Film: Citizenfour – a leleplezett lehallgatás

Április 30-tól kerül a mozikba az Edward Snowdenről készült dokumentumfilm, a Citizenfour. A film egy olyan világot mutat be Snowden elbeszélése és története alapján, amit talán mindenki sejt már, azonban így összefoglalva, és a valóságba helyezve, elég durva képet fest a 21. század elejéről. 

Aki nem tudná Edward Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tanácsadója, a CIA műveleti tisztviselője volt, amolyan igazi cyber kém. Fedett állásban dolgozott és rendszergazdaként egy sor titkos információ birtokába juthatott az amerikai titkosszolgálatok elektronikus lehallgatási tevékenységével kapcsolatban.

 

Napjaink átlagfelhasználói között három típus különböztethető meg. Aki azt hiszi, hogy bármit meg lehet tenni a net segítségével, a másik aki azt hiszi, hogy az ingyenes vírusírtó/tűzfal kombó áthatolhatatlan aknamezőként védelmezi gépét. A harmadik típus az, akinek feltűnt már, hogy amint a google keresőjébe beírta például a műanyag ablak szóösszetételt, utána jó néhány hétig minden google hirdetést használó weboldalról a műanyag ablakkínálat fog az arcába tódulni. Ők azok, akik felmérve a reális veszélyt letakarják számítógépük webkameráját és eszükbe sem jut az ujjlenyomat leolvasót használni. 

Nos, Snowden felfedte, hogy a modern kommunikáció lényegében megsemmisíti a privát szférát. Az interneten és a mobilon folytatott kommunikáció teljes egészében rögzített és visszakereshető. Az amerikai 9/11 után elfogadott Patriot Act lehetővé teszi a titkosszolgálatoknak, hogy az USA-ban egy formális engedéllyel, azon kívül pedig bármikor bárkit lehallgassanak, megfigyeljenek, illetve a róla eddig összegyűjtött adatot felhasználják. 

 

Mégis az emberek kényelmük érdekében egyre többet és többet áldoznak fel önként magánéletükből. Néhány éve még felzúdulást váltott ki, hogy okostelefonjaink kémkednek utánunk, visszakereshető merre jártunk, hiszen helyadatot rögzítenek, és tárolnak. Ma pedig már elég megnézni egy facebook profilt vagy egy google dashboardot. Gyakorlatilag minden megtalálható rajtuk. Mikor mit kerestél, milyen telefonod van, éppen hol vagy, kik a barátaid, mit eszel, mit iszol, mit szeretsz, kivel beszélsz.

 Az meg van, hogy ha android telód van itt megkeresheted a telefonod?

 

A különböző szolgáltatók persze kínálnak adatvédelmi beállításokat. Ezek talán működnek is a reklámcélú adatgyűjtéseknél. Amelyek, azért valljuk be, nem teljesen haszontalanok, mert férfiként ki akar tamponreklámot nézni az oldalakon, illetve a lányokat sem hiszem, hogy túlságosan felcsigázna a legújabb nagy teljesítményű ütvefúró. De a kormányzati szervek adatgyűjtései – Snowden szerint – korlátlanok és teljes körűek.  

snowden

“2011-ben, egy eszközzel 1 Terrabit/sec sebességgel tudtak adatot gyűjteni, ami nagyjából 1 milliárd telefonhívás és böngészési folyamat egyszerre történő nyomon követését teszi lehetővé. “

Na, most képzeljük el, hogy azt a sok, rólunk összegyűjtött információt valaki korlátlanul megszerzi és összerakja. És nagyon úgy tűnik, hogy ezt nem a gönyűi művház portása által szerkesztett zugblog állítja, hanem egy olyan gyerek, aki biztos jobb életet is el tudott képzelni magának, mint hogy egész életében az amerikai jamesbondok elől bujkáljon. Igazából az a körülmény, hogy milyen erőfeszítéseket tettek az amerikaiak Snowden kézrekerítésére, már önmagában hitelessé teszi a beszámolóját.

Mondhatod, hogy engem nem érint, miért akarna bárki is megfigyelni.

 

Nem megfigyelni akar, hanem megfigyel. Az információ Rólad is ott van, legfeljebb nem dolgozzák fel, amíg valaki nem kéri. 

Biztos nem érint? Nem tölt el kényelmetlen érzéssel, hogy pár kattintással kideríthető, milyen pornót szeretsz, milyen volt a szomszéd srác csaja, vagy éppen a barátnődnek elsírt, a pasidat egy papucsállatkával egy szintbe hozó monológod részletei, vagy a múltheti chatelés szövege azzal a jóképű házas pasival?  

Mindenkinek vannak titkai. Nem nagyok, de a mieink. És azért hívják őket titoknak, hogy a mieink is maradjanak és a mi szabadságunk legyen eldönteni, kivel osztjuk meg.  

Snowden nem tervezte, hogy hős lesz. A filmből kiderül, hogy nincsenek színészi képességei, látható rajta, hogy fél. De mindig olyan emberekből lesz hős, akik vesztenivalójuk ellenére, a félelmüket legyőzve, teszik ami helyes. Edward Snowden ilyen ember. Respect.

Ha nem osztottad volna, bölcs maradtál volna A mai kor cukrosbácsija nem nyalókát kínál, hanem megosztásra váró cukiságok fotója közé préselt agymosó féligazságokat.
Láv mí on Szundéj – emlékszel még Johnny Goldra? Fura volt. Hetekig nem tudtuk: ez tényleg ennyire hülye, vagy szerepet játszik. Azóta kiderült.
Nagyon kemény a Fapad Talán fél út lehet a Monty Pythonos abszurd humor és a mezei szórakoztatás között, úgy hogy közben nagyon magyar.
Film: Snowden, a modern hős Igen, igen, az a nyugtalanító érzés, amit most érzel ott belül, az a privát-szférád maradékának halálhörgése.
Telik az idő: 30 éves a Live is Life Igen, az a Live is Life, amit annyit énekeltél csikó korodban, bár fogalmad sem volt a szövegéről.
Utolsó éjjel a zöld határ lezárása előtt Ma éjféltől Magyarország lezárta a zöld határt. Az utolsó éjfélt Röszkén töltöttük.
Több mint 3000 migráns egy nap alatt (+galéria) Végeláthatatlan sorokban özönlenek a migránsok. A röszkei gyűjtőpont pedig keményebb hely mint vártuk.
Hatalmas migráns tömeggel birkóznak Röszkén Testközelből néztük meg a legnagyobb forgalmú befogó állomást, a röszkeit, ahol sok minden kiderül a bevándorlásról.
Telik az idő: 20 éves Ganxsta Zolee és a Kartel – interjú A jubileum kapcsán beszélgettünk velük múltról, jövőről, no meg arról, hogy milyen ijesztő hely is a posta.