Hogyan válassz napszemüveget

Nyár van, süt a nap, előkerülnek a napszemüvegek. Sokan nem tudják, de nagyon nem mindegy, hogy milyen napszemüveget választunk. Ma már vásárolhatunk a sarki kisboltban is szemüveget, de ezek korántsem felelnek meg a kritériumoknak. Ha megfelelő védelmet szeretnénk a szemünknek jobban tesszük, ha egy optikában keressük a megoldást. Mi is betértünk, egy bajai optikába és alaposan átvizsgáltuk a témát. Na de kezdjük az elején.

3_7_8_0_napszemuveg_sunglass

 

A napszemüvegek viselése azért nagyon fontos, mert ezáltal meg tudjuk védeni a szemünket a Nap káros UV sugárzásától, arról nem is beszélve, hogy a napszemüveg öltözteti az embert.  Az UV sugarak ugyanúgy tudják károsítani a szemünket, ahogy a bőrünket is. Ha sok káros sugár éri a szemünket, akár szürke hályog is kialakulhat a későbbiekben. 

női-napszemüvegek

 

A napszemüveg leglényegesebb feladata az, hogy az UV sugárzástól védjen, mert ha nem véd, például egy sima sötét lencse esetében, akkor még nagyobb kárt tudunk vele okozni a szemünknek. A sima sötétített lencse ugyanis becsapja a szemünket. A pupillánk kitágul mert érzékeli a sötétedést, de a szemüveg nem szűri meg a káros sugarakat, így azok szabadon kerülnek a szemünkbe. A napszemüveg lencséknek több fajtája van, lehet akár polárszűrős is, ami az UV védelem mellett, egy plusz védelem, ez azoknak ajánlott akik sokat vezetnek autót, vagy sokat tartózkodnak vízparton.

o-SUNGLASSES-facebook

 

Mindenkinek ajánlott napszemüveget hordani, ez kortól és nemtől független. Aki fényérzékeny vagy kék szemű, azoknak mindenképp ajánlott, de korlátozás igazából nincs. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy nem csak nyáron kell napszemüveget hordani, télen is fontos, mert ugyanúgy vannak akkor is káros sugarak, amitől védenünk kell a szemünket. 

753x440

 

Manapság, tényleg bárhol lehet már kapni napszemcsit, de a legtöbb nincs UV szűrővel ellátva. Optikákban, csak a megfelelő szűrőkkel ellátott napszemüvegek közül válogathatunk. Vannak olcsóbb és drágább kategóriák. Természetesen az ártól függ a minőség is, annyiban rosszabbak az olcsóbb kategóriások, hogy azok torzíthatnak, ezeket ha túl sokat hordja az ember, akkor előfordulhat kisebb szédülés.

????????????????????????????????????????????????????

A szemüvegeseknek sem kell elkeseredni, mert az ő esetükre is van már többféle megoldás. Vannak fényre sötétedős lencsék, vannak a szemüvegre szerelhető sötétített lencsék, illetve a dioptriás napszemüvegek. A dioptriás napszemüvegeknek, csak annyi a hátránya, hogyha valahova olyan helyre megyünk benne, ahol illik levetni a napszemüveget, akkor nem látunk semmit. Ezt esetleg a rendes szemüveg cserélgetésével lehet orvosolni. A fényre sötétedős lencsék csak félig meddig helyettesítik a napszemüveget. Ezekről a lencsékről azt kell tudni, hogy UV sugárzás hatására sötétednek be. Hátrányuk, hogy autóvezetésnél nagyon kis mértékben sötétednek be, ez egyrészt azért van mert nem ér minket közvetlenül a napsütés, másrészt a szélvédő már megszűr valamennyi UV sugarat.

meno-gyerek-napszemuveg-featured

 

A kontaktlencsésekre is ugyanaz vonatkozik, mint a jól látókra, nekik is az UV-szűrős napszemüveg a megfelelő választás. A kontaktlencsék manapság már rendelkeznek valamennyi UV szűrővel, de az annyira minimális védelmet nyújt, hogy szinte meg sem érzi a szem.

 

Természetesen, a gyerekeknek is ugyanúgy óvni kell a szemét. Érdemes már egész kicsi korban elkezdeni, hogy később ne legyen látáskárosodásuk. Az ő szemüket is ugyanúgy érik a napsugarak, mint a miénket.

dog-wearing-glasses-swimming-pool-wallpaper

Tehát, a nap mindenkinek rontja a szemét, nincs kivétel.

Ha valaki a kisbolti szemüveg mellett dönt, érdemes elvinni egy optikába és bevizsgáltatni, hogy valóban el van-e látva UV szűrővel.

 

Amennyiben nem UV szűrős a szemüvegünk, inkább ne használjuk, mert csak kárt okozunk vele.

A jó smink már félsiker egy fesztiválon Bátran elő a festékekkel, itt vannak a fesztiválok! Mutatjuk, hogy lesz szuper és tartós a sminked a bulikon!
Készíts egyedi telefontokot, mutatjuk hogyan Uncsi a telód? Dobd fel egy kicsit és tedd egyedivé. Itt van pár ötlet hogyan!
Ezekkel a hajviseletekkel tuti nem égsz be a fesztiválon A fesztiválszezonban szeretnél olyan frizurát, ami tartós és nem melegít? Íme pár tipp, amiket könnyedén elkészíthetsz.
Itt a 2016-os tavaszi divattrend Jó hírem van csajok! Újabb ok a vásárlásra! Mutatjuk az idei tavasz divatját!
Így sminkelj tavasszal – mutatjuk a 2016-os tavaszi sminktrendet Hangsúlyos ajkak. A tavasz színeit most a szánkon is bátran viselhetjük. Sminktippek.
Készíts sálat saját kezűleg, szuper gyorsan! Szuper egyszerű, szuper gyors, szuper olcsó. Egyedi sál DIY ötletek. Varrótudás nem szükséges, csak egy kis kreativitás.
A gólyatábort kihagyni? Na, még mit nem! Augusztus a gólyatáborok időszaka. Utánajártunk, hogy milyen a kis gólyák élete.
3 futóalkalmazás, ami segíti futásodat Nincs kedved egyedül futni? Vidd az okos telefonod, hasznos társként szolgálhat! Futóalkalmazásokat teszteltünk.
Az online vásárlásé a jövő, azonban legyünk résen Az online vásárlás buktatói kellő odafigyeléssel kikerülhetőek. Mutatjuk, mire figyeljünk oda, ha a neten rendelünk.