Mentős Nyílt Nap – izgalmas délelőtt volt (+videó)

14:00 csipysz, poszi, les grossman: A rendezvény véget ért. Köszönjük a figyelmeteket. Igazán jó hangulatú és eseménydús délelőttön vagyunk túl. Az idő szuper volt, és a Bajai Mentőállomás csapata is alaposan kitett magáért. Gratulálunk!

13:55 les grossman: Reményi László főszervezőt kértem meg, hogy értékelje a mai napot.

13:50 les grossman: Apu ölében könnyebb.

Büszkék egymásra

Büszkék egymásra

13:45 poszi: A Szabó család minden évben kilátogat a rendezvényre. A gyerekeknek a tűzoltók tetszettek a legjobban. Bence még  a tűzoltó sisakot is felpróbálta. Mindannyian nagyon jól érezték magukat, és jövőre is biztosan kilátogatnak.

 

Szabó család

Szabó család

 

13:30 poszi: Kalmár Klaudia barátnőivel látogatott ki. Nagyon jól érezték magukat. Az újjáélesztés tetszett nekik a legjobban. Beültek minden mentőautóba. Máskor is eljönnek majd.

 

Kalmár Klaudia, Szabó Daniella, Szabó Zsanett

Kalmár Klaudia, Szabó Daniella, Szabó Zsanett

 

13:15 csipysz: Nahát, ebédre igazán finom és egészséges ételeket kóstolhattunk! Az Egészséges Baja Városért Közalapítvány képviseletében dr. Zöld Lászlónéval beszélgettünk az egészséges táplálkozás fontosságáról. Az általuk készített ételek egytől-egyig olyan alapanyagból készültek, amelyek a szervezet számára nem megterhelők. Arról beszélgettünk, hogy sajnos a készen vásárolt élelmiszerekben nagyon sok káros adalékanyag található, amelyek ártalmasak az egészségre, helyette sokkal fontosabb lenne magunk által készített, élő élelmiszereket fogyasztani. Sajnos manapság nagyon sok betegség a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, példaként az irritábilis bél szindrómát emelték ki. Dr. Zöld Lászlóné tapasztalatai szerint sokan csak akkor fordulnak az egészséges táplálkozás felé, amikor már nagy a baj, pedig sok minden ilyen módon is megelőzhető lenne. A kitelepüléssel azt szerették volna ez alkalommal bemutatni, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak, és egyáltalán nem ördöngősség egy egészséges fogást elkészíteni, nem telik több időbe, mint bármely más ételé.

Az én személyes kedvencem a tejfölös zöldség volt, sütve, valamint a desszertként kapott kukoricalisztből készült süti, amely eperlekvárral igazi főnyeremény volt!

DSC_0010

dr. Zöld Lászlóné – Egészséges Baja Városért Közalapítvány

 

12:50 poszi: Heincz Gabriella nagyon jó kezdeményezésnek tartja a programot, szerinte lehetne több hasonló rendezvény Baján. Pedagógusként el tudná képzelni ennek folytatását, esetleg egy iskolában is, különböző előadások formájában. 

Heincz Gabriella és fia

Heincz Gabriella és kisfia

12:40 les grossman: A Mercedes mentőautó sofőrje, Pertics Zoltán szerint az autósok akkor segítik leginkább a mentőautó továbbhaladását, ha a szirénát hallva lehúzódnak az ÚT SZÉLE felé. Sajnos a vezetők egy része a vonuló mentőt látva megijed és rossz irányba, az út közepe felé rántja a kormányt. Tehát lehúzódni az út szélére és esetleg indexeléssel jelezni a többi autósnak, és a mentőnek, hogy észrevették.  

DSC_0006

Pertics Zoltán

12:35 poszi: Az Albert család elsősorban a gyerekek miatt látogatott ki, akik különösen szeretik a hasonló programokat, illetve rajongnak a tűzoltókért, mentősökért. A baleset szimuláció nagyon tetszett nekik.

Albert család

Albert család

 

 

12:15 les grossman: A baleseti szimulációt követően a gyerekek vették birtokba az autókat, és ezzel párhuzamosan elég gyakran csendül fel a sziréna hangja. Vajon miért?

Utánpótlás

Utánpótlás

11:30 csipysz: Elkezdődött a baleseti szimuláció a mentők, a rendőrök és a tűzoltók részvételével. Egy közlekedési baleset miatt történt a segélyhívás. Éppen a tűzoltók vágják ki a beszorult sérültet az autóból. Hamarosan érkezik a videó is, nem maradtok le semmiről! A mentés még el fog tartani egy darabig, aki siet, még kiér.

 

20150509_113014

Közös intézkedés: mentők, rendőrök és tűzoltók

 

20150509_113625

Megkezdődött a sérült ellátása

 

11:25 csipysz: Hihetetlen, de már 100 éves a Bajai Mentőállomás. Ez alkalomból emléktáblát avattak itt, a Mentőállomás udvarán.

 

DSC_0030

Zilinszki Tibor (balra) és Reményi László (jobbra) a Bajai Mentőállomás történetét elevenítette fel

 

Múlt és jelen

Múlt és jelen

11:00 poszi: Megtudakoltunk néhány infót a tűzoltó autóról, és hogy milyen apropóból jöttek ki a mentős napra. Kiderült, hogy közlekedési balesetek, vízi balesetek, épület omlások és túlsúlyos betegek szállítása esetében szoktak együttműködni a mentősökkel. Egyszerre hat fő szolgál ezen a Mercedes gépjárművön, ami elég jól felszerelt. Található rajta reflektor, feszítő vágó, láncfűrész…stb. Összesen 4 ezer liter (!) víz fér el egy ilyen kocsiban. Durva! 

10:50 csipysz: Közben megérkeztek a rendőrök és a tűzoltók is. Itt valami készül! Érdemes kijönni, jó idő van, sokan vannak és izgalmas dolgok várhatók.

 

DSC_0002

10:45 csipysz: Reményi László főszervezőt kérdeztük arról, miként látja a rendezvény indulását, valamint arról, mi várható a mai nyílt nap folyamán. Annyit mondhatok, érdemes kijönni!

 

10:20 csipysz: Bekukucskáltunk egy nagy, zöld mentős táskába, van vagy 15 kg, és egyébként az összes fontos eszközt, gyógyszert rejti. Elég nagy kihívás lehet egy ekkora cuccal felmenni a negyedikre…

 

DSC_0013

 

10:10 poszi: Megtudtuk erről a nagy sárga mentőautóról, amit igazából esetkocsinak hívnak, hogy ez abban különbözik a többitől, hogy nagyobb a felszereltsége, mentőtiszti orvos dolgozik rajta és terepre megy. Baján ez az egy ilyen típusú kocsi van szolgálatban. 

 

DSC_0003

Nagy hasmagasságával és 4×4-es hajtásával terepen is könnyen elboldogul a mentő

 

Biztonságban: Jól felszerelt az új Mercedes esetkocsi

Biztonságban: Jól felszerelt az új Mercedes esetkocsi

9:30 hetven9: Lassan indul a program, már szállingóznak az emberek. Mi pedig kaptunk egy jó kis mentőautót bázisként, király!

 

DSC_0002

 

Nyílt napon mutatják be munkájukat a bajai mentők (+hang) Izgalmas családi rendezvénynek ígérkezik a szombati. Reményi László főszervezőnek tettünk fel 3 kérdést.
Szuper baleseti szimuláció Baján (+videó) Az ittas sofőr nem adta meg az elsőbbséget a motorosnak és összeütköztek. - Ilyen színvonalas bemutatót még nem láttál!
I. Bajai Strandröplabda Bajnokság Élvezetes meccsek, hatalmas csaták. A Petőfi-szigeti strandröplabda pályáról tudósítottunk. Klassz program volt!
II. Tavaszi Motor Zsongás (+galéria, videó) A Bajai Motoros Egyesület a hétvégén rendezte a szezonnyitót. A rossz idő ellenére szuper program kerekedett.
Újabb sportparkok létesülhetnek Baján Mutatjuk hol lehetnek az új sportparkok a városban.
Mesterséges intelligenciájú asszisztenst akar Zuckerberg A közösségi oldal alapítója egy Facebook-posztban osztotta meg személyes gondolatait korszakalkotó ötletéről.
Boldog Új Évet Kívánunk (videó) Kedves Olvasónk! Kívánjuk, hogy olyan legyen az új éved, amilyennek csak szeretnéd.
Invitel és a Csodalámpa: Mélykúton váltották valóra a kívánságot A kórházi szobák tereit tágítja megható találkozások során az Invitel és a Csodalámpa Alapítvány.
“A hitelesség alap” – interjú Tarnai Zoltán főszerkesztővel Elérkezett ez a nap is: egy éves születésnapunkat ünnepeljük. Köszönjük Olvasóinknak a bizalmat!