“Mindenki fontos fogaskerék” – interjú Ottmár Attilával

A Bajai Fiatalok Színháza a jövő évadban ünnepli 20. évfordulóját. A társulat rengeteg izgalmas produkciót tudhat maga mögött, hálás közönségük évről évre növekszik. Vezetőjük, Ottmár Attila mesélt nekünk.

 

Visszatekintve milyennek látod ezt az évadot, hogy sikerült?

Igencsak mozgalmas 10 hónapot élt át a társulat. Ez az évadunk szándékosan egy kicsit visszafogottabb, csendesebb volt. Energiát, ötleteket gyűjtöttünk a következő, jubileumi 20. évadhoz, melyet szeretnénk egy fantasztikus, kirobbanó rendezvénysorozattal megünnepelni. Idén három, tavalyról áthozott produkciónk (Táncolok a járdán c. musical gálaműsor; Holt Költők Társasága c. színjáték; Komámasszony, hol a stukker? c. komédia) mellett két új darabot mutattunk be: a Julia, Julia!… című zenés színjátékot márciusban láthatták a nézők, míg Andrew Lloyd Webber-Tim Rice világhírű musicaljét, a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című darabot április-májusban játszottuk óriási sikerrel. Összesen 17 nagyszínházi produkciónk, 4 koncertünk és 16 különböző fellépésünk volt ebben az évadban. Színházi előadásainkat közel 5000 ember látta. Nagyon büszke vagyok a társulat valamennyi tagjára a szereplőket és háttérstábot is beleértve, és köszönöm az ő nevükben is a közönség kitüntető figyelmét, szeretetét.

Julia, Julia!…

Mennyi időt igényelt az idei sikerprodukcióra, a József és a színes, szélesvásznű álomkabát című musicalre való felkészülés?

Hosszas előkészületek előzték meg a tényleges próbafolyamatot, a jogok megszerzése nem volt könnyű feladat. Aztán következett a tervezési fázis: díszlet, jelmez, technika – hiszen tudtuk, itt a látvány nagyon fontos része lesz az előadásnak. Minden alkotónknak (Láng Barbara-koreográfus, Baros Anikó-jelmeztervező, Csanádi György-díszlettervező, Tóth Balázs-műszaki vezető) megmozgatta a fantáziáját, és igénybe vette kreativitását, türelmét ez a darab. A próbák tavaly októberben indultak, itt főként a tánckar tagjaira nehezedett nagy nyomás, rengeteg műfajban kellett koreográfiákat tanulniuk. Közben az énekes szereplők hosszas korrepetíciók, hangképzés órák során készültek fel szerepeikre. Összesen 6 hónapig próbáltunk, ami nem rövid felkészülési időszak egy színházi darab esetében.

11637880_1134880213205525_1445956574_n

 

Nyáron sem unatkozol, hiszen most veszi kezdetét a 10. Bajai Musical Tábor. Milyen érzésekkel indulsz neki?

Idén az első, 9-13 éveseknek meghirdetett turnusra 40 gyerek jelentezett, a második, 13 év feletti turnusra eddig 15 diák, ám itt még nem zárultak le a jelentkezések, tehát lehet még csatlakozni! Én mindig nagy kíváncsisággal, sok ötlettel készülök ezekre a táborokra. Öröm azt látni, hogy egy hét alatt mennyire összecsiszolódik ez a sok gyerkőc, és mennyi mindent ki tudunk hozni belőlük. Az sem titok, hogy sok tehetséges diákra e táborokban figyelünk fel.

Táncolok a járdán

Szerinted hogyan hat a gyerekekre a színházi nevelés, az itt tanult dolgok?

Ebben a korban a színjátszás, a színházban való közös tevékenység legfőbb eredménye a pozitív személyiségformálás. Ebben van nekünk nagy szerepünk, óriási felelősségünk. Minden gyerkőc külön kis világ, akikre személy szerint kell odafigyelni, és a lehető legjobban terelgetni úgy, hogy sikerélménye legyen. Nem válhat mindenkiből főszereplő, szólóénekes, szóló táncos, de itt nem is ez a lényeg, hanem a csapatmunka. Arra kell őket rávezetnünk, hogy mindenki fontos kis fogaskerék ebben a nagy gépezetben. Ha csak egyetlen alkatrész is hibásan működik, vagy hiányzik, a gép nem tud jól működni. Hiszem, és látom, hogy a színházzal foglalkozó diákok sokkal nyitottabbak az őket körülvevő emberekkel, világgal.

Holt Költők Társasága

Holt Költők Társasága

Mivel készültök a következő évadra?

A jubielum alkalmából szeretnénk egy emlékezetes, sokszínű évadot öszeállítani, sok meglepetéssel, új dologgal. A teljes évadtervet csak szeptemberben hozzuk nyilvánosságra, ám annyit elárulhatok, hogy az előző évadból átvisszük a Julia, Julia!… című zenés színjátékot, ismét látható lesz a József, és a színes szélesvásznú álomkabát, és ami biztos: egy hatalmas gálaműsorral fogjuk megünnepelni a kerek évfordulót 2016 áprilisában, melyben sok vendég fellépőnk, egykori tagunk lesz az elmúlt 20 esztendőből. A többi terv egyelőre legyen meglepetés! Egyet megígérhetek: érdemes lesz figyelemmel kísérni a Bajai Fiatalok Színházát, 10 hónapon át nem fog unatkozni közönségünk – és minden bizonnyal mi sem!

 

Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.
Bajai diákok győzelme a K&H pénzügyi vetélkedőn Meggyűlt a bajuk a számolással a versenyzőknek a Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő kecskeméti középdöntőjén.
Újabb siker a bajai EJF-en Az akkreditációs bizottság kiemelte az oktatás, a kutatás és a gazdálkodás minőségének javításáért tett erőfeszítéseket.
Baja tehetségei: Kovács Gergely – festőművész A művészet akkor valódi, ha igazán őszinte. Eszerint alkot Gergő, aki épp fővárosunkat hódítja meg tehetségével.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Így vár minket a hétvégén a Hajómalom Egyesület! Kemencében sült finomságok, zene és kézműves foglalkozás, érdekes előadások, remek kikapcsolódás. Irány a miniskanzen!
Türr Istvàn – 10 ok, amiért büszkék lehetünk rá 190 éve született Türr István, akit azóta is a "rettenthetetlen magyar" névvel illetnek. De vajon ki is volt ő valójában?
Baja tehetségei: Ossó Balázs Tehetséges énekes, jó barát, és soha nem adja fel. Ő Ossó Balázs, aki most épp Amerikába készül, szerencsét próbálni.