Miért olyan furcsák a nagy művészek?

Számos ismert művészembernél kimutatták, hogy valamilyen mentális problémában  szenved. Csontváry Kosztka Tivadar  és Gulácsy Lajos alkotásai például arra utalnak, hogy skizofrének voltak. A skizofrén művészekre jellemző a kreatív absztrakció kibontakozása, ám a betegség eluralkodásánál már képtelenséggé válik az alkotás. A legelfogadottabb elmélet szerint Van Gogh is skizofrén volt. Egy roham következtében például levágta a saját fülét. Az ezt követő időszakban születtek legismertebb önarcképei.

A művészi pályán egyébként sokkal gyakoribbak a mániás depressziós betegek. Fantasztikus tehetségek tartoztak közéjük, többek között József Attila, Juhász Gyula, Ady Endre, Babits Mihály, Latinovits Zoltán, Ernest Hamingway, William Blake, Beethoven, Marilyn Monroe, Amy Winehouse. Manapság bipoláris zavarnak nevezik a betegséget, általában mániás szakaszban tombol az alkotóvágy, depressziós szakaszban pedig sokszor teljesen megszűnik.

Vincent Van Gogh

 

Bizonyos esetekben a pszichiátriai betegség felszínre tudja hozni a kreativitást, viszont ha a tehetség nem veleszületett tulajdonság, akkor nincs, ami felszínre törjön. Többek között ennek a célnak a segítésére született meg a művészetterápia, mint irányzat. 

Magyarországon is jó néhány művészetterápiás csoport működik. Lehet ez képzőművészet-terápia, mozgás- vagy tánc-terápia, zene-terápia. A tudatalattiban rejlő elfojtott traumákat lehet megfogni, amiket nem lehet szavakkal kifejezni.

Gyerekkorunkban először képekben gondolkodtunk, később tanuljuk meg szavakkal manipulálni az érzéseinket. Az alkotó folyamat alatt a szorongás csökken, viszont egy verbális terápia alatt lehet, hogy pont ez akadályozza a kibontakozást.

A zene és a mozgás segíti az ellazulást, oldja a félelmeket és a stresszt.

 

A művészet és a kreatívitás azonban nem csak a betegeken segíthet. Ha egyszerűen csak rossz kedved van, vagy teleszaladt a hócipőd az élettel, kreatívkodj otthon.

Üríts ki egy fiókot és pakold bele a szükséges kellékeket. Festéket, ragasztót, ollót vagy ha meglátsz bármit, amiről azt gondolod fel tudod használni valamilyen alkotáshoz, csak dobd be a fiókba, és mikor időd engedi, nyisd ki a kincses fiókot és kezdj neki.

 

Például fesd meg az álmaidat. Próbáld meg színekkel megfogalmazni azt, amit érzel. Nem az esztétikai érték lesz a lényeges, hanem az, hogy kiadd magadból, a végén akár a kukába is dobhatod. Ha egy rémálom volt az, akkor meg főleg szabadulj meg tőle. Ugyanakkor lehet, hogy olyan jól sikerül, hogy a faladat fogja dekorálni, és ha egy pozitív érzés volt az, akkor próbáld meg felidézni, mikor ránézel és töltődj fel.

Akár összekötheted a kellemest a hasznossal barkácsolhatsz, kötögethetsz, horgolhatsz. Ezek mind pozitív hatással lesznek rád! 

 

Antidepresszáns helyett valódi megoldások Az utóbbi években rengeteg felháborodást keltett az antidepresszáns téma, nem véletlenül.
A XX. század legsikeresebb zenekara: persze, hogy a Beatles A Beatles meghatározó embere, Paul McCartney 73 éves lett. Fénykorukban emberek milliói rajongnak értük.
Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
Depresszió ellen hígított napfény A homeopátia az alternatív medicina egy külön kis ágazata, nem szabad összekeverni egyéb természetes gyógymódokkal.
Ismét Veterán Jármű Találkozó, két napon át, a Petőfi-szigeten Közeleg a benzingőzös hétvége! A veterán járművek és a motorosok is találkoznak a Bajai Motoros Egyesület szervezésében.
8 bizarr szépségápolási módszer Megdöbbentő dolgokat vagyunk képesek kipróbálni a szépségért. Igen, és ez így megy évszázadok óta.
Egy iskolás vágta pofán a vizes vb arculatát A vizes vb hivatalos plakátjain a dilettantizmus és olcsóság üli dicstelen torát. De mutatunk szépet is!
Polgári engedetlenségi akció volt Baján és Jánoshalmán is A Tanítanék Mozgalom tiltakozást hirdetett, hogy nyomatékosítsa az oktatással kapcsolatos problémákat.