Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film

Pontosan 30 évvel ezelőtt, 1985. május 23-án mutatták be Magyarországon először a Flashdance című filmet. A 4.000.000 dollárból forgatott táncos film hihetetlen népszerű lett, többek közt hazánkban is, bár megjelenésekor a kritikusok lehúzták. Na, ennyit róluk ugyebár.

Mit sem tudva ezekről a kritikus hangokról, fiatalok ezrei ugráltunk a “wattafílíng” című számra, amelyet angol tudás hiányában nem értettünk, de azért teli torokból énekeltünk. Az Irene Cara által előadott betétdal egyébként az Oscar-díjat és a Golden Globe-ot is megkapta a film amerikai premierje után egy évvel, 1984-ben. 

A táncos film sztorija szerint Alex, a csinos heggesztőnő (!) nappal a fémet olvasztja, éjszaka pedig klubokban táncol, hogy gyakoroljon és valóra válthassa nagy álmát, hogy híres táncos legyen, és felvételt nyerjen a balettiskolába. 

A film valami érthetetlen okból átcsúszott a kommunista kulturális osztály rostáján, pedig tulajdonképpen szép számban tartalmazott az akkori rendszer számára nem kívánatos tulajdonságokat. Ha Alex például valamelyik itthoni hőerőmű brigádjában építette volna a szocializmust, a rendszer bizonyára nem nézte volna jó szemmel kitűnni vágyását és állhatatosságát. Tetézi a furcsaságot az is, hogy a film a hanyatló nyugat ópiumából, a 80-as évek szolid erotikájából is tartalmazott egy csipetnyit. Nyilván a fiúk a kulturális osztályon a heggesztésig jutottak. Jó, ez nem olyan mai értelemben vett erotika volt ám, de abban az időben egy ujjatlan top és bugyi kombó erős szexualitásnak számított. 

Flashdance

A film egyik leghíresebb, és igazi védjeggyé vált jelenete.

Az Alexet alakító, akkor épphogy 20 éves, Jennifer Beals vizes testén gyakorlatilag egy generációnyi fiú nőtt fel, akik ideálként tekintettünk ezekre a vonalakra, míg a lányok az akkoriban induló jazzbalett órákon próbálták hasonlatossá táncolni magukat Alex kisasszonyhoz. Beals apja egyébként afro-amerikai, anyja ír származású. A 1963-ban született színésznő a Flashdance után több filmben szerepelt több-kevesebb sikerrel, azonban táncos sikerét nem sikerült megismételnie.  

JenniferBeals now

Jennifer Beals a 2010-es években

 

Jennifer, a People magazinnak adott interjújában emlékezett vissza 1982-re, amikor megkapta a film főszerepét. “Amikor New Yorkba érkeztem a Flashdance film meghallgatására, a repülőn elveszett a csomagom, nem volt pénzem, és két napig csak áfonyát és fenyőmagot ettem. Az ügynököm azt mondta, ez a film olyasmi, mint a Szombat esti láz. Végül megváltoztatta az életemet. Később százszámra kaptam leveleket, amelyben az emberek megköszönték nekem azt, hogy a film az ő életüket is megváltoztatta, jobbá tette. Ez nagyon jó érzés volt.” – nosztalgiázott Jennifer Beals.    

Akárhogy is, a film része volt az életünknek, és időutazás gyanánt jól esik visszagondolni az akkori időkre. Egyedül talán a kinyúlt pólók nem örültek, amikor a lányok – felébresztve őket kiérdemelt szendergésükből – újra előhúzták őket a szekrény mélyéről, hogy nekik esve a nagyollóval, Flashdance-kompatibilis darabot varázsoljanak belőlük.  

flashdance-polo

 

Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Telik az idő: 30 éves a Live is Life Igen, az a Live is Life, amit annyit énekeltél csikó korodban, bár fogalmad sem volt a szövegéről.
Vélemény: a fél világon átkóborlók Lassan a világ is elkezdi keresni: ki a felelős Európa legújabb megszállási kísérletéért. Addig is, nekünk itt vannak ők.
Vélemény: a bevándorlás lehet az Eu veszte Milyen a másnap mikor este összevissza ittad a különböző italokat? Na, a kultúrák keveredése is pont ilyen érzés lesz.
Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál, hanem megosztásra váró cukiságok fotója közé préselt agymosó féligazságokat.
Egy teljes generáció külföldön. Van még remény? Mindenkinek van külföldön dolgozó ismerőse, barátja. Ha nem tudják őket visszahozni, mások veszik át a helyüket.
Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar? Az állami hivatalnokok, a rendőrség, a polgárőrség, mind Skodával jár. De miért nem magyart vesztek?
Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.