Azt hitted, hogy a stopposok kihaltak? Tévedtél!

Sok rossz dolgot hallottunk már a stoppolásról, de főleg filmekben láthatunk megfélemlítő jeleneteket, amik megragadnak a fejünkben, és a későbbi életünkben ez az opció fel sem merül bennünk, annak a megoldására, hogy eljussunk A-ból B pontba.  Pedig sok fiatal számára ez a bevett utazási forma, és nem csak annyira, hogy hazajussanak hajnalban a diszkóból. Ők hetekig vagy akár hónapokig tartó stoppolásra vállalkoznak. Felveszik a hátizsákot, rábízzák magukat a nagyvilágra és útnak indulnak. Persze körültekintőek, de túlságosan bizalmatlanok nem lehetnek. Hajtja őket a kíváncsiság és a kaland.

stoppos

Dobroka Alexandra Bulgáriában. Egy sofőrre vár, aki szívesen elviszi a bulgáriai Montanába

Sokan odáig fejlesztették ezt az ún. „low budget travel” –t, azaz alacsony költségvetésű utazást, hogy a stoppolós út végén nem egy hotelben vagy egy apartmanban szállnak meg, hanem majdhogy nem idegen emberek házában. Létezik erre ugyanis egy weboldal, couchsurfing –kanapészörf néven. Regisztrálni kell, lehet képet feltölteni, profilt alakítani bemutatkozó szöveggel, stb. hasonlóan, mint facebook-on. Csaknem a világ minden tájáról vannak vendégszerető emberek az oldalon. Mikor kitaláltad az úticélt vagy úticélokat rákeresel az adott területen található szállásadókra, és a számodra szimpatikus embereknek levelet írhatsz.  Ha ők is szimpatikusnak találnak, és még az időpont is megfelel, akkor már csak a részleteket kell megbeszélni, esetleg összeismerkedni annyira, amennyire egy e-mailen keresztül lehetséges. Ilyenkor azért tisztában kell lenni azzal, hogy ugye nem hotelbe megyünk, ne legyenek nagy elvárásaink, mint külön fürdőszoba vagy saját hálószoba. Örülni kell annak, hogy egyáltalán tiszta vízzel találkozunk, kipihenhetjük magunkat, és hogy potenciális baráthoz megyünk, aki lehet, hogy az egyetlen szobáját osztja meg.

Először biztos nehéz kilépni a komfort zónánkból, de később ez igazi szenvedéllyé válhat.

A stílusnak akadnak igazán nagy művelői is, mint például Jack Kerouak, az Úton című könyv írója vagy Csonka Gábor, ismertebb nevén Vándorboy, Magyarország legutazottabb embere, legalábbis a stoppos, hátizsákos kategóriában. Már majdnem 150 országot sikerült bejárnia így. Tőlük sokat tanulhatunk ebben a témában,még ha nem is feltétlenül a csillagos égig gondoljuk a dolgot, hanem például Magyarországot szeretnénk felfedezni ezzel a módszerrel. És akkor talán nem ér hirtelen egy olyan kultúrsokk, hogy ott ül velünk egy koreai és ő nem úgy eszi a palacsintát, mint mi.

Dobroka Alexandra barátnőm és barátja szokta a nyarait stoppolós –couchsurfingelős utazással tölteni. Tőle tudom mennyire nagy öröm tud lenni egy ilyen úton, ha jó fuvart kap az ember. De a veszélyeiről még nem igazán beszélgettünk, erről kérdezgettem most.

szandra

Alexandra  Bulgáriában

Volt arra példa, hogy akinél szállást foglaltatok, végül nem lehetett elérni vagy nem volt túl szívélyes a fogadtatás?

Nem volt még olyan, hogy ne lett volna elérhető a vendéglátó, ha valami meg van beszélve, az meg van beszélve, és ezt a tagok lelkiismeretesen be is tartják. Szerintem ebben a közegben nagyon fontos, hogy segíteni akarunk az utazóknak. Ez a mi részünkről is nagyon erős, ha jön hozzánk valaki, akkor 200%-on azon vagyok, hogy segítsünk neki abban, hogy feltalálja magát az új környezetben.

Egy negatív élményem volt Budapesten. Egy orosz srác szállásolt minket, szimpatikus volt volt, de nagyon bizalmatlan. Ez még nem lett volna baj, de a barátnője nem volt hajlandó velünk találkozni. Egy alkalommal végighallgattunk egy telefonbeszélgetést oroszul – nem gondolták, hogy megértjük a nyelvet – , azt mondta a barátnőjének, hogy: „ segíthetnél, egész nap én kell, hogy vigyázzak rájuk” ez a helyzet nagyon kellemetlen volt. Ez volt az egyetlen alkalom, ami kényelmetlen volt, úgy éreztem, hogy zavarok, és az egy mocsok rossz érzés. Ha nem alkalmas, inkább ne fogadj be, annyit nem ér a dolog.

Volt már olyan, hogy veszélyben érezted magad stoppolás közben vagy mikor felvett egy autós?

Soha nem volt olyan sofőrünk, akiről azt gondoltam volna, hogy rossz ember vagy bántana. Aki megáll, hogy felvegyen egy stoppost ugyanúgy kockázatot vállal, és a legtöbbször segíteni akar. Talán a vezetési stílusuk miatt féltem néhányszor.

Inkább a számkivetettség miatt féltem többször. Ha a semmi közepén vagy, nincs rá pénzed, hogy hazamenj és tudod, hogy muszáj stoppolnod, az nagyon ijesztő. Amikor Portugáliában voltunk egy ilyen helyzetben több mint két heti stoppolás után, bevallom, hogy elmentünk a reptérre megkérdezni, hogy van-e last minute jegy haza – az egy pánik helyzet volt, azt éreztem, hogy nem tudom megcsinálni – , persze nem volt last minute jegy, azt se tudták mi az. Akkor kiálltunk újra stoppolni, és akkora szerencsénk volt, hogy Portugáliából kaptunk fuvart Franciaországig. Onnan már gyerekjáték volt hazajutni, mivel a franciák szeretik a stopposokat. Párizsból pedig egy magyar kamionos hozott el minket egészen Magyarországig.

A szabadban

Sátoros reggel Blagoevgradban, Bulgária

Egyébként sokszor nem is használjuk a couchsurfinget, részben azért, mert nem szeretünk netet használni utazás közben, elvonja a figyelmet attól, ami egyébként van, és szervezni se szeretek. Ezért sokszor sátorban alszunk az út szélén, erdőben, parkban, tengerparton, ahogy jön, ahol éppen aktuális.

Nyilván ilyenkor befutnak veszélyesebb szituációk is. 

Ha Barcelonába mész, ne aludj a leghíresebb strandon, mert kirabolnak.

Egyébként a legviccesebb veszélyhez kötődő élményem az volt, amikor Barcelonában reggel felébredtünk azt vettük észre, hogy két katona van mellettünk. Az egyikük aludt, a másik meg morcos arccal föl-le járkált. Elmesélték, hogy valahonnan Dél-Amerikából érkeztek, épp hazafelé tartanak, a morcos arcút meglőtték, meg is mutatta a golyó helyét a térde fölött… azután elmondta, hogy az éjjel megpróbált valaki kirabolni minket, de ő elzavarta egy késsel. Nem tudtunk mit kezdeni ezzel a szituációval, csak elmotyogtunk egy köszönömöt.

alvos

Barcelonában erre a látványra ébredsz

Milyen tanácsaid vannak azoknak, akik az utazás ilyen formáját választják? 

Ha nagyvárosban vagy, akkor menj el a repülőtérre aludni vagy használd a couchsurfinget. Ha stoppolsz és sátorban akarsz aludni, érdemesebb kisvárosokba menni. Az ilyen helyekre jellemző, hogy miközben sétálsz a hatalmas hátizsákoddal, a helyiek odajönnek, hogy „Úristen! hova mentek? hogy segítsek?”. Néhány alkalommal így kaptunk szállást is. Barcelonában ilyen nem lesz, mert ott már mindenki unja a turistákat.

Leginkább arról szól, hogy az út akkor kezdődik el mikor kiléptél a házból. Arról szól, hogy kapcsolatot teremts a világgal még haladsz a célig, és lehet, hogy a cél végül lényegtelenné is válik, mert maga az oda vezető út volt a legnagyobb élmény.

Ahhoz, hogy egy ilyen útba belevágj nagyon nagy nyitottság és bátorság szükséges, és az hogy ne zárkózz el a spontaneitás adta lehetőségektől. Nem feltétlenül arról szól, hogy nincs pénzed repülő- vagy vonatjegyre, és így rákényszerülsz spórolni valahogy az úton, de persze felfoghatod így is – zárja a beszélgetést Alexandra.

 

Érdekes. Mindenesetre én még nem vállalnék be egy ilyen utazást, viszont a történeteket szívesen csodálom továbbra is. Most, hogy így sokadszorra beszélgettünk erről a témáról, kitaláltam, hogy regisztrálok a couchsurferek közé, úgyis van egy aránylag kényelmes ágy a nappaliban, és ha őket sem zavarja, hogy egy szobában kell aludniuk egy királypitonnal, akkor miért ne. És ha más nem, egyelőre szállásadóként találkozok emberekkel mindenhonnan. Barátokból sosem elég.

Ha te kész vagy ilyen kalandra, akkor sejted, hogy egyfajta zarándokútra vállalkozol, melynek a végén lehet, hogy koszos lábakkal és zsíros hajjal térsz haza, de a hétköznapi problémáktól teljesen megtisztulsz.

 

Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
8 bizarr szépségápolási módszer Megdöbbentő dolgokat vagyunk képesek kipróbálni a szépségért. Igen, és ez így megy évszázadok óta.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
Minden, amit a kutyatápokról tudni érdemes Régóta tudjuk: nem a legdrágább a legjobb. Olyat is mutatunk, amellyel Te is tesztelheted, milyen tápot adsz a kutyádnak.
A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.