Nem találtak tigrisszúnyogot Baján

Megérkezett a meleg és vele együtt a szúnyogok is. Szerintem ez az egyetlen dolog, amit mindenki utál a nyárban. Sajnos mi vízközelben élő bajaiak nagyon is tudjuk milyen érzés mikor, nem lehet sétálni a halászparton, egy szép nyári estén, vagy kiülni a teraszra, anélkül hogy a kis hívatlan vendégek meg ne kóstolnák a vérünket. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak kint nem tudunk tőlük megmaradni, de a szobában sem hagynak nyugtot. 

1

Az elmúlt napokban Baján kutakodtak az Országos Epidemiológiai Központ munkatársai. A hazai szúnyog faunát vették célkeresztbe és a délről felfelé húzódó idegen fajokat. A Duna mentén és az ország déli területein robbanásszerűen megugrott a szúnyog populáció. Ebből a szempontból mi “tökéletes” helyen vagyunk. Itt Baján elsősorban a város nyugati felén akad több belőlük, hiszen a gemenci erdő közelsége jó bölcsője a vérszívóknak. A tavalyi évben is végeztek kutatást és akkor a pörbölyi erdő részeket vizsgálták. Két idegen példányt sikerült begyűjteni, egy olyan fajból, amely hazánkban eddig még nem volt fellelhető. Az ázsiai tigrisszúnyogról vagy másnéven napszúnyogról, latin néven Aedes albopictus-ról van szó.

Ázsiai tigrisszúnyog

Ázsiai tigrisszúnyog

 

Nevét, a testén és a lábain található, a tigrishez hasonló, fekete-fehér csíkokról kapta. Eredetileg Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos, de a legtöbb kontinensre, köztük Európába is eljutott. Elterjedésüket nagyban segíti, hogy kiválóan képesek alkalmazkodni szinte bármilyen éghajlati viszonyhoz. A tigrisszúnyog számos vírusos kórokozó, beleértve a Nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, valamint számos fonalféreg hordozója. Ez a faj napközben is támad, és főleg emberek vérét szívja. Azért nem kell teljesen pánikba esnünk, mert Magyarországon az ázsiai tigrisszúnyog jelenleg csak kis létszámban van jelen, ennek ellenére, természetesen a populáció gyérítése napirenden van. 

gjdnd

 

Mi úgy tudunk védekezni a leghatékonyabban, ha az esti órákban szúnyogriasztó szerekkel fújjuk be magunkat, vagy valamilyen riasztásra megfelelő füstölőt égetünk. A házba bejutásukat, szúnyoghálókkal, és egyéb erre a célra kifejlesztett riasztókkal tudjuk megfékezni. A tigrisszúnyogokkal célzottan úgy lehetne felvenni a harcot, ha a természetes vizek partjain nem lenne szemét. Ez azért fontos, mert a faj európai populációira az jellemző, hogy az edényekben, konténerekben, eldobott konzervdobozokban meggyűlő esővízben tenyészik, élővizekben viszont sosem. 

szunyogcsipes

Baján az idei kutatás során egyetlen tigrisszúnyogot sem sikerült találni. Sem repülő, sem lárva állapotban. Pedig átvizsgálásra kerültek a bajai temetők is, ahol jellemzően vázákba, mécsesekbe, virágtartókba rekedt esővízben szívesen petéznek a szúnyogok. A gemenci erdő mélyén odvas fákba is belekukkantottak, ahol megállhat a víz. De szerencsére semmit nem találtak. 

Albo_Side2

A keresés folytatódik. Ha valaki esetleg felismerné a „kőrözött személyt” hívja  az Országos Epidemiológiai Központot.

“Legyen benne valami olyan, amit csak én látok” Augusztus 29. a Magyar fotográfia napja. Két bajai fotóst kérdeztünk szerelmükről, a fotózásról.
Nemdohányzók világnapja: ők is szívnak Május 31. a nemdohányzók világnapja. El sem hinnéd mennyi mindentől mentheted meg megad, ha nem cigizel.
Baja tehetségei: Zsilinszky Bianka – tánc "Szeretem Baját, szeretek itt élni. Ha pedig van egy célod, akkor az a fontos, hogy higgy magadban és dolgozz kitartóan."
Megkérdeztük: Mennyibe kerül az iskolakezdés Nem olcsó dolog az iskolakezdés. Megkérdeztük a bajaiakat mennyit hagynak az írószerboltban.
Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Megkérdeztünk Benneteket, hogy tetszik az új buszvégállomás Új helyre került a buszvégállomás. Buszokat találtunk, de utast nem sokat. Mi történt a helyi buszozással? Megkérdeztük.
Megkérdeztük: vállalt-e nyáron munkát? Megkérdeztük a bajai fiatalokat, hol dolgoznak a nyáron, és mire költik a fizetésüket.
Éttermi etikett Étterembe szeretnél menni, de nem tudod mit hogyan? Íme néhány szabály, amit nem árt, ha betartasz.
Baja tehetségei: Knetig Emőke – judo "Nem számít, hogy valaki tehetséges vagy sem, csak az, hogy megcsinálta. Büszke lehet magára, hogy erősebb mint tegnap".