A XX. század legsikeresebb zenekara: persze, hogy a Beatles

Minden a megnyert világháborúval kezdődött, elképesztő gazdasági fejlődés söpört végig nyugaton.  A technika olyan sebességgel fejlődött, amilyet előtte nem láthattunk, majd a tv megjelenésével hirtelen felgyorsult a hírközlés, felgyorsult az élet, és az új nemzedéknek új hősök kellettek. A fiatalok lázadni kezdtek a politika és a társadalmi környezet ellen, meg akarták váltani a világot, és ellent mondtak a szüleik bevett szokásainak, próbáltak egy új társadalmat kialakítani, nem érdekelték őket a szabályok, korlátok és a tabuk. Ekkor köszöntött be a beat korszak. Jött vele a beat irodalom is, de az egész a könnyűzenében csúcsosodott ki. A nagy hullámot a Beatles hozta. Elszabadultak a hosszú idő óta féken tartott indulatok, és a fiatalok tomboltak a zenéjükre.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr

 

A négy tagú brit együttes a ’60-as évek ikonikus alakja lett. A brit sajtó „Beatlemánia”  néven emlegette ezt a jelenséget. Szövegeik és zenéjük egyedi volt, kifejezés terén egyre meghökkentőbb megoldásokkal éltek. Számtalan stílusban kipróbálták magukat és többször keverték őket, de védjegyük a minőség lett. Az akkori technikához képest ők már lehetőséget láttak elektronikus effektek alkalmazásában, például visszafelé játszották le a hangszalagot.

 

A pszichedelia és a hardrock úttörői voltak. Ők voltak a ’60-as évek divatdiktátorai, köztudott, hogy a gombafrizura általuk terjedt el a nagyvilágban. A nők örjöngve rajongtak értük, a férfiak pedig úgy akartak kinézni, mint ők.

 

A zenei életre talán még nagyobb hatást gyakoroltak. A ’60-as évektől napjainkig kihatnak a popzenére, formálják a trendeket, egy egész iparág épült köréjük, úgymond árucikké váltak. Zenéjük sokszor a társadalmi változásokra reflektált, ez olykor segített az éles olytálybeli különbségek elsimítására, de volt, hogy még a rajongók körében is felháborodást váltott ki. Berobbanásuk hatását érezték nyugaton és keleten is egyaránt. A kelet-európai világban nagy hatása volt az akkori ideológiára, nagyban hozzájárul a szocialista ideológia és politikai rendszer iránti bizalom aláásásához.

 

Mindezekért lett a 20. század legsikeresebb rockzenekara. 1960-tól 1970-ig zenéltek, ez idő alatt 12 lemezt és 5 filmet adtak ki, a Beatleshez kapcsolódó dokumentumfilmek, könyvek és ereklyék száma mondhatni végtelen. A Beatles olyan szinten foglalkoztatta mindig is a közönséget, hogy számos abszurd teoriával is előálltak már a megszállott rajongók. Az egyik ilyen összeesküvéselmélet azt boncolgatja, hogy Paul McCartney valójában már halott és 1966 óta egy hasonmás helyettesíti őt. Az egész történet a leghíresebb lemezük, az Abbey Road borítója miatt indut útnak. A rajongók a borítón halállal kapcsolatos jeleket véltek felfedezi, amik arra utalnak, hogy Paul McCartney egy autóbalesetben halt meg. De azt is kiolvasták róla, hogy ki miatt történt a baleset, hol sérült meg, és hol temették el. Szerintük a zenekar tagjai bűntudatuk miatt komponálták meg így ezt a lemezborítót. De születtek már elméletek John Lennonról és Yoko Ono kapcsolatáról is.

 

Paul McCartney egyébként a mai napig egészségesen éli életét, és tegnap volt a 73. születésnapja. Ezúton is boldog születésnapot kívánunk neki … vagy a dublőrének.   

Depresszió ellen hígított napfény A homeopátia az alternatív medicina egy külön kis ágazata, nem szabad összekeverni egyéb természetes gyógymódokkal.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
Miért olyan furcsák a nagy művészek? Lenyűgöző képek, megható versek. Sokszor azonban az az érzésed, mintha alkotóikkal nem stimmelne valami. Igazad van.
Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Válaszd az életet: újra Trainspotting! A kilencvenes éves egyik legmeghatározóbb kultfilmje visszatér, ráadásul az eredeti felállásban!
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
Ismét Veterán Jármű Találkozó, két napon át, a Petőfi-szigeten Közeleg a benzingőzös hétvége! A veterán járművek és a motorosok is találkoznak a Bajai Motoros Egyesület szervezésében.