Az én Sugovicám

A Sugó minden bajai szívében ott van, pozitív, vagy negatív szereplőként. Akad olyan, aki nem tudja elképzelni nélküle a nyarat, és olyan is, aki még a kisujját sem lógatná bele, mert koszos, büdös, kagylós, halas, döglött békás. Szó mi szó, sokszor így is van.
Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy bár nem egy hegyi patak, mégis megmártózok benne, ha kedvem tartja. A Duna sem sokkal tisztább. Ha leülsz a partjára fél órára, egy egész konténernyi cuccot láthatsz lecsorogni rajta. Ott is van méteres faág, nejlonzacsi, sörösdoboz, szarvasagancs, hallott nyest, meg amit akarsz. Ez ilyen volt mindig és ilyen is marad. De nézzünk át most a másik oldalra! Miért szerethetjük a Sugót? Miért szeretem én? Mert az én Sugóm telis-tele van emlékekkel.
10648996_10205319982713071_5474960707029162398_o

Fotó: Sepsi Gergő

Kiskoromban minden nyaram a következőképpen nézett ki:
Reggel felkeltem, megreggeliztem, bekockultam a Gumimacik meg a Kacsamesék elé. Aztán ebéd, Farm, ahol élünk, és irány a strand. Lementünk anyuékkal, meg a tesókkal a Pandúr-szigetre, és futás a vízbe. Futás, hagyjuk már… Kimért séta. Részemről, legalábbis. Hisztis kislány voltam, és rettegtem a kagylóktól. Úgy sétáltam be a partról, mintha apró rózsaszínű bárányfelhőkön lépkednék. Amikor nagynehezen átjutottam a veszélyes terepen, és megúsztam vérző talpak nélkül, a kagylómentes övezetben már vígan lubickoltam.  Végülis, túl egyszerű lett volna beugrani a stégről. Az égvilágon semmi gondom nem volt. A legnagyobb stresszt talán az okozta, amikor összeomlott a vár, amit a Sugó homokjából csöpögtettem.

 

Az első átúszáskor úgy éreztem, én vagyok a világ legnagyobb szuperhőse. Persze volt rá példa, hogy kagylóba léptem, és nagyon sírtam. Meg olyan is, amikor begörcsölt a lábam úszás közben és azt hittem, ott maradok. Hát, ilyen volt ez a folyó gyerekszemmel. Félelmetes, de mégis a gondtalanság és a szabadság szimbóluma.

11080614_10205344648369697_7326207520247700544_o

Fotó: Sepsi Gergő

Aztán jött a kamaszkor. Az összes szerelmi bánatomat, és az anyuval, apuval, tesókkal, barátokkal való veszekedést ott sírtam el. Százszor összeomlott a világ es százszor újjáépült a Sugó partján. Néha ellógtam a suliból, hogy ott ücsöröghessek, és bőgjek. Mi mást csináljon egy kamaszlány? Vagy vihog, vagy bőg.

 

Emellett természetesen akkor sem maradtak el a nyári fürdések, órákat feküdtünk a legjobb barátnőmmel a stégen, magazinokat olvastunk, rájöttünk, hogy kövérek vagyunk (pedig nem voltunk), és mindenkit kibeszéltünk, aki él és mozog. Ennek a korszaknak is vége szakadt, és elköltöztem.

 

Amikor egyetemre jártam Szegedre, a Tiszával próbáltam pótolni az otthoni vízpartot, sikertelenül… Teljesen más volt. Nem volt az enyém. És még csak halszaga sem volt. Ez nem állapot, gondoltam, irány vissza, Bajára! Hazaérve, huszonévesen is ugyanolyan békére találtam a sétány padjain, mint azelőtt. Mosolyogtam, hogy hazajöttem, aztán megint bőgtem, mert megint kagylóba léptem, és mert ketten is dobtak a folyóparton… és mégcsak nem is ismerték egymást. Utólag visszagondolva poén, de akkor igazán fájt. Valamiféle átok ül ezen a helyen – gondoltam.

 

De túléltem ezeket is, és 24 évesen is csak annyit tudok mondani a Sugóról, hogy szeretem. Békákkal, döglött halakkal, éles kagylóhéjakkal, szakítós sztorikkal, minden vidámsággal és könnyel együtt. Mert végignézte a gyerekkoromat, és a felnőtté válásomat. Mert olyan titkokat tud rólam, amiket senki más. Mert az enyém, a mienk, és ez sosem változik meg.

Zeng a kórus: Bezzeg én a te korodban már… ,,Ezek a mai fiatalok, semmihez nem értenek, későn házasodnak, nem tudnak dolgozni!" Avagy ítélni könnyebb, mint érteni.
A mindent tudó mesterhármas : a fodrász, a körmös és a kozmetikus Azt mondják, hogy aki valamelyik szolgáltatást igénybe veszi, az a lelkét is ápolja. Utána jártunk a legendának!
Baja ízei – Ottmár Attila konyhája Egy rendező, aki nemcsak a szövegkönyvet, a recepteket is fejben tartja. Beugrottunk egy vacsorára Ottmár Attilához.
A vasúti menetrendet is érinti a hétvégi munkanap-áthelyezés A MÁV javasolja, hogy a jegyeket elővételesen, jegyautomatán vagy interneten keresztül vásároljuk meg.
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.
“Szükség van a bajai szakemberekre” Új szakot indít jövőre az Eötvös József Főiskola. Dr. Melicz Zoltán rektor mesélt a tavalyi évről és a közeli tervekről.
Új könyvvel, boldogan zár évet Hosszú Katinka A bajai úszónő büszkén mesélt az elmúlt évről, és reménykedve tekint a magyar úszósport jövőjére.