Ha nem bírsz a kutyáddal, a tükör módszer lehet a megoldás

Ha a kutyád sétáltat téged és még az éppen elszaladó macska után is magával visz, és minden parkban töltött játszás közben rettegsz attól, hogy más kutyák is felbukkannak a színen, akkor ideje elkezdeni kutyasuliba járni. Lehet, hogy elképzelhetetlennek tűnik, hogy ha bárhol hívod a kutyusod odajön hozzád és megáll az úttest szélén, pedig hidd el Ő is képes rá. Igen, Ő is!

 

Sok kutyakiképző módszer létezik, de mindközül most a Tükör Módszert emelnénk ki. A módszer megalapítója Korom Gábor, aki már fiatal kora óta foglalkozik kutyákkal. A kutyák nyelvének ösztönös megértése alapozta meg a módszert. Majd megalakult a tanfolyami rendszer, egyre több és több oktatóval. A módszer szemlélete az, hogy a kutya szemében a gazda a tudatos és rátermett vezető szerepét kell, hogy betöltse. A kutya kifogásolható viselkedése elsősorban a gazdi hibája, és neki kell megtanulnia a kutya nyelvén kifejezni szándékát. A kutya tükröt tart elénk, hogy milyen gazdák vagyunk – innen jött a módszer elnevezése.

 

 

A módszer három részre tagolódik:

  1. Viszonyunk rendezése ösztönkezelési technikák segítségével: megismerjük kutyánk ösztönvilágát. Felismerjük azokat a problémákat, amelyek a helytelen viselkedéséhez vezettek, és megtanulunk azzá a vezetővé válni, akit a kutyánk keres bennünk.
  2. Tanítás: az iskola a klikkerezést tartja a leghatékonyabb tanítási módszenek. A klikker egy kis doboz, amivel kattogni tudunk. A kutya a kattogás hallatán rögzíti az információt. Az ösztönkezelési technikával összekötve szinte bármit megtaníthatunk neki erőszak és kényszer nélkül.
  3. Életmód: A kutyák egészségmegőrzéséről szól: táplálkozás, sétáltatási szokások. Manapság egyre több kutya betegszik meg, mert már csak társnak akarjuk, de megfeledkezünk természetes ösztöneikről, amiket a városban nem tudnak hasznosítani. Megoldás, a megfelelő életmód biztosítása.

A természetben élő embernek, a pásztornak, vagy az indiánnak nem kellett bajlódnia kutyájával. Nehéz elképzelni hogy Winnetou kergeti a kutyáját a Mohás szikla körül, vagy az öreg Bandi bácsi ordítozik a terelőkutyájával, mert az nem jön vissza.

 

Bartsh Gabriellát kérdeztem a Tükör Módszerről. Ő 7 éves kora óta kutyákkal él és 6 éve oktató is.

 

Van olyan kiemelkedő probléma, amit a módszer segítségével sikerült megoldani a suliban?

Nálunk a kölyöksuli, az alap és a közép tanfolyam, és a K99-es vizsgarendszer mellett terápiás csoport is működik. Általában a terápián félelmi vagy agressziós problémákkal foglalkozunk, amit egy más szemléletű képzéssel nem lehet kezelni, mert csak alap engedelmes feladatokat tanítanak. Mi pedig viselkedés problémákkal foglalkozunk egy ilyen terápiás szituációban, mivel az a célunk, hogy a kutyát beillesszük a városi életbe.

 

Mi a legáltalánosabb probléma, amivel a gazdik hozzátok fordulnak?

A behívás a legáltalánosabb probléma, ez nem szokott működni, illetve szeretnénk alap engedelmes faladatokra tanítani a kutyákat. Ami miatt még szeretik a sulinkat az az, hogy össze vannak engedve a kutyák és tudnak egymással játszani. Tehát a szocializáció sokkal magasabb szinten működik, mint bárhol máshol.

 

Fajtától függ-e, hogy mennyire sikeres a képzés vagy 100%-ig a gazdán múlik?

Nem 100%-ig függ a gazdától. Főként attól függ, hogy a gazda és a kutya temperamentuma mennyire közös. Nyílván, ha van egy pörgős kutya egy idős néni mellett, akkor annyira nem fognak egymásra találni, mint egy pörgős kutya egy sportolóval vagy egy lassú kutya az öreg nénivel.

 

Ugye a gazdi együtt fejlődik a kutyájával… saját magadon figyeltél meg változást mióta ezzel a módszerrel foglalkoztok?

Mivel a módszer arról szól, hogy a kutya megmutatja milyenek vagyunk mi, így igazából ez arról is szól, hogy figyeljük meg a környezetünket milyen visszajelzéseket kapunk. Utána meglátjuk, hogy a környezetünk milyennek mutat minket, ezért sokkal inkább figyelem az emberek reakcióját arra, amit én teszek. Kiderült pár dolog, amiről én nem tudtam, hogy az embereknek nem tetszik az én természetemben. Miután kiderült igyekeztem rajtuk változtatni.

Gabi és négy kutyusa

 

A módszer fejlesztése sosem ér véget, hiszen a kutyákkal való viszonyunk is folyamatosan változott az idők során. Gondoljunk csak bele, hogy ott kezdődött, hogy a farkas őseink mellé szegődött a biztos táplálék reményében, most már viszont ott tartunk, hogy illik betartanunk a kutyás etikettet.

 

Így manipulálnak az élelmiszer reklámok Az eladás az isten, a marketing a prófétája. Újabb fortélyt mutatunk az ételmarketing bugyraiból.
“A szenvedély mi hajt, majd ez hozza meg a bajt” (PM) Kábítószer elleni világnap: Egyre elemibbé váló problémára koncentrál minden év július 26-án a világ.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!
Érettségi start! – A magyar írásbeli az első Ma a magyar irodalomé és nyelvtané a főszerep. Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.
Sok pedagógus sztrájkolt Baján is Akad olyan intézmény is, ahol a mai napon elmaradt a tanítás.
Ismét Veterán Jármű Találkozó, két napon át, a Petőfi-szigeten Közeleg a benzingőzös hétvége! A veterán járművek és a motorosok is találkoznak a Bajai Motoros Egyesület szervezésében.
Egy iskolás vágta pofán a vizes vb arculatát A vizes vb hivatalos plakátjain a dilettantizmus és olcsóság üli dicstelen torát. De mutatunk szépet is!
Polgári engedetlenségi akció volt Baján és Jánoshalmán is A Tanítanék Mozgalom tiltakozást hirdetett, hogy nyomatékosítsa az oktatással kapcsolatos problémákat.
Minden, amit a kutyatápokról tudni érdemes Régóta tudjuk: nem a legdrágább a legjobb. Olyat is mutatunk, amellyel Te is tesztelheted, milyen tápot adsz a kutyádnak.