Kipróbáltuk: Nokia Lumia 930

telenor work2

Világ életemben Nokia telefonjaim voltak, egészen egy évvel ezelőttig. Régebben, ha felmerült a kérdés, rögtön rávágtam, hogy a Nokia csinálja a legjobb mobilokat. Ez talán nem is volt túlzó kijelentés, hiszen a vállalat tíz évvel ezelőtt még toronymagasan piacvezető cégnek számított. Emlékszem, hogy milyen büszkén és fülig érő szájjal feszítettem, az akkor csúcskészüléknek számító N90-emmel, amire körülbelül egy éven keresztül gyűjtöttem, és olyan méretekkel, illetve súllyal rendelkezett, mint egy féltégla. Még az sem tántorított el a megvásárlásától, hogy három övet kellett magamra csatolnom, annak érdekében, hogy ne húzza le rólam a nadrágot, amikor a zsebemben van. 

 

A 2000-es évek második felére valami megváltozott, és a Nokia hanyatlani kezdett. A Symbian operációs rendszer már elavult volt, és nem is tudtak olyan újításokat kitalálni, amik versenyezhettek volna az akkor ébredező Androiddal vagy iOS-szel. Hogy mentsék a menthetőt, 2011-ben összeálltak  a Microsofttal, és közösen létrehozták a Nokia Lumia termékcsaládot, ami már Windows Phone rendszeren futott. A várt siker elmaradt, 2014-ben pedig a Microsoft felvásárolta a Nokia készülékgyártással foglalkozó részlegeit. Az utolsó, még Nokia nevet viselő telefont próbálhattuk ki a bajai Telenornak köszönhetően. 

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Amikor először vettem kézbe a Lumia 930-at, olyan érzés kapott el, mintha egy rég nem látott baráttal találkoztam volna. Aztán vegyes szájízzel vágtam neki a használatnak, mivel a Windows 8.1-es operációs rendszer egyszer már leszerepelt nálam számítógépen. Tudom, hogy a csempés elrendezés a jövő – vagyis most már a jelen -, de annyira nem tudtam megszokni, hogy közel egy éves szenvedés után futottam vissza a Win 7-hez. Telefonon talán egy fokkal elviselhetőbb. Lehet, hogy régimódi vagyok, és tudom, hogy a csempék azt a célt szolgálják, hogy a felhasználónak minél kevesebbet keljen tapogatnia, de nekem barátibb, amikor feloldás után a kutyusom vagy a macskám mosolyog rám vissza, és nem az izgő-mozgó, villogó csempék. 

 

A telefon hihetetlenül jól néz ki, az oldalán található fémkeret, valamint a hátlap matt felületű műanyag borítása már-már luxus érzést kelt. A készülék jobb oldala teljesen üres, a bal oldalán viszont rendesen el lettünk látva gombokkal; hangerő szabályozó, ki/bekapcs gomb, illetve kameragomb. A tetején található a fülhallgató bemenet és a körömmel kiszedhető SIM slot, az alján pedig a microUSB port. A mobil hátulján lévő hangszóró szépen muzsikál. A fullHD-s, 5 colos kijelző gyönyörű, és a betekintési szögei is hatalmasak, a végtelen kontrasztarányról nem is beszélve.  

Szép, esztétikus külső

Szép, esztétikus külső

A 2420 mAh kapacitású aksi nem a legjobb a piacon, és még úgy is csak 1,5-2 napig bírta, hogy nem nyüstöltem agyon. A hátlapot nem tudjuk leszedni, ezért ha bekrepál, mehetünk a szervizbe. Elvileg vezeték nélkül is tölthető, ezt sajnos nem tudtam kipróbálni. 

 

A készülék hardveresen bivalyerős, a maga 4 magos, 2,2 Ghz-es procijával és 2 Giga RAM-jával. Ennek megfelelően gyors is. Ami viszont roppant kellemetlen, hogy a nagy teljesítmény miatt rengeteg hőt fejleszt, így néha annyira felforrósodik, főleg hosszabb használat után, hogy akár pecsenyét is lehetne rajta sütni. A másik bosszantó dolog – amit egy hetes használat alatt sem tudtam kikapcsolni -, hogy töltés közben alkalmazásbemutató képekkel operál, amik olyan szinten fényesek, és villognak, hogy esti töltés alatt úgy érzi magát az ember, mintha egy néma diszkóban lenne. Az integrált tárhely 32 GB-os, bővíteni viszont nem tudjuk. 

 

Szoftverek tekintetében a Microsoft által fémjelzett alkalmazásokat kapjuk; Skype, Internet Explorer, Office, OneDrive nevű felhőtárhely…stb. Internet hiányában a Windows Phone Áruházat nem tudtam végigböngészni, ezért sok program tesztelés nélkül maradt. 

 

A 20 megapixeles, 5376 x 3744 pixel felbontású PureView kamera egyszerűen bámulatosan szép képeket készít, és olyan videókat, hogy egy rövid ideig világhírű operatőrnek érezheti magát az ember. Az elkészített képeket sajnálatos módon nem tudom megmutatni, mivel a telefon rendesen kibabrált velem. Mivel egy hét alatt egyszer sem tudtam felcsatlakozni a Wifire, – amit nem értek, mert az utca összes hálózatát megtalálta a miénken kívül, és megfordult már nálunk egy pár telefon -, kénytelen voltam a mezei megoldást választani, és adatkábellel hozzácsatlakoztam a számítógépemhez. Természetesen ez se volt olyan könnyű, mint amilyennek gondolnánk. Letöltetett velem egy Windows Phone nevű alkalmazást, amit megnyitva elvileg át tudtam volna pakolászni a képeimet. De most kapaszkodj meg(!), ahogy rámentem a kamera mappára (semmit nem állítottam, semmit nem nyomtam meg), egyszer csak eltűntek a képek a telefonról! Egy éjszakán át bogarásztam, kerestem, de sehol nem voltak. Elnyelte őket a Bermuda. Utánaolvasva az interneten, kiderült, hogy nem csak engem tisztelt meg a drága, másnál is jelentkezett már hasonló probléma, de megoldást senki nem tudott rá. 

A csempén ott volt a képem, de a mappákban már nem

A csempén ott volt a képem, de a mappákban már nem

Amikor megtudtam, hogy egy Nokiát tesztelhetek, nagyon szerettem volna csak szépet és jót írni róla, de sajnos a rövid, ám annál bosszantóbb használat után nem gazdagodtam túl jó élményekkel. Kalandozó őseink korában a környező népek azért imádkoztak az Úrhoz, hogy mentse meg őket a magyarok nyilaitól, én most azért fohászkodom, hogy engem meg a Windows Phone-tól óvjon…

Kipróbáltuk: Huawei Ascend Y550 Kipróbáltuk a kínai gyártó egyik alsó- középkategóriás készülékét. Kevés pénzért egész jó telefon kerülhet a kezünkbe.
Kipróbáltuk: Sony Xperia M2 Szép, ízléses design jellemzi a Sony Xperia M2-őt. Kipróbáltuk a bajai Telenor jóvoltából.
Kipróbáltuk: LG Spirit 4G LTE A bajai Telenor jóvoltából próbálhattuk ki a kissé hajlított LG készüléket.
Kipróbáltuk: Iphone 6 plus Kipróbáltuk az eddigi legnagyobb Iphone készüléket, ami nem okozott csalódást.
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Elkezdődtek a munkálatok a Kiserdőben Épül a kalandpark a Kiserdőben, nyár elejére kész is lehet.
Soha rosszabb meccseket! Remek meccseken vagyunk túl. Lássuk, mi történt a keddi és szerdai játéknapokon.
Nem látta, spori? Oscart neki! Néhány focista már művészi szintre emelte a műesést. Téged is bosszant?
Jó meccseket hozott a BL folytatása Izgalmas és gólgazdag találkozókat hozott a BL egyenes kieséses szakaszának kezdete.