bűnügyi újságíróként dolgozott Baltimoreban, ezért volt honnan merítenie. Minden évad egy külön nyomozást göngyölít fel, megismerhetjük a város minden zegzugát, a nyomornegyedektől kezdve, a kikötőn keresztül, egészen a városházáig.

 

Eleinte ugyan lassan indul, de idővel szinte beszippantja a nézőt, és rabul ejti a karakterek sokszínűsége, a közeg, a város… Egy-egy rész végeztével, amikor felcsendül az outro zene, erősen elgondolkodtatja a nézőt, hogy milyen sötét és olykor szörnyű világban is élünk.

 

Maffiózók (The Sopranos)

Sopranos

A Soprano család

A 90-es évek végén rajtoló Maffiózók szinte azonnal közönségkedvenc lett, és nem véletlenül. Tony Soprano személyében az egyik legösszetettebb és legzseniálisabb karaktert láthatjuk James Gandolfini megformálásában. Egyik pillanatban még kenyérre lehet kenni, másik pillanatban viszont jajj annak, aki feldühíti. A történet érdekessége, hogy a legtöbb maffiasztorival ellentétben, a bűnözők lelkét (igen, nekik is van) is megismerhetjük. Tony Soprano pánikbeteg, és emiatt kénytelen pszichiáterhez fordulni, ahol – eleinte vonakodva – kitárja szívét, és folyamatosan beszámol lelki vívódásairól, feleségével és édesanyjával való viharos kapcsolatáról, kezelhetetlen gyerekeiről, titkos légyottjairól…stb.

 

A hat évadot felvonultató sorozat utolsó epizódjának utolsó jelenete, mindmáig a legvitatottabb és legnagyobb botrányt keltő momentum a sorozattörténelemben. A széria rekordmennyiségű, 111 Emmy jelöléssel büszkélkedhet, amiből 21-et meg is nyert. Ezeken kívül 5 Golden Globe is gyarapította még a megnyert díjak halmazát. 

 

A belső ellenség (Homeland)

20150625-Hommyyy

 

Biztosan sokan vannak, akik gyermekkorukban titkosügynökök szerettek volna lenni.  Ebben a sorozatban a CIA működésébe pillanthatunk bele, a középpontban pedig Carrie Mathison hírszerző, valamint Nicholas Brody tengerészgyalogos áll. Brody iraki szolgálata alatt ellenséges erők fogságába esik, de csodával határos módon, nyolc év múlva kiszabadul. Hazájában hősként ünneplik, egyedül Carrie kezd el gyanakodni; mi van, ha az újdonsült amerikai idol – a számtalan kínzás és vallatás következtében – megtört, és átállt a terroristák oldalára? Mit tesz az emberrel 8 év rabság, hogyan tud visszarázódni a mindennapi életbe? Ezekkel a nagy kérdésekkel indul az első évad, de a dráma mellett láthatunk akciókat, törhetjük a fejünket; hogy ki bűnös, ki ártatlan?

 

Az eddig lement négy évad alatt az is kiderül, hogy a CIA ténykedése talán nem is áll olyan messze a terroristák szörnyű cselekedeteitől. Példának okáért, amikor az alelnök gondolkodás nélkül rábólint egy iraki iskola lebombázására, annak érdekében, hogy egy terroristavezért likvidáljanak. A sorozat jó néhány díjat begyűjtött már, köszönhető a csavaros és izgalmas történetnek, illetve a remek színészi alakításoknak. Októbertől pedig indul az ötödik évad, amit tűkön ülve várunk! 

Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
66 éve hunyt el a Nagy Testvér megálmodója Angszoc, Gondolatrendőrség, újbeszél. Ismerősek? Ha igen, biztosan olvastál már Orwellt.
Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Zsigmond Vilmos sajátos technikájával volt képes meghökkentő látványt nyújtani Az Oscar-díjas magyar operatőrre, Zsigmond Vilmosra emlékezünk, akinek rengeteget köszönhet a filmes szakma.
Megnéztük! Az Erő újra velünk van! SPOILERMENTES! Vártuk, megérkezett, megnéztük. Ilyen volt a Star Wars: Az ébredő Erő.
35 éves korunk egyik legtehetségesebb énekesnője Christina Aguilera ma ünnepli születésnapját. Megnéztük, hogyan lett a Disney Channel üdvöskéjéből szexi díva.