Az online vásárlásé a jövő, azonban legyünk résen

Manapság egyre többen vásárolunk interneten keresztül. Különféle webáruházak, netboltok, vagy webshopok állnak rendelkezésünkre. Szinte bármit megtalálunk, amit csak szeretnénk, a törpesüni vásárláson keresztül (nem vicc, tényleg lehet kapni) az online zöldségesig, minden van.

 

A vásárlás kényelmesen, egyszerűen és gyorsan, egy-két kattintással lebonyolítható, a nap bármely percében, és nem csak Magyarországról, hanem a világ bármely pontjáról rendelhetünk. Azonban a nyilvánvaló előnyök mellett, nem árt az óvatosság. Nézzük milyen hátrányai és buktatói lehetnek a netes vásárlásnak. 

39451_copy_3_e-kereskedelem

Az első és legnagyobb hátrány, hogy nem látjuk, élőben a terméket amit vásárolunk. Nem tudjuk megfogni, megnézegetni, megszagolni. Jó esetben több képet is látunk róla különböző szögekből, de ez sajnos nem mindig tükrözi a valóságot.

Hátrány még, hogy nem látjuk az eladót, akitől vásárolunk. Ez nem mindig baj, de akadnak olyan esetek, amikor nem ártana tudnunk, hogy milyen is az a valaki, akitől rendelünk.

Az emberek egy része a lehetséges átverés miatt nem vásárol online felületről. Sajnos még mindig több ilyen van, mint kellene. A leggyakoribb formája, a termék meg nem érkezése, minőségi eltérések, hibás termék, illetve az egyik legbosszantóbb dolog, amikor nem azt kapjuk amit rendeltünk, hanem valami teljesen mást.

Ha túl szép ahhoz hogy igaz legyen, valószínűleg tényleg nem az. Ha túl kedvező az ár, vagy esetleg plusz ingyenes ajándékokat is kapunk, egy termékhez akkor kezdhetünk gyanakodni, hogy valószínűleg átverés van a dologban. Szintén gyanakvásra adhat okot, ha korábbi előzmények nélkül kapunk kéretlen hirdetéseket (telefonon, sms-ben, levélben vagy e-mailben) olyan személytől, akiről még soha nem hallottunk. Szánjunk elég időt az ajánlat végiggondolására. A csalók rendszerint nem szívesen adnak időt a gondolkodásra, és hajlamosak azzal siettetni minket, hogyha nem hozunk azonnal döntést, akkor elmulasztunk egy kedvező, soha vissza nem térő lehetőséget.

Xmas time

 

Ezeket a hátrányokat, többféle képen is ki tudjuk küszöbölni. Az első és legfontosabb, hogy utána kell néznünk kitől is rendelünk, és honnan érkezik majd a csomagunk. Ezt, a személy, vagy cég pontos nevének, címének és elérhetőségének a megkeresésével tudjuk megtenni. Ha meggyőződtünk róla (például megnézzük google street viewban a címet, leellenőrizzük az e-cegjegyzek.hu -n a céget, rákeresünk a domain tulajdonosára a domain.hu keresőben), hogy hiteles és biztonságos a webáruház, akkor vásároljunk. 

A rendelés leadásával, egyfajta szerződést kötünk az eladóval. Tudjátok, ez az a hosszú szöveg, amit soha senki nem olvas el és csak bepipálja a kis rubrikát, hogy elfogadta a vásárlási feltételeket. Ebben többek között, leírják a szállítás menetét, a pénzvisszafizetési garanciát, valamint az ügyfélszolgálat elérhetőségeit is. Néha azért érdemes elolvasni. Ha a vásárlási feltételek nincsenek feltüntetve az oldalon, akkor gyanús, hogy kamu oldalról van szó.

A rendelésünk leadásáról és a termék szállítási idejéről a vásárlást követő 48 órán belül kapnunk kell egy visszaigazoló e-mailt. Ezzel tudjuk a későbbiekben igazolni, hogy mi ténylegesen leadtuk és milyen feltételekkel a rendelést. Ha nem érkezik ilyen e-mail pár napon belül, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az eladóval.

Beautiful young woman shopping over internet

 

 

Fizetni többféleképpen is tudunk. A leggyakoribb, a banki átutalással történő fizetés, illetve az utánvét. Ez utóbbi viszonylag magas postai költsége miatt nem igazán kedvelt. Külföldre, pláne az Eu tagállamokon kívülre vagy Kínába, történő utalás esetén nem árt ha elővigyázatosak vagyunk. Erre a célra legjobb, ha valamelyik biztonságos fizetőoldalt veszünk igénybe, mint például a PayPal. 

 

A PayPal lényegében egy interneten működő bank, mely az elektronikus kereskedelemre szakosodott. Ez úgy néz ki, hogy regisztrációt követően a bankkártya adatainkat a PayPal-nak adjuk meg, majd ez után már ő teljesíti az elektronikus tranzakciókat helyettünk. Az eladó pedig sohasem látja a mi banki adatainkat csak a PayPal regisztrációnkhoz tartozó emailcímet. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruháznál rendelkezésre álljon ez a fizetési mód. Szerencsére elég sok helyen használják, mivel biztonságosnak mondható.

onlineshopping

Ha belföldről rendeltünk egy-két nap, maximum egy hét és már kézhez is kapjuk a csomagunkat. Külföldről történő rendelés esetén ez akár több hetet is igénybe vehet. Szállítmányunk postai úton, vagy futárszolgálattal érkezik majd, de akár Pick Pack Pontra is rendelhetünk. Az említett pontra, rendelhetjük a csomagunkat, ha éppen nem tartózkodunk otthon a kiszállításkor, és nem tudjuk azt átvenni. Általában felszámolnak némi díjat a Pick Pack pontra szállításért, de ez nem haladja meg az ezer forintot. A pontra érkező csomagunk átvételéért egy hét áll a rendelkezésünkre. Ezeket a csomagokat, nyomon is tudjuk követni, a csomag kódjának a segítségével, azért azt érdemes feljegyeznünk magunknak. Ha a csomag, késik vagy nem érkezik meg, szintén az eladóhoz kell fordulunk.

 

 

motoros-futár

 

Ha megérkezett a termék, de nem felel meg az elvárásainknak, akkor visszaküldhetjük, mert egy úgy nevezett elállási jog illet meg minket. Az elállási jog azt jelenti, hogy a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Az elállási jog kompenzálja azt, hogy a vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a termék megvizsgálására és kipróbálására, továbbá, hogy kizárólag az eladó által meghatározott információkra támaszkodhatunk a vásárlás előtt. Természetesen a jog csak akkor érvényes, ha a termék sértetlen maradt, azaz mi nem tettünk benne kárt, természetesen a kipróbálás nem számít kártételnek. De kellő odafigyeléssel vigyázzunk a visszaküldeni kívánt termékre, ugyanis az értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk, amit ha úgy adódik a későbbiekben meg is kell térítenünk. Az elállási jog akkor is érvényes, ha külföldről, az Európai Unió bármely tagállamából vásárolunk. Az Unióban egységesen 14 naptári nap az elállási jog határideje. Azt is tudnunk kell, hogy nem minden termékre vonatkozik: hotelszoba foglalásra, fuvarozásra, gépjármű-kölcsönzésre, étkeztetési (pizza rendelés) vagy szabadidős szolgáltatásokra (koncertjegy, belépőjegy megrendelés), valamint romlandó élelmiszerekre nem érvényesíthető.

Fotolia_5211796_Subscription_L-1024x682

Szóval nem is olyan egyszerű, az online vásárlás mint amilyennek elsőre kinéz, de ha kellő elővigyázatossággal és odafigyeléssel vásárolunk, akkor a hátrányai kiküszöbölhetőek.

A jó smink már félsiker egy fesztiválon Bátran elő a festékekkel, itt vannak a fesztiválok! Mutatjuk, hogy lesz szuper és tartós a sminked a bulikon!
Készíts egyedi telefontokot, mutatjuk hogyan Uncsi a telód? Dobd fel egy kicsit és tedd egyedivé. Itt van pár ötlet hogyan!
Ezekkel a hajviseletekkel tuti nem égsz be a fesztiválon A fesztiválszezonban szeretnél olyan frizurát, ami tartós és nem melegít? Íme pár tipp, amiket könnyedén elkészíthetsz.
Itt a 2016-os tavaszi divattrend Jó hírem van csajok! Újabb ok a vásárlásra! Mutatjuk az idei tavasz divatját!
Így sminkelj tavasszal – mutatjuk a 2016-os tavaszi sminktrendet Hangsúlyos ajkak. A tavasz színeit most a szánkon is bátran viselhetjük. Sminktippek.
Készíts sálat saját kezűleg, szuper gyorsan! Szuper egyszerű, szuper gyors, szuper olcsó. Egyedi sál DIY ötletek. Varrótudás nem szükséges, csak egy kis kreativitás.
A gólyatábort kihagyni? Na, még mit nem! Augusztus a gólyatáborok időszaka. Utánajártunk, hogy milyen a kis gólyák élete.
3 futóalkalmazás, ami segíti futásodat Nincs kedved egyedül futni? Vidd az okos telefonod, hasznos társként szolgálhat! Futóalkalmazásokat teszteltünk.
Hogyan válassz napszemüveget A napszemüveged véd UV sugárzás ellen? Ha nem, akkor kukába vele! Ezekre a szempontokra figyelj a kiválasztásnál!